Riet Van Den Fonteyne

Categorie:repertoire, oude muziek
1988
Instrument(en):cello
Huidig/voormalig lid van:Pianotrio Impression

Biografie

Riet Van den Fonteyne (°1988) startte haar eerste cellolessen op 5-jarige leeftijd bij Chantal Suys en studeerde daarna achtereenvolgens bij Adriaan Van Waeyenberghe en Ilia Laporev. Aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen voltooide ze de Masteropleiding cello bij Justus Grimm. Daarnaast volgde ze op regelmatige basis cellolessen bij Gavriel Lipkind in Frankfurt en volgde ze verschillende masterclasses bij Vladimir Perlin en Maria Kliegel.

Reeds op twaalfjarige leeftijd musiceerde Riet als soliste met het Vlaams Radio orkest tijdens een live-uitzending van Radio 3 (Klara). In 2004 werd ze geselecteerd door 'YoTaM', de vzw ter ondersteuning van jonge talentrijke musici. In 2005 trad ze als soliste op met het orkest Nuove Musice in het Lemmensinstituut te Leuven na bevestiging van deze ondersteuning. In 2008 trad ze op in de Academia Belgica te Rome (I). Via het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen kreeg Riet in april 2010 de kans om samen met violiste Noémi Tiercet te concerteren als soliste in het Dubbelconcerto van Johannes Brahms o.l.v. Ivan Meylemans.

Riet nam verschillende malen met succes deel aan wedstrijden: ze werd tweemaal laureaat van 'Jong-Tenuto' (in de categorieën B en C) en behaalde twee keer een eerste prijs in de wedstrijd 'Jonge Solisten aan Zee' te Oostende. Verder won ze eerste prijzen in het 'Fontys Concours voor Jong Muziek Talent' te Tilburg (NL) en de wedstrijd 'VTB-VAB' te Gent. Riet behaalde in Parijs (F) de '1er Médaille à l'unanimité' op het internationale 'UFAM-concours' en werd eerste laureaat van het 'Internationale Celloconcours' te Sint-Pieters Woluwe.

Kamermuziek is een grote passie van Riet. Samen met haar zus Fien en met Florestan Bataillie vormt ze het pianotrio Impression. Daarnaast speelde ze ook in het 'Amos String Quartet'. Tussen 2003 en 2009 nam ze jaarlijks deel aan de internationale kamermuziekstage Musica Mundi waar ze les kreeg van o.a. het Talich String Quartet, het Kuss String Quartet, het Sint Petersburg String Quartet, het Henschel String Quartet, Het Kodály String Quartet, het Chilingirian String Quartet, Maxim Vengerov, Gavriel Lipkind, Vladimir Perlin, Vitaly Samoshko, Leonid Kerbel…

Als orkestmuzikante verleende ze regelmatig haar medewerking aan Brussels Philharmonic, deFilharmonie en deOrkestacademie onder leiding van o.a. Michel Tabachnik, Philippe Herreweghe, Martyn Brabbins, Steven Verhaert, Dirk Brossé en Jaap Van Zweden. Daarnaast werd ze uitgenodigd voor de Balkan Tour 2011 van het European Student Chamber Orchestra als eerste celliste onder leiding van Pierre Amoyal.

Steeds vaker profileert Riet zich als barokcelliste.
Ze volgde verschillende lessen en stages bij onder meer Ewald Demeyere, Frank Agsteribbe, Marian Minnen, Sophie Gent, Mereth Lüthi en Bernard Wolteche. Daarnaast speelt Riet bij Apotheosis Orchestra (o.l.v. Korneel Bernolet) en wordt ze regelmatig gevraagd in het freelance-circuit.