Nieuws

Orgelbouwer Gerard Pels overleden

15.04.2014

Gerard Pels
De Belgische orgelbouwer en orgeldeskundige met internationale uitstraling Gerard Pels is overleden. Pels was directeur van het oudste Belgische orgelbouw-en restauratie atelier Pels D’Hondt te Herselt.

Lees meer

Vlaamse Opera wint Internationale Opera Award 2014 voor Parsifal

11.04.2014

De Vlaamse Opera (logo 2008)
De productie Parsifal in een regie van Tatjana Gürbaca die de Vlaamse Opera vorig seizoen creëerde, heeft gisteren in London een International Opera Award 2014 gewonnen. Het is de tweede keer dat deze productie in de prijzen valt.

Lees meer

Gezocht: Ambitieuze jazzprojecten

10.04.2014

Handelsbeurs, Flagey, De Casino en kunstencentra De Werf, Nona, Vrijstaat O en Rataplan gaan opnieuw een coproductie aan met JazzLab Series om een innovatief jazzproject te helpen realiseren. Ben je een professionele jazzmuzikant die actief en gevestigd is in België en loop je rond met ambitieuze plannen die moeilijk of niet realiseerbaar zijn binnen de bestaande circuits? Wil je kans maken op logistieke en financiële ondersteuning? Laat deze coproductie dan het duwtje in je rug zijn.

Lees meer

Vacature bij Musica, Impulscentrum voor muziek

10.04.2014

musica

Musica, Impulscentrum voor Muziek is een binnen het Kunstendecreet erkende kunsteducatieve organisatie met een internationale werking. Musica is op zoek naar een voltijds of deeltijds (artistiek) coördinator.

Lees meer

Record Store Day in aantocht

10.04.2014

Record Store Day (logo)

Zaterdag 19 april is het opnieuw zover: Record Store Day, de jaarlijkse feestdag die uw lokale platenwinkel in de bloemetjes zet. Naast de gebruikelijke in-store concerten en exclusieve releases kunnen vroege en enthousiaste vinylshoppers dit jaar rekenen op een exclusief boek over Belgische vinylverzamelaars.

Lees meer

Belgium Booms op The Great Escape

10.04.2014

Belgium Booms logo (2012)

Van 8 tot 10 mei vormt Brighton het fraaie decor voor een nieuwe editie van The Great Escape, het grootste Britse showcasefestival. Meer dan 400 bands spelen er, verspreid over drie dagen, in 35 clubs en zalen van de Britse kuststad. Naast de vele optredens vormt ook het conferentiegedeelte een aantrekkingspool voor vele muziekprofessionelen. Er zijn tal van netwerkinitiatieven, debatten en panels die stilstaan bij de huidige en toekomstige situatie van de muziekindustrie.

Lees meer

Speeddating Muziek en Film

09.04.2014

Het Brussels Film Festival vindt dit jaar plaats van 6 tot 14 juni 2014 in Flagey. Naast de Europese filmcompetitie, talrijke avant-premières en professionele ontmoetingen richt het Festival zich opnieuw op de relatie tussen muziek en film, met onder andere een competitie voor muziekdocumentaires en speeddating.  

Lees meer

German Market Workshop & Belgium Booms Drink

07.04.2014

In samenwerking met Wallonie-Bruxelles Musiques en concertzaal Botanique organiseert Muziekcentrum Vlaanderen op 21 mei een discussiedag rond de Duitse muziekmarkt: German Market, overview & insight. Duitse muziekprofessionelen zullen die dag hun visie geven op de belangrijkste facetten van het Duitse muzieklandschap. Inschrijven kan vanaf nu!

Lees meer

Vacature bij Live Nation

07.04.2014

live nationa

Live Nation organiseert meer dan 150 concerten per jaar en festivals zoals Rock Werchter, I Love Techno en TW Classic. Live Nation breidt zijn communicatieteam uit en is op zoek naar een marketing- en communicatiemanager voor I Love Techno en EDM concerten.

Lees meer

SOHO!-dag

Stimuleer Ondernemend Hoger Onderwijs

07.04.2014

soho_dag
Onderwijs van de toekomst daagt uit en moet de nieuwe generatie voorbereiden op morgen. Die moet meer dan ooit wendbaar en vooral creatief zijn; kansen zien en ze ook effectief grijpen. De SOHO!-dag brengt op 29 april 2014 in Mechelen een dag vol bestaande ondernemende praktijken uit Vlaanderen door mensen uit het hoger onderwijs.

