Zingend brons. Een nieuw standaardwerk over de beiaard.

Dit is een gearchiveerd bericht

08.07.2010

Luc Rombouts, zelf beiaardier van de stad Tienen en van de KU Leuven, laat de lezer kennismaken met een bijzonder stuk muziekgeschiedenis uit onze streken. Hij vertelt over oorsprong, bloei, neergang en heropbloei van de beiaarden en hun muziek.

Eeuwenlang bepaalden klokken het ritme van het dagelijks leven. Rond 1500 ontstond in Vlaanderen het revolutionaire idee om klokken uit te bouwen tot volwaardige muziekinstrumenten. Een mijlpaal was de plaatsing van het eerste stokkenklavier in het stadhuistorentje van Oudenaarde in 1510, precies vijfhonderd jaar geleden. Het was het begin van een beiaardcultuur die tot grote bloei kwam in de Lage Landen en die in de 20ste eeuw doorbrak in Noord-Amerika.

Vandaag is de beiaard het grootste muziekinstrument ter wereld. Wereldwijd wordt in meer dan zeshonderd torens het klokkenspel regelmatig bespeeld. De magische muziek van klokken blijft mensen beroeren en fascineren. Maar hoe is de beiaard ontstaan? Hoe overleefden de toreninstrumenten de vele oorlogen in onze streken? En is er nog plaats voor beiaardmuziek in de samenleving van vandaag?

Luc Rombouts, zelf beiaardier van de stad Tienen en van de KU Leuven, laat de lezer kennismaken met een bijzonder stuk muziekgeschiedenis uit onze streken. Hij vertelt over oorsprong, bloei, neergang en heropbloei van de beiaarden en hun muziek. Het zijn de verhalen van de zoektocht naar de zuivere muzikale klok, de beiaard als inspiratiebron in de literatuur, het politieke gebruik én misbruik van de beiaard,de wijzigende visies over hoe klokkenmuziek moet klinken en de strijd tussen zingend brons en beiaardelektronica. Aan het einde van het boek staat de auteur stil bij de rol die de beiaard nog kan spelen in de samenleving van vandaag en morgen.

Hij stelt dat de beiaard enkel kan overleven als hij zijn repertoire blijft vernieuwen en als hij zijn actieradius verplaatst naar nieuwe samenlevingskernen, zoals dynamische buitenwijken en woondorpen. Bovendien zouden de overheden in Nederland en België een actievere rol moeten spelen in een doelgerichte promotie van de beiaard, zodat hij eindelijk kan evolueren van etnisch instrument van de Lage Landen tot een universeel muziekinstrument.

Zingend brons is dankzij de afwisseling van geschiedenis, beschouwingen, techniek en verhalen een toegankelijk boek dat als doel heeft een breed publiek kennis te laten maken met het toreninstrument van de Lage Landen.

Uitgever: Davidsfonds       ISBN nummer:9789058267207


Verwante items in de databank

Personen/groepen:Luc Rombouts (muzikant)
Documenten:Zingend brons (boek)

Terug Meer nieuws