Nieuws

Fusie Muziekcentrum Vlaanderen, BAM en VTi

05.01.2015

Muziekcentrum Vlaanderen (herwerkt logo 2011)

Vanaf 1 januari 2015 fuseren Muziekcentrum Vlaanderen, BAM, en het Vlaams Theater Instituut (VTi). We worden een nieuwe organisatie die de steunpuntfuncties zal opnemen voor de muziek, de beeldende kunst, en de podiumkunsten.

Lees meer

Europe Day: debatnamiddag rond Europese muziek

27.03.2015

Ancienne Belgique / AB (logo anno 2006)
Concertzaal Ancienne Belgique organiseert de eerste editie van 'Europe Day', een evenement in het kader van Liveurope, de eerste samenwerking tussen concertzalen ter promotie van nieuw Europees talent. De dag zal gewijd zijn aan de relatie tussen Europa en muziek en vindt plaats op 9 mei, de officiële 'Dag van Europa'. 

Lees meer

Oproep showcases Belgian jazz Meeting 2015

25.03.2015

bjm
Op 4, 5 en 6 september 2015 vindt in Brugge de 3de editie van de Belgian Jazz Meeting plaats, een ontmoetingsmoment dat de Belgische jazz internationaal onder de aandacht brengt. Het driedaagse evenement komt opnieuw tot stand door een samenwerking tussen Vlaamse en Franstalige partners: Jazz Brugge, Kunstenpunt, JazzLab Series, Museact, Lundis D’Hortense en WBM.

Lees meer

Vacature bij Orpheus Instituut

23.03.2015

Orpheus Instituut (logo)
Het Orpheus Research Centre in Music [ORCiM] werd opgericht in 2007 als één van de allereerste onderzoekscentra dat onderzoeksvragen formuleert vanuit het perspectief van de artiest-onderzoeker. Het instituut heeft momenteel een vacature voor een assistent-onderzoeker met als onderzoeksdomein de geschiedenis van de klavierconstructie.

Lees meer

Infosessies nieuw Kunstendecreet

10.03.2015

kunstenpunt_agentschap

De allereerste toepassing van het nieuwe Kunstendecreet staat voor de deur. Tegen 15 september 2015 worden de eerste project- en beursaanvragen ingediend en op 1 oktober de aanvraagdossiers voor werkingssubsidies. Omdat het nieuwe decreet heel wat wijzigingen meebrengt, organiseert Kunstenpunt, in samenwerking met Kunsten en Erfgoed, een reeks infosessies om kunstenaars en organisaties wegwijs te maken in de regelgeving en om de nieuwe instrumenten goed in de vingers te krijgen. 

Lees meer

Er zit muziek in de Nacht van de Experimentele Film

09.03.2015

de nacht

Op vrijdag 3 april organiseert Art Cinema OFFoff  'De Nacht van de Experimentele Film' in 019, een industriële site naast de blauwe kraan aan Dok-Noord te Gent. Naast film krijgt echter ook muziek uit binnen- en buitenland een  belangrijke rol die nacht. De films worden namelijk gelijktijdig voorzien van livemuziek, gebracht door bands uit België, Groot-Brittannië en Zweden.

Lees meer

Belgian Jazz Meeting 2015: Save the date

06.03.2015

Van 4 tot 6 september wordt een nieuwe editie van de Belgian Jazz Meeting georganiseerd. Na de editie van 2013 in Luik verhuist de Belgian Jazz Meeting dit jaar naar Brugge, met concerten in De Werf en Concertgebouw Brugge. Eind maart zal een oproep worden gelanceerd voor jazzartiesten om zich te kandideren voor een showcaseconcert. De Belgian Jazz Meeting is een partnership tussen Kunstenpunt, De Werf, JazzLab Series, Les Lundis d'Hortense, Wallonie-Bruxelles Musiques en Museact asbl.

Gratis mee naar Jazzahead 2015?

06.03.2015

Jazzahead
Van 23 tot 26 april trekt Kunstenpunt samen met WBM naar Jazzahead 2015 in Bremen. We hebben nog één gratis ticket ter beschikking voor een jonge jazzmuzikant of jazzprofessional die nog nooit aan de beurs heeft deelgenomen. Interesse? Contacteer katrien@kunsten.be.

Oproep Musica voor projecten en coachingtrajecten

05.03.2015

musica

Jonge artiesten en ensembles kunnen deze zomer hun hart ophalen aan enkele boeiende projecten en coachingtrajecten bij Musica, Impulscentrum voor Muziek. Twee hiervan focussen op de figuur en het werk van Petrus Alamire: het International Petrus Alamire Lab (IYAP 2015) en een Masterclass in Uitvoering via Mensurale Notatie met Cappella Pratensis.

