CAROUSEL Ensemble

Categorie:hedendaagse muziek, repertoire
Brussel, 2018
Genre(s):Klassiek
Huidige/voormalige leden:Annelien Van Wauwe, Wies de Boevé

Biografie

Het Brusselse kamermuziekensemble CAROUSEL brengt twaalf jonge uitmuntende musici samen rond de gelauwerde Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe. De musici komen uit zes Europese landen en zijn één voor één actieve kamermusici en solisten. De leden van CAROUSEL zijn prijswinnaars van gerenommeerde wedstrijden zoals de Internationaler Musikwettbewerb der ARD in München, de Borletti Buitoni Trust Award, de International Tchaikovsky Competition, de USA International Harp Competition, de Opus Klassik, de Klara Award, de Aeolous Wettbewerb Düsseldorf, de Bottessini Competition en de Deutscher Musikwettbewerb. 

Het CAROUSEL Chamber Music Ensemble werd in 2019 opgericht door Annelien Van Wauwe en speelde zijn debuutconcert tijdens Klara in de Singel 2020. CAROUSEL is een graag-geziene gast in ondermeer het Concertgebouw Brugge, de Bijloke Gent, Festival van Vlaanderen Gent, de Singel Antwerpen, cc Maasmechelen, het Festival 20/21 Leuven en Lunalia Mechelen. Tijdens het seizoen 2022-23 speelt het ensemble ondermeer haar debuut in de Wigmore Hall in Londen.

Het Ensemble engageert zich regelmatig voor goede doelen en organiseert concerten en masterclasses ten voordele van organisaties zoals Kom op Tegen Kanker. Tijdens de Covid-19 pandemie nam CAROUSEL het heft in eigen handen en organiseerde een succesvolle – coronaproof - concertreeks in Leuven. 

Het steunen en opleiden van jong talent is belangrijk voor CAROUSEL.
Het Ensemble organiseert elke zomer de International CAROUSEL Masterclasses in Kortrijk, België, met individuele masterclasses, kamermuziek en workshops yoga en meditatie.

De aanpak van het Ensemble is modern en creatief en biedt zowel traditioneel als hedendaags repertoire aan. CAROUSEL heeft het voorrecht nieuwe muziek in première te brengen. Het ensemble gaf hiervoor composities in opdracht en voerde werken uit van ondermeer Wim Henderickx, Jelle Tassyns en Jeroen D’hoe. Tijdens het seizoen 2021-22 werden er drie composities onder de titel ‘They have waited long enough’ van componistes Annelies Van Parys, Aftab Darvishi en Calliope Tsoupaki gecreëerd.  

CAROUSEL's programma's zijn flexibel, variëren van kwartet tot octet en bieden een breed repertoire aan. 

Het ensemble wil zijn publiek dichter bij zijn kernfilosofie, die van samenhorigheid, brengen en culturele grenzen laten verdwijnen door het gebruik van een universele taal: muziek. CAROUSEL streeft naar een nauwe band tussen haar leden én hun luisteraars. CAROUSEL organiseert hiervoor ‘Very Important Passenger’ evenementen. Het persoonlijke contact met deze VIP’s ligt CAROUSEL nauw aan het hart.