Nieuws

Gaudeamus Award 2016

07.07.2015

gaudeamus
In het kader van de jaarlijkse Gaudeamus Muziekweek, wordt in 2016 opnieuw de Gaudeamus Award uitgereikt. Sinds 2014 kunnen enkel nog werken worden ingestuurd die vallen binnen een van de drie ensemble categorieën. 

Lees meer

Oproep jonge videasten voor project rond meerstemmige muziek

02.07.2015

veerman

De Veerman, kunsteducatieve organisatie in Antwerpen, geeft deze zomer 6 jongeren tussen 16 en 24 jaar de kans om een videowerk te maken rond meerstemmige muziek uit de 16de eeuw.

Lees meer

Canvas maakt nieuw programma rond hedendaagse alternatieve muziek

02.07.2015

canvas

Deze zomer beginnen de voorbereidingen voor Poporama, een human-interestprogramma van Canvas rond hedendaagse alternatieve muziek. Poporama verkent de leef- en denkwereld van bands en muzikanten aan de hand van een thema dat hen bezighoudt of waar ze nauw mee verwant zijn.

Lees meer

Vlaamse cd bekroond met 'un Orphée Spécial'

02.07.2015

forgotten flowers
De cd ‘A Bouquet Of Forgotten Flowers’ (Phaedra, in Flanders’ Fields vol.84) met bas-bariton Werner Van Mechelen en pianist Peter Vanhove werd bekroond met 'Un Orphée Spécial' door  l’Académie du Disque Lyrique te Parijs omwille van het originele en verrassende repertoire met toondichters als Henry Georges D'Hoedt, Georges Lonque, Prosper van Eechaute, Flor Peeters en Lodewijk Mortelmans.  De prijs werd op 24 juni 2015 overhandigd in het Théâtre du Châtelet. 

Verslag debat ‘For a few dollars more’

02.07.2015

for a few dollars more
Door de verminderde subsidies en de politieke druk om de eigen financiering te verhogen, besteedt de kunstensector steeds meer aandacht aan nieuwe inkomstenbronnen. Op 22 mei organiseerden Kunstenpunt, Kunstenfestivaldesarts en Wallonie-Bruxelles Théâtre Dance (WBTD) het debat ‘For a few dollars more’ over alternatieve en complementaire middelen voor de kunsten. Maar hoe wenselijk, realistisch en duurzaam is cofinanciering door bedrijven en mecenaat?

Lees meer

Minister Gatz lanceert bouwstenen aanvullende cultuurfinanciering

02.07.2015

vele kleintjes
Minister van Cultuur Sven Gatz heeft vandaag de eerste bouwstenen rond aanvullende financiering in de culturele en creatieve sectoren (CCS) voorgesteld. Samen met Vlaamse Erfgoedbibliotheek (VEB), Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) en Idea Consult stelde de minister twee toolboxen voor rond crowdfunding en EU-financiering die de sector moeten wegwijs maken in aanvullende financieringsmogelijkheden.

Lees meer

Infosessie master class in cultuurmanagement

29.06.2015

antwerp management school
Op 15 september 2015 organiseert de Antwerp Management School opnieuw een inspiratiesessie ter kennismaking met de Master Class in Cultuurmanagement, een praktijkgerichte managementopleiding die van start gaat op 20 oktober 2015.

Lees meer

Moving Classics: open oproep voor componisten

29.06.2015

moving classics
Moving Classics is een Europees netwerk voor hedendaagse klassieke muziek dat ondersteund wordt door het Creative Europe Programme van de Europese Unie. De organisatie richt momenteel een oproep aan componisten uit Europa om deel te nemen aan een internationaal residentieprogramma met partners uit VK, IJsland en Noorwegen.

Lees meer

Derde editie 'Supernova - Jong Klassiek' van start

25.06.2015

Supernova
SUPERNOVA is in 2015-2016 aan haar derde editie toe. In navolging van het project 'Gouden Vleugels' biedt Supernova podiumkansen aan musici uit Vlaanderen of Brussel die aan de slag gaan met klassieke muziek, in haar zuiverste vorm, ofwel grensoverschrijdend.

