Nieuws

Fusie Muziekcentrum Vlaanderen, BAM en VTi

05.01.2015

Muziekcentrum Vlaanderen (herwerkt logo 2011)

Vanaf 1 januari 2015 fuseren Muziekcentrum Vlaanderen, BAM, en het Vlaams Theater Instituut (VTi). We worden een nieuwe organisatie die de steunpuntfuncties zal opnemen voor de muziek, de beeldende kunst, en de podiumkunsten.

Lees meer

Save the date: Tracks-ontmoetingsmoment in Bronks

23.04.2015

tracks

Op 23 juni vindt bij BRONKS het tweede TRACKS-ontmoetingsmoment plaats voor kunstenaars, kunstenorganisaties, cultureel erfgoedwerkers en alle geïnteresseerden in kunstenerfgoed.

Lees meer

Uitverkocht boek Belgium - The Vinyl Frontier wordt website

23.04.2015

the vinyl frontier
Naar aanleiding van Record Store Day 2015 toverde Red Bull Elektropedia het uitverkochte boek Belgium – The Vinyl Frontier om in een website met nieuwe (en oude) portretten van vinylverzamelaars.

Lees meer

Nieuw educatief centrum voor muziekprofessionals gaat van start met infosessie over gehoorschade

23.04.2015

music lab
Op zaterdag 25 april organiseert Music Lab een infosessie over gehoorschade bij PXL-Music in de Hasseltse Quartier Canal. Music Lab is een nieuwe test-, werk- en lesruimte voor muzikanten, dj’s en producers die hun vaardigheden verder willen ontwikkelen. Doorheen het jaar organiseert Music Lab op regelmatige basis softwarecursussen, workshops en infosessies.

Lees meer

Belgische delegatie naar Jazzahead 2015

21.04.2015

flanders@jazzahead2015

Van 23 tot 26 april coördineert Kunstenpunt, samen met Wallonie-Bruxelles Musiques, opnieuw de Belgische aanwezigheid op Jazzahead, een internationale beurs en showcasefestival voor jazz uit alle windstreken die jaarlijks plaatsvindt in Bremen, Duitsland.

Lees meer

Inspiratiesessie Master Class in Cultuurmanagement

13.04.2015

antwerp management school
Op 19 mei organiseert de Antwerp Management School een inspiratiesessie ter kennismaking met de Master Class in Cultuurmanagement, een praktijkgerichte managementopleiding die van start gaat op 20 oktober 2015. 

Lees meer

Jef Van Hoof Prijs voor Compositie 2016

10.04.2015

Ter nagedachtenis van componist Jef Van Hoof (1886-1959), en ter aanmoediging van de Vlaamse toondichters in het domein van de klassieke hedendaagse muziek, organiseert vzw de Crans de 16de editie van de Jef Van Hoof Prijs.

Lees meer

Inter.Mezzo: loopbaanbegeleiding voor uitvoerend kunstenaars

10.04.2015

intermezzo

Ben je al een tijd bezig als professioneel artiest? Stel je je vragen over de verdere uitbouw van je loopbaan, binnen en/of buiten  de sector? Dan kan je - onder een aantal voorwaarden - terecht bij INTER.MEZZO. 

Lees meer

Oproep Tremplin Jazz d'Avignon Contest 2015

10.04.2015

tremplin jazz contest 2015

Het Tremplin Jazzfestival van Avignon organiseert naar jaarlijkse gewoonte een jazzwedstrijd voor jonge jazzbands uit heel Europa. Van de Belgische inzendingen gingen de voorbije jaren groepen zoals LABtrio en Christian Mendoza Group met één of meerdere prijzen lopen.

Lees meer

Sven Gatz presenteert Visienota Kunsten

07.04.2015

Vlaanderen - Vlaamse Leeuw - Verbeelding Werkt (logo)

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz stelde op woensdag 1 april in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement zijn Strategische Visienota Kunsten voor.

Lees meer

Specialisatieopleidingen muzikale vorming van baby's en peuters

07.04.2015

Muzes vzw

Jonge kinderen zijn van nature erg muzikaal: ritme, bewegen en zingen maken deel uit van hun belevingswereld. Daarnaast toont onderzoek ook steeds weer aan dat muzikale beleving op jonge leeftijd alleen maar positieve effecten heeft op de cognitieve, sociale en motorische ontwikkeling van kinderen. Klankendaal vzw en Muzes vzw bieden daarom specialisatieopleidingen aan om de muzikale vorming van baby's, peuters en kinderen te bevorderen.

