Muzikaal persoverzicht 18-04-2014

Componist en kerkorganist Willem Ceuleers maakt eigenzinnige versie van Bachs Mattheüspassie; première van musical '14-18' in Mechelen; concertrecensies van Yuko en Koen De Graeve; Gentse platenwinkels doen het opnieuw goed.
1. 'Beter doen dan Bach? Dat kan niet'

De Morgen, vrijdag 18 april 2014, p. 22, 1304w.

Je moet het maar durven: je eigen versie van Bachs Mattheüspassie maken. Componist en kerkorganist Willem Ceuleers deed het en stelt het resultaat vanavond voor in Antwerpen. In het Nederlands, mét punkkapsel.

2. Willem Ceuleers (51)

De Morgen, vrijdag 18 april 2014, p. 22, 83w.

Studeerde blokfluit, orgel, zang, clavecimbel, contrapunt en harmonie aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Antwerpen. Studeerde ook beiaard aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen. Concerteerde al wereldwijd als zanger, organist en clavecinist en werkte mee aan verschillende cd-opnames.

3. Muziek van Servais leeft verder

Het Nieuwsblad, vrijdag 18 april 2014, p. 24, 73w.

Voorbije weekend streek het Tansman Cellokwartet neer in Halle voor een cellodriedaagse in teken van de Halse muzikant Servais. De vier leden gaven drie dagen stage in de Servaisacademie. Zestien deelnemers van 10 tot 59 jaar volgden individueel les, maar kregen ook de kans om samen te musiceren.

4. Muziekharmonie De Toekomst in Studio 100-musical

Het Nieuwsblad, vrijdag 18 april 2014, p. 24, 110w.

Harmonie De Toekomst uit Sint-Niklaas werkt mee aan de Studio 100-musical14-18. Dirk Brossé componeerde de muziek van deze spektakelmusical, die op zondag 20 april in première gaat in Mechelen. De musical wordt live gezongen, maar de muziek is op band opgenomen.

5. WO I wordt musical

Gazet van Antwerpen, vrijdag 18 april 2014, p. 3, 875w.

Een rijdende tribune, ontploffende bommen en granaten, paarden en wagens die over het podium denderen: Studio 100 brengt met 14-18 de meest spectaculaire musical die Vlaanderen ooit zag. De al even bijzondere sterrencast maakt ons al warm voor de première van de WO I-voorstelling zondag.

6. 'Het buikgevoel zat meteen goed'

De Tijd, vrijdag 18 april 2014, p. 13, 1360w.

Zondag gaat in Mechelen de spektakelmusical '14-18' in première. Producent Gert Verhulst en regisseur Frank Van Laecke willen er hun vorige samenwerking, de musical 'Daens', mee overtreffen.

7. 'We verbloemen niks'

De Tijd, vrijdag 18 april 2014, p. 13, 214w.

Gert Verhulst en Frank Van Laecke leerden elkaar in de jaren 1990 kennen bij het maken van enkele Samson en Gert Kerstshows, toen nog opgevoerd in de Elisabethzaal in Antwerpen. Sindsdien zijn ze vrienden. '14-18' is hun eerste samenwerking na het succes van 'Daens, de musical' in 2008 en 2009. '

8. 'Grease' wordt spektakel

Gazet van Antwerpen, vrijdag 18 april 2014, p. 3, 58w.

Na de Belgische première in Vorst Nationaal hult de bekende musical Grease zich morgen in het Sportpaleis in een modern jasje. Je ontdekt er hoe deze klassieker er anno 2014 uitziet met hippe Pink Ladies en stoere T-Birds, en op het voorplan het ontwapenende liefdesverhaal tussen Sandy en Danny.

9. is eerste musical ooit in Sportpaleis

Gazet van Antwerpen, vrijdag 18 april 2014, p. 23, 653w.

Het megapopulaire Grease wordt zaterdag de allereerste musical ooit in het Antwerpse Sportpaleis en bij succes komt er wellicht zelfs nog een vervolg met Vlaamse cast. De vorig jaar tot stand gebrachte samenwerking tussen het Sportpaleis en Music Hall zorgt dit weekend voor een primeur.

10. Getemperd talent

De Standaard, vrijdag 18 april 2014, p. 6, 335w.

Songs als kristallen bollen waarin zich kleine taferelen ontvouwden. Soms dampte het glas aan, werden de klanken gedempt. Een andere keer moest Yuko ze goed schudden om de verstilling te verjagen. Maar wat waren de Gentenaars altijd behoedzaam om toch zeker niets te breken. Alsof ze in hun spelplezier ergens tegenaan zouden kunnen lopen.

11. Koen De Graeve zoekt zijn weg als zanger

De Standaard, vrijdag 18 april 2014, p. 6, 545w.

In een klein Brussels muziekcafé liet de acteur Koen De Graeve zich zien als de muzikant die hij in het najaar wil zijn.

