Oriana Dierinck

Categorie:muzikant
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):dwarsfluit
Contact van:Zvezdoliki Ensemble
Huidig/voormalig lid van:Zvezdoliki Ensemble, Umami

Biografie

Oriana Dierinck behaalde aan de Gemeentelijk Akademie voor Muziek, Woord en Dans te Beveren de regeringsmedaille voor dwarsfluit en kamermuziek met grootste onderscheiding. Daarna werd zij toegelaten aan het Brabants en Rotterdams Conservatorium bij Raymond Delnoye en Jo Hagen en behaalde de diploma's Docerend en Uitvoerend Musicus.

Sinds haar afstuderen in 2001 tot juli 2011 was zij verbonden als docente fluit en ensemble aan het Centrum voor de Kunsten 'Amadeus' in Oudenbosch (NL). Sinds februari 2011 is zij verbonden als docente muzische initiatie aan de Academie van Anderlecht. Orkestervaring deed zij o.a. op in het Rotterdam Young Philharmonic, waarmee zij speelde onder leiding van Ernst Van Tiel, Roy Goodman en Hans Vonk en optrad tijdens het Gergiev Festival 2001. Zij werd via opnames geselecteerd voor masterclasses van William Bennet (Stichting Linos Amsterdam ) en Philippe Pierlot (Deuxième Convention Française de la Flûte) en recent nog voor de auditie tweede fluit bij het London Symphony Orchestra. Als soliste trad ze op met het Oosterhouts Symfonie Orkest, het Kamerorkest van het Brabants Conservatorium en het Antwerps Kamerorkest.

In 2003 richtte Oriana Umami op, waarmee ze op regelmatige basis recitals speelt op de kamermuziekpodia in Vlaanderen en Nederland (De Philharmonie Haarlem, 't Hof Dordrecht, De Rode Pomp Gent, Muziekpodium Twente...).

Het ensemble Zvedoliki, een ensemble voor kamermuziek in ongewone bezettingen, volgde in 2008. Dit ensemble met als thuisbasis de Noorse Kerk in Antwerpen, kon van bij het begin rekenen op veel bijval zowel bij publiek als bij de media. De live-opname van de creatie van ‘Autumn Septet’ van de jonge Noorse componist Hugo Harmens o.l.v. Luc Brewaeys werd uitgezonden door de Nederlandse Radio4. In 2013 organiseerde zij met dit ensemble het benefiet voor de daklozen ‘Noot voor Nood’, waarvan een tweede editie zal volgen in 2016.

Daarnaast is/was zij werkzaam als freelance bij o.a. het Rotterdams Kamerorkest, het Orkest van het Oosten, de Vlaamse Opera en deFilharmonie - concerten in de Doelen Rotterdam, de Philharmonie Haarlem, Elisabethzaal Antwerpen en Concertgebouw Amsterdam - en werkte mee aan tv - opnames voor de NPS.