Lees meer

Conferentie 'Long Live Arts' over ouderen en actieve cultuurparticipatie

07.04.2015

long live arts
Van 20 tot 22 mei vindt in Den Haag de conferentie 'Long Live Arts' plaats, helemaal gewijd aan ouderen en actieve cultuurparticipatie.

Lees meer

Oproep tot deelname Kunstendag voor Kinderen 2015

07.04.2015

kunstendag voor kinderen
Op zondag 15 november van dit jaar vindt de vierde Kunstendag voor Kinderen plaats. De afdeling Kunsten van het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media coördineert het geheel en roept organisaties opnieuw op om deel te nemen.

Lees meer

Conferentie rond Scandinavische muziekmarkt

03.04.2015

Scandinavian Music Markets Conference

Op 11 en 12 mei 2015 organiseren Kunstenpunt en Wallonie-Bruxelles Musiques, in samenwerking met de Botanique, de 'Scandinavian Music Markets Conference'; twee studiedagen rond de Scandinavische muziekmarkt, gekoppeld aan netwerkmomenten tussen binnen- en buitenlandse muziekprofessionelen. 

Lees meer

ETEP brengt Belgische bands op Europese festivalpodia

02.04.2015

etep

ETEP (Europe Talent Exchange Programme) is een initiatief van showcasefestival en muziekplatform Eurosonic Noorderslag om de spreiding van Europees repertoire op festivals, radio en media te stimuleren. Kunstenpunt en WBM (Wallonie-Bruxelles Musiques) zijn Belgische partners in dit project. De meest recente resultaten die ETEP bekendmaakte zien er alvast gunstig uit voor enkele Belgische bands.

Lees meer

Europe Day: debatnamiddag rond Europese muziek

27.03.2015

Ancienne Belgique / AB (logo anno 2006)
Concertzaal Ancienne Belgique organiseert de eerste editie van 'Europe Day', een evenement in het kader van Liveurope, de eerste samenwerking tussen concertzalen ter promotie van nieuw Europees talent. De dag zal gewijd zijn aan de relatie tussen Europa en muziek en vindt plaats op 9 mei, de officiële 'Dag van Europa'. 

Lees meer

Vacature bij Orpheus Instituut

23.03.2015

Orpheus Instituut (logo)
Het Orpheus Research Centre in Music [ORCiM] werd opgericht in 2007 als één van de allereerste onderzoekscentra dat onderzoeksvragen formuleert vanuit het perspectief van de artiest-onderzoeker. Het instituut heeft momenteel een vacature voor een assistent-onderzoeker met als onderzoeksdomein de geschiedenis van de klavierconstructie.

Lees meer

Infosessies nieuw Kunstendecreet

10.03.2015

kunstenpunt_agentschap

De allereerste toepassing van het nieuwe Kunstendecreet staat voor de deur. Tegen 15 september 2015 worden de eerste project- en beursaanvragen ingediend en op 1 oktober de aanvraagdossiers voor werkingssubsidies. Omdat het nieuwe decreet heel wat wijzigingen meebrengt, organiseert Kunstenpunt, in samenwerking met Kunsten en Erfgoed, een reeks infosessies om kunstenaars en organisaties wegwijs te maken in de regelgeving en om de nieuwe instrumenten goed in de vingers te krijgen. 

Lees meer

Belgian Jazz Meeting 2015: Save the date

06.03.2015

Van 4 tot 6 september wordt een nieuwe editie van de Belgian Jazz Meeting georganiseerd. Na de editie van 2013 in Luik verhuist de Belgian Jazz Meeting dit jaar naar Brugge, met concerten in De Werf en Concertgebouw Brugge. Eind maart zal een oproep worden gelanceerd voor jazzartiesten om zich te kandideren voor een showcaseconcert. De Belgian Jazz Meeting is een partnership tussen Kunstenpunt, De Werf, JazzLab Series, Les Lundis d'Hortense, Wallonie-Bruxelles Musiques en Museact asbl.

Gratis mee naar Jazzahead 2015?

06.03.2015

Jazzahead
Van 23 tot 26 april trekt Kunstenpunt samen met WBM naar Jazzahead 2015 in Bremen. We hebben nog één gratis ticket ter beschikking voor een jonge jazzmuzikant of jazzprofessional die nog nooit aan de beurs heeft deelgenomen. Interesse? Contacteer katrien@kunsten.be.