Nieuws

Save the Date: Trefdag Pulse op 27 oktober 2016

20.06.2016

trefdag pulse 2016

Pulse Transitienetwerk Cultuur is een netwerk van actoren en steunpunten uit de kunsten, erfgoed en sociaal-culturele sectoren dat samen met de Vlaamse Gemeenschap werkt aan een transitie naar een sociaal-rechtvaardige duurzame samenleving. Op 27 oktober brengt Pulse opnieuw professionals samen voor een trefdag rond cultuur en transitie.

Lees meer

Muziekorganisaties verenigen zich in nieuw pan-Europees netwerk

15.06.2016

emee

Tijdens de jaarlijkse MIDEM-muziekconferentie, die begin juni plaatsvond in Cannes, werd het 'European Music Exporter Exchange Network' (EMEE) voorgesteld. Dit nieuwe netwerk schaart twintig Europese muziekorganisaties, waaronder Kunstenpunt (Flanders Arts Institute), formeel achter één gemeenschappelijk doel, nl. een betere verspreiding van Europees repertoire. 

Lees meer

Oproep muziekprojecten voor 'Les Chantiers' 2016-2017

14.06.2016

les chantiers

Het 'Centre International des Musiques Nomades' in Grenoble lanceert elk jaar een oproep voor originele muziekprojecten. Het doel is om jonge artiesten de kans te geven een eerste project te realiseren in professionele omstandigheden. 

Lees meer

Compositiewedstrijd Orchestre Nationale d’Île-de-France

14.06.2016

Het Orchestre Nationale d’île-de-France lanceert voor de 5e keer een compositiewedstrijd i.s.m. Radio France – France Musique, Musique Nouvelle en Liberté, Éditions Durand / Universal Music Publishing Classical, Association Européenne des Conservatoires en SACEM (Société des Auteurs, Compositeurs et Éditeurs de Musique).

Lees meer

INTER.MEZZOPLUS: loopbaanbegeleiding voor wie werkt in podiumkunsten en muziek

14.06.2016

intermezzoplus

INTER.MEZZO – loopbaanbegeleiding voor uitvoerend kunstenaars – wordt vanaf juni 2016 onder de naam INTER.MEZZOPLUS ook ruimer ter beschikking gesteld van de sector. Vanaf dan kunnen alle medewerkers in de sector die recht hebben op loopbaancheques, een beroep doen op een van de vaste coaches van het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten van de Vlaamse Gemeenschap (SFP). 

Lees meer

KRAAK presenteert Belgisch talent in Berlijn

13.06.2016

kraak im ausland

KRAAK is een Belgisch label en concertorganisator voor experimentele, uitdagende muziek. Op 2 juli trekt het label  naar Berlijn, waar drie van zijn bands een showcaseconcert zullen spelen op het podium van ausland.

Lees meer

Kunstendecreet: resterend budget voor tussenkomst buitenlandse publieke presentatiemomenten

07.06.2016

vlaanderen logo
Na vijf maandelijkse rondes is er voor de betoelaging van buitenlandse publieke presentatiemomenten in het kader van het Kunstendecreet voor dit jaar nog maar een beperkt bedrag (129.955,00 EUR) beschikbaar. Minister Gatz heeft erin toegestemd dit bedrag te verhogen met resterende middelen op enkele andere posten, maar ook dan blijft het bedrag beperkt (209.955,00 EUR).

Lees meer

Eerste internationale onlinewedstrijd voor jazzmuzikanten

07.06.2016

wedstrijd jazzmuzikanten

Het virtuele platform 7 Virtual Jazz Club kondigt de eerste editie aan van een internationale onlinewedstrijd voor jazzmuziek. De wedstrijd is toegankelijk voor amateur- en professionele jazzgroepen, -zangers en -solisten van alle leeftijden en van elke nationaliteit.

Lees meer

Internationale compositiewedstrijd en 10de Internationale Academie voor hedendaagse muziek

07.06.2016

Impuls, een Oostenrijkse organisatie voor ensembles en componisten hedendaagse muziek, roept op tot het indienen van kandidaturen voor hun internationale compositiewedstrijd en hun internationale trainingsprogramma. 

Lees meer

Uitreiking Caeciliaprijzen 2015

06.06.2016

De Vereniging van de Belgische Muziekpers reikte afgelopen vrijdag in Flagey de Caeciliaprijzen 2015 uit voor de beste klassiekemuziekuitgaven van het jaar. Tien cd's werden bekroond, de Snepvangersprijs en de Flageyprijs gingen naar Muntcreatie 'Au Monde' van Belgisch componist Philippe Boesmans.

Lees meer

Vacature: Poppunt zoekt stagiairs voor Play & Produce

02.06.2016

Poppunt (logo anno 2013)
Poppunt, aanspreekpunt voor dj's, muzikanten en producers in Vlaanderen en Brussel, organiseert dit najaar de vijfde editie van Play & Produce, dé dag voor dj's, producers en iedereen in de elektronische muziekscene. Om mee de schouders te zetten onder dit project en de rangen te versterken in de periode september-november zoekt Poppunt vier stagiairs met  productie-, communicatie- of programmatietalent. 

