Nieuws

Fusie Muziekcentrum Vlaanderen, BAM en VTi

05.01.2015

Muziekcentrum Vlaanderen (herwerkt logo 2011)

Vanaf 1 januari 2015 fuseren Muziekcentrum Vlaanderen, BAM, en het Vlaams Theater Instituut (VTi). We worden een nieuwe organisatie die de steunpuntfuncties zal opnemen voor de muziek, de beeldende kunst, en de podiumkunsten.

Lees meer

Studiedag Hart voor Kunsteducatie in BOZAR

05.03.2015

hart voor kunsteducatie
Op woensdag 11 maart organiseert Muzes, vereniging van leraren artistieke vakken en muzische vorming, de studiedag 'Hart voor Kunsteducatie'. Oorspronkelijk opgevat als een inspiratiedag en forum voor leraren, werd het programma aangepast aan de onverwacht grote interesse vanuit overheid en kunstenwereld. Zo bevat het programma nu o.a. een onderwijsdebat met ministers Sven Gatz en Hilde Crevits en filosoof Bleri Lleshi.

Lees meer

Oproep Musica voor projecten en coachingtrajecten

05.03.2015

musica
Jonge artiesten en ensembles kunnen deze zomer hun hart ophalen aan enkele boeiende projecten en coachingtrajecten bij Musica, Impulscentrum voor Muziek. Twee hiervan focussen op de figuur en het werk van Petrus Alamire: het International Petrus Alamire Lab (IYAP 2015) en een Masterclass in Uitvoering via Mensurale Notatie met Cappella Pratensis.

Lees meer

International Composition Competition Harelbeke

03.03.2015

De stad Harelbeke presenteert de 6de editie van de International Composition Competition Harelbeke for Wind Band. Deadline voor inschrijvingen is 7 april 2015.

Lees meer

BEAT UP: niet zomaar een hiphopevenement

03.03.2015

beat up

Sinds eind 2012 staat er in H30, de artistieke werkplek voor jongeren van Cultuurcentrum Mechelen, de opnamestudio ‘Blackbox studio’. Deze studio is het initiatief van 3 Mechelse jongeren, Youssef, Reda en Jalal waarmee zij ook andere jongeren tussen 14 en 30 jaar de kans geven om zelf gemaakte teksten en muziek gratis op te nemen, onder hun technische begeleiding.

Lees meer

I Solisti Summer Academy

03.03.2015

i solisti summer academy

Van 17 tot 23 augustus 2015 organiseert blazersensemble I Solisti del Vento opnieuw de de I Solisti Summer Academy: een reeks masterclasses, workshops en concerten voor (afgestudeerde) conservatoriumstudenten, jonge professionelen en gemotiveerde DKO-studenten.

Lees meer

Debat: Orkestbeleid in Vlaanderen

26.02.2015

deBuren / De Buren (logo anno 2012)

In het kader van Mind the Book, internationaal festival rond literatuur en actualiteit, richt deBuren op 7 maart een debat in over orkestbeleid in Vlaanderen anno 2015. Welke toekomst hebben onze symfonische orkesten? Hoe verhouden zij zich onderling en tot de rest van het muzieklandschap? En hoe tot opera, ballet en muziektheater? Hoe verhoudt het Vlaamse niveau zich tot het federale? En hoe zit dat internationaal?

Lees meer

Oproep voorstellen Womex 2015

18.02.2015

Womex (logo)

Naar jaarlijkse gewoonte kan je vanaf nu voorstellen indienen voor Womex, de jaarlijkse muziekbeurs voor wereldmuziek & crossover. Artiesten die een showcaseconcert willen spelen, sprekers die ideeën hebben voor topics tijdens de muziekconferentie of personen die de screening van een film willen organiseren kunnen hun voorstellen nog tot 10 april 2015 indienen bij de organisatie via deze link. Womex wordt dit jaar georganiseerd van 21 tot 25 oktober in Boedapest, Hongarije.

Vacature bij Kunsthuis Opera Ballet Vlaanderen

17.02.2015

kunsthuis opera vlaanderen

Opera Vlaanderen en Ballet Vlaanderen vormen samen Kunsthuis. Kunsthuis brengt de grote klassieke werken uit het opera- en dansrepertoire en nieuwe creaties op een maatschappelijk relevante, actuele en kwaliteitsvolle manier, voor een zo ruim mogelijk publiek. Opera Vlaanderen zoekt voor snelle indiensttreding een Orkestinspiciënt (m/v) met standplaats Gent.