12. Compact Disk Dummies

Gazet van Antwerpen, vrijdag 18 april 2014, p. 11, 171w.

Compact Disk Dummies gaan hard. Twee jaar na hun klinkende Rock Rally-overwinning, toen nog als tieners, prijken de broers uit Desselgem op de affiche van het grote I Love Techno en hebben ze optredens in Nederland, Frankrijk en Spanje op de agenda. Zondag sluiten Lennert en Janus Coorevits hun succesvolle Mess with Us-tournee af met een concert in de AB in Brussel.

13. Michel Bisceglia geniet in puur jazztrio

Gazet van Antwerpen, vrijdag 18 april 2014, p. 5, 264w.

Geen genre of pianist, componist, arrangeur en platenbaas Michel Bisceglia (Genk, 1970) heeft er zijn bijdrage aan geleverd. De voorbije jaren schreef hij zeven filmsoundtracks, onder andere die voor Marina, en begeleidde hij Viktor Laszlo over de hele wereld met haar Billie Holiday-spektakel.

14. "Het werd hoog tijd dat we weer konden gaan spelen"

Gazet van Antwerpen, vrijdag 18 april 2014, p. 25, 1172w.

Er staat geen maat op Triggerfinger. Dit weekend verschijnt het nieuwe album By Absence of the Sun. In de zomer volgen twee doortochten in Werchter en in december een eigen concert in Vorst Nationaal. Voor 's lands populairste rockgroep is 2014 nu al een topjaar.

15. "Einde is nog niet in zicht"

Het Belang van Limburg, vrijdag 18 april 2014, p. 36, 835w.

Zanger-gitarist Ruben Block, bassist Paul Van Bruystegem alias Monsieur Paul en drummer Mario Goossens lopen op wolkjes. Triggerfinger zit op een onwaarschijnlijke rollercoaster.

16. Lokerse band Quantum Fantay gaat internationaal

Het Laatste Nieuws, vrijdag 18 april 2014, p. 18, 215w.

Quantum Fantay is een waar begrip in de Belgische spacerockscene. De vierkoppige Lokerse formatie heeft zopas zijn vijfde studioalbum Terragaia uitgebracht. "Het is een conceptalbum geworden waarbij elke track invloeden heeft uit een andere muziekgenre zoals folk, Aziatische of Afrikaanse muziek", verduidelijkt bassist Wouter De Geest.

17. Lokerse band gaat internationaal

Het Laatste Nieuws, vrijdag 18 april 2014, p. 20, 201w.

De Lokerse spacerockformatie Quantum Fantay heeft zopas zijn vijfde studioalbum Terragaia uitgebracht. "Het is een conceptalbum geworden waarbij elke track invloeden heeft uit een ander muziekgenre zoals folk, Aziatische of Afrikaanse muziek", verduidelijkt bassist Wouter De Geest.

18. Channel Zero op soundtrack nieuwe Vlaamse film

Het Nieuwsblad, vrijdag 18 april 2014, p. 33, 121w.

De zware jongens van Channel Zero zitten niet stil. Begin deze maand kwam hun nieuwe album Feed 'em With a Brick uit, vorige week speelden ze voor een uitverkochte AB, en de Belgische heavy- metaltrots schreef ook muziek voor de nieuwe Vlaamse film Booster.

19. Arsenal reikt naar de top

Het Nieuwsblad, vrijdag 18 april 2014, p. 32, 375w.

De Belgische band Arsenal is teruggekeerd langs de grote poort. Twee weken na de release palmt het nieuwe album Furu de eerste plaats van de Ultratop 50 in. En morgen staan Hendrik Willemyns en co. in een uitverkochte Lotto Arena. 'Zet jullie schrap voor een spektakel.

20. "Hier vind je veel meer dan Beatles en Stones"

Gazet van Antwerpen, vrijdag 18 april 2014, p. 16, 521w.

In Muziekcentrum Trix vallen met Pasen geen eieren, maar wel veel muziek te rapen. Zondag vindt er de tweede editie van 'For The Record' plaats. Die platenbeurs wordt opgewaardeerd met gratis optredens.

21. De platenwinkel leeft opnieuw op in Gent

Het Nieuwsblad, vrijdag 18 april 2014, p. 24, 637w.

Vijf jaar geleden leken de Gentse platenwinkels ten dode opgeschreven, maar vandaag zijn ze aan een heropleving bezig. Er komen opnieuw zaken bij in Gent, deze maand zelfs twee verschillende. Een daarvan is Consouling Store, een koffiebar annex platenwinkel in de buurt van de Vrijdagmarkt. 'De moeilijkste jaren zijn voorbij', zegt uitbater Mike Keirsbilck. 'Een nieuwe generatie muziekfans wil weer betalen voor muziek.

22. Nieuw of tweedehands

Het Nieuwsblad, vrijdag 18 april 2014, p. 24, 128w.

