Nieuws

Internationale wedstrijd 'Das Lied'

29.08.2016

Das Lied
Das Lied is een wedstrijd die om de twee jaar plaatsvindt in Berlijn en vanaf 2017  een onderdeel zal vormen van het International Song Centre in Heidelberg. De wedstrijd biedt jonge en getalenteerde zangers een podium en opent de weg naar een verdere carrière. Das Lied wil bovendien het Kunstlied als muziekgenre onder de aandacht brengen. 

Lees meer

Audities cello en hoorn bij Symfonieorkest Vlaanderen

09.08.2016

audities symfonieorkest

Symfonieorkest Vlaanderen is een professioneel, ondernemend symfonieorkest, jong van geest, en samengesteld uit een zestigtal geëngageerde en gepassioneerde topmusici. Het orkest organiseert dit najaar audities voor cello (tutti) en eerste hoorn. 

Lees meer

Bekijk interactieve grafieken van de werkingssubsidies 2017 – 2021

05.07.2016

Hoe ziet het kunstenlandschap er vanaf 2017 uit? Vorige week besliste de Vlaamse regering over de volgende vijfjarige werkingssubsidies voor kunstenorganisaties, voor de ondersteunende organisaties binnen de kunsten en voor de grote Vlaamse kunstinstellingen. Kunstenpunt bracht de beslissingen in kaart via een reeks interactieve grafieken

Lees meer

Kunstendecreet: resterend budget voor tussenkomst buitenlandse publieke presentatiemomenten

07.06.2016

vlaanderen logo
Na vijf maandelijkse rondes is er voor de betoelaging van buitenlandse publieke presentatiemomenten in het kader van het Kunstendecreet voor dit jaar nog maar een beperkt bedrag (129.955,00 EUR) beschikbaar. Minister Gatz heeft erin toegestemd dit bedrag te verhogen met resterende middelen op enkele andere posten, maar ook dan blijft het bedrag beperkt (209.955,00 EUR).

Lees meer

Internationale compositiewedstrijd en 10de Internationale Academie voor hedendaagse muziek

07.06.2016

Impuls, een Oostenrijkse organisatie voor ensembles en componisten hedendaagse muziek, roept op tot het indienen van kandidaturen voor hun internationale compositiewedstrijd en hun internationale trainingsprogramma. 

Lees meer

(Dossier) Kunsten in de nevelstad: livemuziek in Vlaanderen en Brussel

14.04.2016

livemuziek in Vlaanderen

In het kader van het dossier ‘Kunst in de nevelstad. Over de spreiding van de kunsten in Vlaanderen en Brussel‘ werden afgelopen maand de resultaten van het onderzoek naar de spreiding van livemuziek gepresenteerd.

Lees meer

Supernova: Steun voor jong muzikaal talent

02.03.2016

Supernova

Op 1 maart 2016 werden de laureaten van de muziekwedstrijd Supernova bekendgemaakt. Supernova, een initiatief van onder andere Kunstenpunt, wil jong muzikaal talent een duwtje in de rug wil geven. De wedstrijd mikt op recent afgestudeerde, creatieve en ondernemende muzikanten en ensembles van twee tot negen leden uit Vlaanderen of Brussel, die aan het begin staan van een beloftevolle carrière. De laureaten zijn Tmesis, Roffa Tango Trio en St. George Quintet.

Lees meer

EFEX 2016: Focus op Vlaanderen met Wör, Surpluz en Trio Dhoore

23.02.2016

EFEX
Eind vorig jaar werden Vlaamse folkgroepen opgeroepen om zich kandidaat te stellen voor deelname aan het focusprogramma op EFEX, de English Folk Expo, een driedaags showcase- en netwerkevenement dat plaatsvindt tijdens het Homegrown Folkfestival in Bury, Lancashire nabij Manchester. Dankzij de unieke samenwerking tussen Kunstenpunt en Folkforum heeft EFEX voor 2016 Vlaanderen verkozen tot focusregio. Beide organisaties bundelen zo de krachten om de folkscene in Vlaanderen te versterken, de zichtbaarheid van folk in binnen- en buitenland te vergoten en duurzame relaties op te bouwen. Tot 25 december 2015 konden bands hun kandidatuur insturen.

Lees meer

PROpeller: Masterclasses voor muziekprofessionals

PXL-Music, Poppunt en Kunstenpunt lanceren nieuw project

03.12.2015

(!) Nieuw aanvangsuur en nieuwe spreker voor eerste PROpeller sessie op GLIMPS.
Onder de noemer PROpeller organiseren PXL-Music, Poppunt en Kunstenpunt vanaf najaar 2015 inspirerende sessies over actuele topics en tendensen in de muziekindustrie.

Lees meer

The times they are a changin' 2013

Forum voor jonge componisten

05.10.2012

"Hoe klinkt de toekomst?" Deze vraag stelt HERMESensemble zich elk jaar wanneer het samen met AMUZ en de Veerman jong talent uitnodigt om nieuwe muziek te componeren. In 2013, de vijfde editie, is ook Concertgebouw Brugge van de partij.

Lees meer

Verslag hoorzitting 'Manifest van de muzieksector' online

05.03.2009

Banner Manifest
Onder de noemer 'Music is Life' stelde de Vlaamse muzieksector op 5 februari 2009 haar 'Manifest van de muzieksector' voor in de commissie Cultuur, Jeugd, Sport en Media van het Vlaams Parlement. Het verslag van die hoorzitting is vanaf nu te consulteren op de website van het Vlaams Parlement. Download het verslag hier (pdf).

Open brief Herman Baeten aan de muzieksector

16.06.2006

Herman Baeten, voorzitter van de beoordelingscommissie muziek en directeur van Musica, vindt dat het hoog tijd wordt dat de muzieksector zich gaat organiseren en een inhoudelijk discours aangaat. In een open brief, geschreven in eigen naam, verwijt hij de muzieksector een gebrek aan visie en toekomstperspectief.

Lees meer