Lees meer

International Composition Competition Harelbeke

03.03.2015

De stad Harelbeke presenteert de 6de editie van de International Composition Competition Harelbeke for Wind Band. Deadline voor inschrijvingen is 7 april 2015.

Lees meer

BEAT UP: niet zomaar een hiphopevenement

03.03.2015

beat up

Sinds eind 2012 staat er in H30, de artistieke werkplek voor jongeren van Cultuurcentrum Mechelen, de opnamestudio ‘Blackbox studio’. Deze studio is het initiatief van 3 Mechelse jongeren, Youssef, Reda en Jalal waarmee zij ook andere jongeren tussen 14 en 30 jaar de kans geven om zelf gemaakte teksten en muziek gratis op te nemen, onder hun technische begeleiding.

Lees meer

I Solisti Summer Academy

03.03.2015

i solisti summer academy

Van 17 tot 23 augustus 2015 organiseert blazersensemble I Solisti del Vento opnieuw de de I Solisti Summer Academy: een reeks masterclasses, workshops en concerten voor (afgestudeerde) conservatoriumstudenten, jonge professionelen en gemotiveerde DKO-studenten.

Lees meer

Oproep voorstellen Womex 2015

18.02.2015

Womex (logo)

Naar jaarlijkse gewoonte kan je vanaf nu voorstellen indienen voor Womex, de jaarlijkse muziekbeurs voor wereldmuziek & crossover. Artiesten die een showcaseconcert willen spelen, sprekers die ideeën hebben voor topics tijdens de muziekconferentie of personen die de screening van een film willen organiseren kunnen hun voorstellen nog tot 10 april 2015 indienen bij de organisatie via deze link. Womex wordt dit jaar georganiseerd van 21 tot 25 oktober in Boedapest, Hongarije.

Klara's 2014 uitgereikt

02.02.2015

De Klara
Afgelopen weekend tijdens Klara in deSingel werden naar jaarlijkse gewoonte de Klara's uitgereikt. Dirigent Philippe Herreweghe ontving er de Klara Carrièreprijs, de publieksprijs in de categorie "Jonge belofte" ging naar de jonge Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe.

Lees meer

Verslagen Staten Generaal van de Klassieke Muziek 2014

19.01.2015

staten generaal
Op 16 december 2014 organiseerde Muziekcentrum Vlaanderen i.s.m. BOZAR een negende editie van de Staten Generaal van de Klassieke Muziek. Bekijk hier de verslagen.  

Lees meer

Met Kunstenpunt naar Classical:Next 2015 Rotterdam

12.01.2015

Classical:Next
Classical:Next is een conferentie voor muziekprofessionals met beurs en showcaseconcerten. Wie zich aansluit bij de umbrellastand van Kunstenpunt en WBM krijgt korting op de registratie.

Lees meer

Fedora Prijs voor nieuwe opera Annelies Van Parys

07.01.2015

Annelies van Parys

De Fedora Prize is een aanmoedigingsprijs van Opera Europa. Deze organisatie is een samenwerkingsverband van verschillende operahuizen.

Lees meer

Met Muziekcentrum Vlaanderen en WBM naar Jazzahead 2015

17.10.2014

Jazzahead

Jazzahead is een jaarlijkse internationale beurs en showcasefestival voor jazz uit alle windstreken en vindt jaarlijks plaats in Bremen, Duitsland. De tiende editie is gepland van 23 tot 26 april 2015. Muziekcentrum Vlaanderen & WBM coördineren de Belgische aanwezigheid. Geïnteresseerden kunnen via ons korting bekomen op hun deelname en/of een voorstel voor een showcaseconcert indienen.

Lees meer

Landschapstekening Muziek 2014

02.10.2014

Landschapstekening Muziek 2014 (voorblad)
I.h.k.v. het vernieuwde Kunstendecreet schreef Muziekcentrum Vlaanderen een landschapstekening over de muzieksector in Vlaanderen. Ook andere steunpunten uit het kunstenveld kregen dezelfde opdracht. Het gezamenlijke document werd begin september overhandigd aan minister Sven Gatz.

Lees meer

The times they are a changin' 2013

Forum voor jonge componisten

05.10.2012

"Hoe klinkt de toekomst?" Deze vraag stelt HERMESensemble zich elk jaar wanneer het samen met AMUZ en de Veerman jong talent uitnodigt om nieuwe muziek te componeren. In 2013, de vijfde editie, is ook Concertgebouw Brugge van de partij.

Lees meer