Pieter De Praetere

18.04.1986
Genre(s):barok
Instrument(en):zang (contratenor)

Korte beschrijving

Pieter De Praetere is een Belgische contratenor. Als solist legt hij zich vooral toe op barokmuziek. Daarnaast is hij een veelgevraagde figuur in het muziektheater.

Biografie

Pieter is geboren in een muzikale familie. Op zijn 10de gaat hij stemvorming volgen bij Pascal Devreese in Ronse. Op zijn 16de trekt hij naar countertenor Steve Dugardin in Antwerpen. Tijdens zijn studies Literatuurwetenschappen aan de Universiteit Gent volgt hij les bij Hilde Coppé. Kort daarna trekt hij naar het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Lena Lootens.

Als solist heeft Pieter een stevig repertoire opgebouwd. Zo vertolkt hij solistenrollen in Messiah van Händel, Stabat Mater van Pergolesi, Gloria van Vivaldi en een aanzienlijk aandeel van cantates, motetten en oratoria van J.S. Bach. Hiermee staat hij op binnen- en buitenlandse podia. Pieter zingt o.a. met de orkesten Musica Gloria, Il Gardellino, B’Rock, BachPlus, Apotheosis … Met Beniamino Paganini en Nele Vertommen van ensemble Musica Gloria werkt hij al enkele jaren intens samen. Samen brachten ze al enkele succesvolle Europese tournees tot stand. In 2020 namen zij muziek op van Vivaldi en Purcell die goed onthaald werd bij het publiek en in de media. Ook dit seizoen staan zij samen op binnen – en buitenlandse podia en in de opnamestudio.
In 2023 debuurt Pieter in de opera als Farnace in Mozarts Mitridate, Re di Ponte met het Orchestre Royal de Wallonie op het Midsummer Mozartiade Festival.

Naast het klassieke concertleven bevindt Pieter zich vaak in het theater. Zo zingt en speelt hij in producties van Tg Vagevuur, Compagnie Lodewijk/Louis, Walpurgis, Kloppend Hert, Theater Antigone,… Hij werkte met regisseurs als Judith Vindevogel, Haider Al Timimi, Piet Arfeuille, etc. Zijn rol in de het opera-epos Wij, De Verdronkenen op Wintervuur, Oerol (NL), Denemarken en Theater Aan Zee ging niet onopgemerkt voorbij.
Sinds 2017 is Pieter lid van Broder, een structureel erkend muziektheatergezelschap werkzaam op de as Brussel-Gent, (theatermaker Koen Boesman en componist Peter Spaepen). Met voorstellingen als Franzerl, Henry, Babushka speelde Pieter de afgelopen jaren in zowat alle Vlaamse schouwburgen, culturele centra of op festivals als Theater Aan Zee, Iedereen Klassiek Concertgebouw Brugge/Klara, Bijloke Wonderland, Krokusfestival, Gentse Feesten, etc… De nieuwste voorstelling heet Seaking, over Beethoven en een blinde helikopterpiloot/vader. Seaking toert dit seizoen door Vlaanderen, met aan Pieters zijde acteur Tom Van Landuyt en pianiste Elisabeth De Loore.

Verwante items in de databank

Externe links:Facebook