Lees meer

Muziekmagazine RifRaf stopt ermee

31.05.2016

riprifraf

RifRaf,  het gratis maandblad voor alternatieve muziek, met elke maand zo'n dozijn muziekinterviews, een karrenvracht cd-recensies, een concertkalender en de rubriek 'Homegrown', waar Belgische groepen, organisaties en releases in de kijker worden gezet, heeft besloten om ermee te stoppen. 

Lees meer

Fingerprints #2 - Signaturen van componerend Vlaanderen

25.05.2016

Fingerprints 2

Signaturen van componerend Vlaanderen is de tweede Fingerprints-cd met vijfentwintig werken van drieëntwintig hedendaagse klassieke componisten, die hun stempel drukken op de actuele klassieke muziek in Vlaanderen en Brussel: Bart Verstraeten, Koen Dejonghe, Felix Vermeirsch, Benjamien Lycke, Bart Vanderbeke, Ward De Vleeschhouwer, André Laporte, Felix Ceunen, Eddy Flecijn, Arne M. Gunst, Pieter Schuermans, Michiel De Malsche, Liesbeth Decrock, Liselotte Sels, Gilbert Isbin, Dirk Verbrugghe, Kris De Baerdemacker, Kris Oelbrandt, Stephane Vande Ginste, Sebastian Bradt, Bart Van Kerckhove, Johan Sluys en Annelies Van Parys.

Lees meer

Oproep Jazzlab Series voor innovatieve en ambitieuze jazzprojecten

24.05.2016

oproep jazzlabseries

Handelsbeurs, Flagey, De Casino, CC Muze, NONA, Vrijstaat, Rataplan, 30CC en De Werf gaan opnieuw een coproductie aan met JazzLab Series voor de realisatie van een innovatief jazzproject. Ben je een professionele jazzmuzikant die actief en gevestigd is in België en loop je rond met ambitieuze plannen die moeilijk of niet realiseerbaar zijn binnen de bestaande circuits? Dan kan deze coproductie  misschien het duwtje in je rug zijn.

Lees meer

Oproep Artforum jonge makers

24.05.2016

Artforum zoekt jonge, enthousiaste makers die aan een locatiekunstwerk voor kinderen of jongeren willen werken in het thema gender; 'm, v, x : man, vrouw of iets daartussen'. Vanuit je eigen kunsttaal (o.a. muziek) en artistiek plan werk je aan een verkoopbaar product dat eender welke vorm kan aannemen: een geluidsbeeldhouwwerk, een interactieve video, een poëzie-installatie, een online kunstwerk, een schilderij waar je doorheen kan lopen,...

Lees meer

Stageplaats bij STUK Leuven

23.05.2016

STUK (logo)
STUK – Huis voor Dans, Beeld en Geluid, zoekt een gedreven stagiair(e) ter ondersteuning van de programmatie Geluid. De stage wordt gespreid over het gehele seizoen, in de periode vanaf STUK Start (28 september 2016) tot STUK Eindfeest (2 juni 2017). 

Lees meer

Inschrijvingen Eurosonic 2017 geopend

09.05.2016

eurosonic

De 31e editie van Eurosonic Noorderslag vindt plaats in Groningen van woensdag 11 tot en met zaterdag 14 januari 2017. Muziekprofessionals die willen deelnemen en artiesten of bands die een showcase willen spelen, kunnen zich nu aanmelden.

Lees meer

15e Compositiewedstrijd voor jonge internationale filmcomponisten

26.04.2016

the saint_WSA

Jong filmmuziektalent krijgt ook dit jaar de kans om de felbegeerde 'SABAM Award for the Most Original Composition by a Young International Composer' binnen te halen. Deelnemers krijgen de opdracht muziek te componeren bij de opening credits uit ‘The Saint’, een populaire detectiveserie van Roy Baker uit 1968 met originele muziek gecomponeerd door Edwin Astley. 

Lees meer

Muziekdocenten gezocht bij Metronoom

18.04.2016

metronoom

Metronoom is een private muziekschool te Brugge met een rock-'n-rollmentaliteit. Er worden muzieklessen gegeven met een sterk accent op de hedendaagse muziekcultuur. Voor het schooljaar 2016-2017 zoekt muziekschool Metronoom in Brugge nog enkele muziekdocenten.

Lees meer

(Dossier) Kunsten in de nevelstad: livemuziek in Vlaanderen en Brussel

14.04.2016

livemuziek in Vlaanderen

In het kader van het dossier ‘Kunst in de nevelstad. Over de spreiding van de kunsten in Vlaanderen en Brussel‘ werden afgelopen maand de resultaten van het onderzoek naar de spreiding van livemuziek gepresenteerd.

Lees meer