Lees meer

Onderzoek 'De Waarde van Cultuur'

04.04.2014

onderzoek de waarde van cultuur
Wat zijn de echte meerwaarden verbonden aan cultuur? Is er harde evidentie voor positieve (neven)effecten op terreinen buiten de cultuurwereld zelf? Draagt cultuur bij tot fundamentele processen van socialisering en subjectivering, en zo ja : hoe dan wel? Om op al die vragen een antwoord te kunnen geven, bracht een 15-tal actoren uit de kunsten, het erfgoedveld en de sociaal-culturele sector het nodige budget samen voor een collectieve onderzoeksopdracht, met steun van de Vlaamse overheid.

Lees meer

Festival Kortrijk zoekt vrijwilligers

04.04.2014

Festival van Vlaanderen Kortrijk

Voor haar vijfde editie gaat het Festival Van Vlaanderen Kortrijk op zoek naar vrijwilligers voor het voeren van promo, het begeleiden van gasten, ticketcontrole, de opbouw van podia e.d., hulp achter bar... Ben je enthousiast, gemotiveerd en kan je je enkele momenten vrij maken tussen 8 en 25 mei? Contacteer dan annsophie@festivalkortrijk.be met je gegevens en de momenten waarop je je kan vrijmaken.

Nieuwe website voor Poppunt

01.04.2014

Poppunt (logo anno 2013)
Begin april lanceerden onze collega's van Poppunt hun vernieuwde website. De gloednieuwe poppunt.be verheft zijn aanbod aan info en advies voor trappelend muzikaal talent tot de tweede macht, verzamelt alle muziekeducatie op één plek, en heeft met 'mzkt zkt mzkt' een alternatieve datingsite voor muzikaal talent in huis. www.poppunt.be

Warhola wint Humo's Rock Rally 2014

31.03.2014

Humo
Warhola heeft de 19de editie van Humo's Rock Rally gewonnen. Deze vijfkoppige groep, een afstudeerproject van PXL Music met leden uit Antwerpen en Limburg, haalde het vorige zondag in de AB voor de Gentse jazzrockformatie Nordmann en de elektronische popmuziek van Five Days uit Leuven.

Vlaamse Cultuurprijs Muziek voor René Jacobs

30.03.2014

René Jacobs (2014)

Musicus en dirigent René Jacobs heeft afgelopen weekend de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Muziek - Klassiek 2012-2013 ontvangen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege. De uitreiking vond plaats tijdens de verjaardagseditie van het KlaraFestival in Bozar in Brussel. De jury loofde Jacobs' markante vermogen om zeer verschillend gezinde luisteraars te boeien. Die gave om te verenigen vormt volgens de jury de rode draad doorheen zijn vele talenten.

Lees meer

Definitieve adviezen subsidies 2015-2016 bekend

28.03.2014

Agentschap Kunsten en Erfgoed
Het Agentschap Kunsten en Erfgoed heeft vandaag de definitieve adviezen voor meerjarige subsidiëring (2015-2016) bekend gemaakt. Alle adviezen voor muziek en andere disciplines in het Kunstendecreet kunnen worden geraadpleegd via deze link.

Artiestencontracten. Een koud kunstje?

27.03.2014

Artiestencontracten. Een koud kunstje? (cover)
Locus en de VVC hebben een nieuwe brochure klaar: Artiestencontracten. Een koud kunstje? Deze publicatie focust op de relatie tussen cultuur- en gemeenschapscentra en artiesten/tussenpersonen, maar is zeker ook bruikbaar voor andere gemeentelijke (culturele) actoren (bibliotheken, culturele en jeugdverenigingen,...) die activiteiten of evenementen organiseren, en hiervoor een beroep doen op artiesten of gezelschappen.

Lees meer

Annelies van Parys en AMUZ

25.03.2014

van parys
Vele werken van Annelies Van Parys worden in het buitenland uitgevoerd. Volgende maand biedt AMUZ echter 2 composities in première aan.

Lees meer

Vlaamse Cultuurprijs Cultuurmanagement voor AB

25.03.2014

Ancienne Belgique / AB (logo anno 2006)

Afgelopen maandag ontving de Brusselse concerttempel Ancienne Belgique de Vlaamse Cultuurprijs voor Cultuurmanagement 2012-2013 uit handen van Minister Joke Schauvliege. De uitreiking vond plaats tijdens het jaarlijkse Colloquium voor Cultuurmanagement van het Bilsen Fonds in Universiteit Antwerpen. De jury loofde het ondernemerschap en de ondernemingszin van de vzw vanuit het verleden naar de toekomst en de voortrekkersrol die de AB in een complexe Brusselse context vervult.

Lees meer

SARC publiceert memorandum 2014-2019

20.03.2014

Strategische AdviesRaad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media (SARC)
De Strategische AdviesRaad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media (SARC) brengt in aanloop naar de verkiezingen van 25 mei 2014 zijn Memorandum 2014-2019 uit. Het bevat wensen en verwachtingen voor de toekomstige beleidsmakers.  

Lees meer