Bert Joris wint Cultuurprijs Muziek 2009

Dit is een gearchiveerd bericht

02.02.2010

Maandagavond 1 februari 2010 werden de laureaten van de CultuurPrijzen Vlaanderen 2009 bekendgemaakt tijdens een feestelijke uitreiking in het Cultuurcentrum Kortrijk. Met deze prijzen bekroont de Vlaamse Gemeenschap persoonlijkheden en organisaties die op een bijzondere manier kleur en uitstraling geven aan de cultuurbeleving in Vlaanderen.

De prijs voor muziek ging dit jaar naar artiesten uit de categorie jazz/klassiek/hafabra. Genomineerd waren hoboist Marcel Ponseele, componist Luc Brewaeys en trompettist Bert Joris.Deze laatste krijgt van de Vlaamse Gemeenschap een prijs van 12.500euro.
Eric Antonis ontving de Prijs Algemene Culturele Verdienste.

De jury over Bert Joris: "Hij gaf de Vlaamse/Belgische jazzscene een gezicht in het buitenland en zijn naam wordt in één adem genoemd met vaderlandse monumenten als Toots Thielemans en Philip Catherine. Jazztrompettist Bert Joris (Wilrijk, 1957) verwierf niet alleen een ijzersterke reputatie als improvisator, maar ook als componist, arrangeur en lesgever. Zijn composities worden door orkesten over de hele wereld gespeeld. Bert Joris is een stijl en een merk geworden. Hij wordt in één adem genoemd met andere hedendaagse toptrompettisten. Zijn
grote reputatie heeft hij mee te danken aan zijn openheid naar andere kunstuitingen. Zijn filmmuziek en groot symfonisch werk zijn van een zeer hoog niveau. Toch blijft hij in al die genres steeds zichzelf, herkenbaar en persoonlijk. Altijd gekruid met een ‘blue note’."

Luc Brewaeys was vereerd dat hij voor de CultuurPrijs Muziek in aanmerking kwam doch had hij beslist om zijn nominatie niet te aanvaarden.

Meer info: www.cultuurprijzen.be

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Red de Vlaamse Cultuurprijzen! (03.02.2010)
Organisaties:CultuurNet Vlaanderen (website, ondersteunende organisatie)

Terug Meer nieuws