Het Symfonieorkest Vlaanderen brengt Brossé's Haiku Cycle One in wereldprimeur

Dit is een gearchiveerd bericht

24.09.2014

Een toevallige ontmoeting kan het begin zijn van een onverwachte vriendschap. Zo is het gegaan bij haiku schrijver Herman Van Rompuy, Europees president, en dirigent-componist Dirk Brossé

Dirk Brossé is gepassioneerd door muziek en werkt wereldwijd als dirigent en componist. Momenteel is hij muziekdirecteur van The Chamber Orchestra of Philadelphia en het Filmfestival Gent. Hij werd door John Williams aangesteld als Principal Conductor van de ‘Star Wars in Concert World Tour’. Brossé is verbonden als hoofddocent compositie en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium Gent (Hogeschool Gent)

De samenkomst van hun beider passies – haiku’s en muziek – resulteert in korte liederen die aanvankelijk voor piano zijn bedoeld maar nu ook voor orkest zijn bewerkt. Het Symfonieorkest Vlaanderen brengt Haiku Cycle One in wereldprimeur!

Op het programma ook werk van de Vlaamse componist Frédéric Devreese. Ook zonder beeldbegeleiding zijn z’n composities beeldrijk van karakter. Met de Benvenuta Suite nr. 1 creëerde Frédéric Devreese een orkestsuite die gebaseerd is op zijn oorspronkelijke filmmuziek van de gelijknamige film.

De Haiku's worden vertolkt door Hanne Roos. Hanne Roos vertolkte Woglinde, Freia, Ortlinde, Helmwige (Ring, Wagner, Opera van Dijon - in het kader van het internationale Wagner-Jaar 2013) ; bij de Vlaamse Opera stond ze in de rol van Jungfer Marianne in de spraakmakende productie van "Der Rosenkavalier" (Richard Strauss) in regie van de bejubelde oscar-bekroonde acteur Christoph Waltz ; vervolgens vertolkte ze de sopraansolo in de Schöpfung van Haydn (danstheater productie, met live uitvoering van het werk) met "Ballets du Rhin" en het ensemble La Follia ; tot slot van het seizoen 2013/14 zal ze L'Amour & Clarine in de al even gelauwerde Platée-productie (JP Rameau) van regisseur Mariame Clément vertolken o.l.v. de bekende Franse dirigent Christophe Rousset (herneming bij Opéra national du Rhin, Straatsburg). Deze zomer zong ze Mimi (La Bohème) in het kader van Opéra en plein air.

Voor alle info: www.symfonieorkest.be

Terug Meer nieuws