De Gentse platenwinkels hebben moeilijke jaren achter de rug. Een tijd geleden deed de ene zaak na de andere de deuren toe. Maar vandaag lijkt de sector opnieuw op te leven. Muziekliefhebbers kunnen weer op een heel wat plaatsen terecht voor nieuwe of tweedehands vinyl en cd's. Een overzicht: Music Mania in de Sint-Pietersnieuwstraat Music Zombi in de Keizer Karelstraat Kiekeboe in de Tolhuislaan De Kaft in de Kortrijksepoortstraat Vynilla op de Sint-Kwintensberg Fnac in de Veldstraat Dune ...

23. Zilleghem Folk in de zomer

Het Laatste Nieuws, vrijdag 18 april 2014, p. 19, 163w.

Zilleghem Folk, het folkfestival in het Kasteelpark van Loppem, wordt een zomerfestival en komt er voortaan in het laatste weekend van juli. De organisatoren hebben dus hun datum van de herfst naar de zomer verplaatst, vooral voor het betere weer. Dit jaar vindt het festival plaats op 25 en 26 juli.

24. Oude beelden Reggae Geel gezocht

Gazet van Antwerpen, vrijdag 18 april 2014, p. 21, 212w.

Een documentairemaker is op zoek naar ouder beeldmateriaal uit de jaren 80- 90 van het vermaarde festival Reggae Geel. De 29-jarige Andreas Peeters raakte zelf tijdens zijn studententijd in Leuven en Antwerpen in de ban van de reggaemuziek in al haar facetten. Sinds enkele jaren sleutelt hij aan een documentaire over hoe dit warmbloedige genre in ons kouwekikkerlandje voet aan de grond kreeg.

25. Gents Kuipke verandert in concertzaal voor 'The Voice'

Het Nieuwsblad, vrijdag 18 april 2014, p. 34, 81w.

Coaches Axelle Red, Regi Penxten, Bent Van Looy en Koen Wauters trekken vanavond met acht kandidaten elk naar de liveshows van The Voice van Vlaanderen. Zes weken lang zullen de winnaars van de battles en de steals in het Gentse Kuipke zichzelf proberen te overstijgen, met als ruggensteun een veertienkoppige band en een publiek van zowat 2.500 man.

26. Camille vanavond in liveshow 'The Voice'

Het Nieuwsblad, vrijdag 18 april 2014, p. 23, 432w.

Camille Van Wambeke doet vanavond een gooi naar de volgende ronde in The Voice van Vlaanderen. De zangeres uit Beerlegem wil niet alleen een sterk optreden neerzetten, maar ziet het zitten om in de muziek verder te gaan.

27. Camille klaar voor liveshow The Voice

Het Laatste Nieuws, vrijdag 18 april 2014, p. 19, 521w.

Gaat de Zwalmse Camille Van Wambeke (33) ook na haar derde optreden door in The Voice? Het moet vanavond blijken tijdens de live-uitzending. "Voor het eerst kunnen de kijkers mee beslissen door te sms'en. Alle steun is dus welkom", aldus Camille.

28. Laura Tesoro in 'The Voice' en 'Familie'

Het Belang van Limburg, vrijdag 18 april 2014, p. 33, 209w.

Wie 'The Voice' gaat winnen, weet niemand. Maar op de sociale media steekt Laura Tesoro er bovenuit: 33.000 likes op Facebook, alleen de Deurnese Seppe De Rooij komt in de buurt. "Dat mensen mij ook kennen als Charlotte uit 'Familie', is zeker niet slecht voor mijn populariteit", zegt de Antwerpse.

29. "Niet alleen de stem telt"

Gazet van Antwerpen, vrijdag 18 april 2014, p. 25, 586w.

The.Voice.heeft vele favorieten. Qua zangtalent kijken we in de richting van Elie De Prijcker en Emma Lauwers. Zij hebben een uniek stemgeluid. Op de sociale media steekt echter Laura Tesoro er bovenuit: 33.000 likes op Facebook, een veelvoud van de meeste anderen.

30. Shazam aan boord bij nieuwe versie Apple iOS

De Tijd, vrijdag 18 april 2014, p. 12, 116w.

Apple werkt aan de integratie van de muziekherkenningsdienst Shazam voor de nieuwe versie van zijn mobiele besturingssysteem iOS 8. Volgens het persbureau Bloomberg, dat zich baseert op twee anonieme bronnen bij Apple, zou Shazam worden geïntegreerd in Apples spraakdienst Siri.

31. 'Artiesten hebben ander brein'

De Morgen, vrijdag 18 april 2014, p. 2, 162w.

Surrealisten en artiesten, ze zijn in ons land meer dan doorsnee vertegenwoordigd. Dat een onderzoekster van de KU Leuven zich interesseerde in de manier waarop artiesten de wereld zien, hoeft dan ook niet te verwonderen. Uit de studie, zo bericht de BBC, blijkt nu dat zij structureel een ander brein hebben dan niet-creatieven.