Lees meer

Nieuwe website VivaVlaanderen.be brengt Vlaamse muziek in kaart

25.06.2015

vivavlaanderen

Op woensdag 24 juni werd in Blankenberge de nieuwe website Vivavlaanderen.be voorgesteld. Vivavlaanderen.be brengt het verleden van het Vlaams-populaire genre in kaart, in al zijn rijkdom. Het online platform moet op termijn de referentiesite worden voor alles wat met Vlaamse muziek te maken heeft.

Lees meer

STUK zoekt stagiair(e) communicatie/muziek

25.06.2015

STUK (logo)

STUK, een Huis voor Dans, Beeld en Geluid, zoekt een gedreven stagiair(e) ter ondersteuning van de muziekprogrammatie en de algemene communicatie. De stage wordt gespreid over het hele seizoen, in de periode oktober 2015 tot mei 2016. 

Lees meer

Studiedag duurzaamheid op festivals

25.06.2015

boomtown

Op vrijdag 24 juli organiseert Boomtown voor de tweede keer een studiedag over duurzaamheid op festivals en events. De studiedag is gericht op vertegenwoordigers van zowel overheden, overheidsdiensten en organisaties uit de sectoren cultuur, jeugd, milieu, toerisme als eventorganisatoren en bedrijven uit de evenementensector.

Lees meer

Orpheus Research Festival 2015

23.06.2015

orpheus festival

Het Orpheus Instituut kondigt de 7de editie aan van het Orpheus Research Festival, een jaarlijks showcase-evenement waar onderzoek, muziek en ideeën centraal staan. Het festival vindt plaats van woensdag 30 september t.e.m. vrijdag 2 oktober in Gent. 

Lees meer

Eersteklasconcerten van Musica winnen YEAH! Award

22.06.2015

yeah
De YEAH! Young EARopean Award wordt tweejaarlijks uitgereikt aan muziekorganisaties die op een innovatieve manier omgaan met participatieve projecten en op zoek gaan naar nieuwe presentatievormen. 

Lees meer

Workshops subsidieaanvraag creative Europe-Cultuur

22.06.2015

creative europe
In het kader van de voorbereiding van een subsidieaanvraagdossier, organiseert Creative Europe Culture Desk Vlaanderen enkele praktische workshops in augustus en september, telkens van 10u tot 13u.

Lees meer

Internationale wedstrijd Musica Antiqua 2015 voor klavecimbel

29 juli 2015 - 5 augustus 2015

22.06.2015

musica antiqua wedstrijd

Meer dan 70 jonge klavecinisten uit alle hoeken van de wereld zakken deze zomer af naar Brugge om deel te nemen aan de gerenommeerde Internationale Wedstrijd Musica Antiqua. De finalisten krijgen een extra uitdaging voorgeschoteld: het opgelegd werk is dit jaar een nieuwe creatie van de Vlaamse componist Daan Janssens.

Lees meer

Thomas Meuwissen vioolbouwer in residence in het mim

22.06.2015

meuwissen in het mim
Gedurende twee jaar zal de 7de verdieping van het mim dé werkplek worden van Thomas Meuwissen, waar hij een volledig strijkkwartet zal creëren in opdracht van de Muziekkapel Koningin Elisabeth.

Lees meer

Vacature bij Cultuurcentrum Achterolmen Maaseik

22.06.2015

Stad Maaseik zoekt voor haar cultuurcentrum momenteel 1 technieker cultuur, met aanleg van een werfreserve, contractueel, D-niveau (D1-D3), voltijds.

Lees meer

Save the Date: Trefdag Pulse

29 oktober 2015 - Vooruit Gent

18.06.2015

pulse trefdag
Met de zoveelste klimaattop in het verschiet rijst de vraag wie er eigenlijk plaats neemt rond de tafel als het gaat over onze toekomst. Tot hiertoe lijken het altijd dezelfde actoren te zijn: beleidsmakers, de middenklasse, wetenschappers en activisten.

Lees meer

MuziekOverleg gehoord in de commissie Media over nieuwe beheersovereenkomst VRT

18.06.2015

Op 11 juni 2015 werd het MuziekOverleg, dat 18 organisaties uit de brede muzieksector verenigt, gehoord in de commissie Media van het Vlaams Parlement over de nieuwe beheersovereenkomst van de VRT. Dit was de eerste keer dat de muzieksector in haar geheel haar mening over de rol van de VRT en de beheersovereenkomst mocht geven.

Lees meer