Koninklijke Bibliotheek verwerft het Fonds Eric Mathot

Dit is een gearchiveerd bericht

01.12.2011

In het najaar van 2011 verwierf de Muziekafdeling van de Koninklijke Bibliotheek van België de uitzonderlijke muziekverzameling, het ‘Fonds Eric Mathot’, genoemd naar deze Belgische musicus, tevens verwoed verzamelaar van partituren en dirigent van de Tivoli Band.

Deze opmerkelijke collectie brengt het orkestmateriaal samen van bijna 40.000 titels van diverse repertoria (jazz, chanson, salonmuziek,
accordeon enz.). De werken dateren voornamelijk van de jaren 1900 tot 1950 en zijn uitgegeven in België, in andere Europese landen (Duitsland, Engeland,
Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje) en in Noord- en Zuid- Amerika. Het fonds telt ook enkele duizenden geïllustreerde partituren die in België zijn verschenen (meer bepaald werk van de kunstenaars René Magritte en Peter De Greef), een duizendtal 78-toerenplaten evenals verschillende archiefdocumenten zoals foto’s, catalogi van muziekuitgevers en platenlabels. Het fonds Eric Mathot biedt voortaan iedereen de kans om belangrijke stukken van een muzikaal erfgoed uit een vergeten glorierijk muziekverleden te ontdekken en te bestuderen.

Verwante items in de databank

Organisaties:Koninklijke Bibliotheek van België (bibliotheek, archief, studiecentrum, muziekorganisaties, informatie, documentatie en promotie)

Terug Meer nieuws