Lees meer

Jeugd en Muziek Vlaanderen zoekt leden voor de Raad van Bestuur

12.02.2015

Jeugd en Muziek Vlaanderen (logo)

Jeugd en Muziek zet kinderen en jongeren in vuur en vlam voor de enorme rijkdom en diversiteit aan ‘ongehoorde’ muziek van hier en elders. De organisatie staat voor grensverleggende, kwaliteitsvolle en duurzame muziekeducatie. Momenteel is Jeugd en Muziek Vlaanderen op zoek naar leden voor de Raad van Bestuur.

Lees meer

Colloquium "leiderschap in de culturele sector en het managen van creativiteit"

12.02.2015

Op 30 maart 2015 organiseert het Bilsen Fonds voor Cultuurmanagement een colloquium met als thema "leiderschap in de culturele sector en het managen van creativiteit." De volgende vragen zullen hierbij aan bod komen: hoe stuur je creativiteit en talent aan? Hoe vrijwaar en stimuleer je de creativiteit binnen de huidige financiële beperkingen? En bij uitbreiding, hoe ga je om met onzekerheid en onvoorspelbaarheid?

Lees meer

5de Editie European Blues Challenge in de AB

12.02.2015

european blues challenge

The European Blues Union kiest Brussel als gaststad voor de organisatie van de 5th European Blues Challenge op 13 & 14  maart 2015 in de AB te Brussel, met op 12 maart bovendien een speciale openingsavond met enkele Belgische top Blues/Roots bands.

Lees meer

Masterclass Festival & Event Management met Paul Gudgin

10.02.2015

Het CBE (Centrum Bijscholing in Eventorganisatie) en het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde van VIVES, campus Kortrijk, zijn erin geslaagd Paul Gudgin (Edinburgh Fringe Festival, London Festival) te strikken. Op 16 en 17 maart komt hij naar België om een masterclass over festival- en eventmanagement te geven.

Lees meer

Klankworkshops Herculeslab

10.02.2015

herculeslab
In maart en april organiseert Herculeslab, een audiovisueel labo voor de doctoraatsstudenten aan de School of Arts in Gent, drie driedaagse klankworkshops voor gevorderden. 

Lees meer

Klara's 2014 uitgereikt

02.02.2015

De Klara
Afgelopen weekend tijdens Klara in deSingel werden naar jaarlijkse gewoonte de Klara's uitgereikt. Dirigent Philippe Herreweghe ontving er de Klara Carrièreprijs, de publieksprijs in de categorie "Jonge belofte" ging naar de jonge Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe.

Lees meer

Audities bij Symfonieorkest Vlaanderen

02.02.2015

symfonieorkest vlaanderen
Eind maart organiseert het Symfonieorkest Vlaanderen audities voor hoorn en percussie. De audities hoorn vinden plaats op vrijdag 20 maart, om 9u30. De audities percussie vinden plaats op maandag 23 maart, om 9u30.

Lees meer

Vooruit en Concertgebouw Brugge nieuwe Vlaamse Kunstinstellingen?

30.01.2015

Vlaanderen - Vlaamse Leeuw - Verbeelding Werkt (logo)
In een persbericht heeft Minister van Cultuur Sven Gatz Concertgebouw Brugge en Vooruit uitgenodigd om zich kandidaat te stellen voor de erkenning als Vlaamse Kunstinstelling. Hun werking zal worden geëvalueerd door een erkenningscommissie met binnenlandse en buitenlandse experten. Op basis van deze evaluatie zal de Vlaamse Regering wellicht nog voor de zomer een definitieve beslissing nemen.

Lees meer

Glimps Festival & Conference zoekt stagiair

27.01.2015

Glimps (logo anno 2014)

Glimps vzw is op zoek naar een stagiair voor assistentie bij productie, communicatie, marketing & publieksonderzoek.

Lees meer

Klarafestival zoekt jobstudenten en vrijwilligers

26.01.2015

Klarafestival (logo anno 2015)

Voor haar editie 2015 gaat het Klarafestival op zoek naar jobstudenten en vrijwilligers die willen meewerken om samen met het vaste team in te staan voor het goede verloop van het Festival.

Lees meer

Verslagen Staten Generaal van de Klassieke Muziek 2014

19.01.2015

staten generaal
Op 16 december 2014 organiseerde Muziekcentrum Vlaanderen ism BOZAR een negende editie van de Staten Generaal van de Klassieke Muziek. Bekijk hier de verslagen.  

Lees meer