Filmfestival Gent compositiewedstrijd

Dit is een gearchiveerd bericht

26.04.2012

Voor de elfde keer organiseert het Filmfestival Gent een compositiewedstrijd voor jonge componisten filmmuziek.
Jong Europees filmmuziektalent krijgt opnieuw de kans om de felbegeerde SABAM Award For Best Young European Composer binnen te halen. Die prijs werd in het leven geroepen door de World Soundtrack Academy en staat gelijk aan 2.500 euro én de live uitvoering van de composities van de drie finalisten door het Brussels Philharmonic tijdens de uitreiking van de World Soundtrack Awards op 20 oktober in 't Kuipke in Gent. Dat is het officiële slotevenement van het 39e Filmfestival Gent (9-20 oktober 2012).

Componisten met een Europese nationaliteit en jonger dan 36 jaar kunnen aan de wedstrijd deelnemen. Inschrijven kan via deze link tot en met 29 juni 2012.

Elk jaar geeft het Filmfestival Gent met deze wedstrijd jong talent de kans om naam te maken als filmmuziekcomponist. Dat gebeurt dit jaar voor de elfde keer en voor de vierde keer op Europese schaal. Kandidaten kunnen zo in de voetsporen treden van de nauwelijks 20-jarige Gabriel Heinrich, de winnaar van vorig jaar, en talrijke grote componisten die te gast waren op de afgelopen festivaledities zoals Angelo Badalamenti, Dario Marianelli, Gustavo Santaolalla, Hans Zimmer, John Powell, Maurice Jarre, Howard Shore, Alberto Iglesias, Elliot Goldenthal en vele anderen. 

De drie finalisten van de Compositiewedstrijd zullen worden uitgenodigd om een fantastische driedaagse vol filmmuziekactiviteiten mee te maken in Gent en grote namen uit de wereld van de filmmuziekindustrie te ontmoeten. 

Kandidaten moeten jonger zijn dan 36 jaar en krijgen de opdracht muziek te componeren bij de eindscène uit 'The Big Combo' uit 1955, een klassieker in het film noir-genre geregisseerd door Joseph H. Lewis. De scène vat perfect de geest van de misdaadfilm uit die tijd samen. 

De compositie moet ten laatste op 10 augustus afgeleverd worden. Een professionele jury met internationale ervaring, samengesteld uit mensen uit de film- en muziekwereld, zal de werkstukken zorgvuldig evalueren. Het Brussels Philharmonic, onder leiding van maestro Dirk Brossé voert de composities van de drie finalisten uit tijdens de 12de editie van de World Soundtrack Awards ceremonie op 20 oktober in 't Kuipke in Gent. Nadien wordt de winnaar bekend gemaakt. 

12de World Soundtrack Awards & Concert: Zaterdag 20 oktober om 20u in Kuipke Gent.
Uitvoering door Brussels Philharmonic olv Dirk Brossé, begeleid door filmfragmenten op het grote scherm.

Het reglement van de compositiewedstrijd en alle nodige informatie over de inschrijving kan je via deze link downloaden. 

Terug Meer nieuws