Musica Favola

Categorie:oude muziek, ensemble
2008
Genre(s):oude muziek
Huidige/voormalige leden:Stephan Van Dyck

Biografie

Het ensemble Musica Favola werd opgericht in 2008 door de tenor Stephan Van Dyck.

De naam is afgeleid van een passage uit het voorwoord van Orfeo van Claudio Monteverdi (1607), "una Favola in Musica". De uitdrukking omvat twee essentiële termen: Musica (geluid of muziek) en Favola (betekenis of verhaal). Fabel, legende, sprookje, komedie... Hier heeft Favola de meer algemene betekenis van een gezongen stuk dat een liefdesverhaal, religieus verhaal, oorlogsverhaal, volksverhaal, legende, mythologisch verhaal, enz. vertelt.

Het voornaamste doel van dit ensemble is de vocale muziek uit de 17e en 18e eeuw in onze regio's, maar ook in Frankrijk, Italië en Duitsland. Hun wens is om de poëtische waarde van de tekst in harmonie met de muziek te bevorderen. Ze interpreteren zowel populaire, geleerde (Caccini, Monteverdi) als religieuze muziek (Du Mont, Danielis), luchtige hofmuziek (Lambert, Guedron, De la Barre) en recitals met liederen (Haydn, Beethoven, Mozart).

De samenstelling van het ensemble varieert afhankelijk van de projecten en kan variëren van twee tot acht musici. Het continuo (klavecimbel, theorbe, viola da gamba) en de stem zijn de basisinstrumenten van het ensemble, waarbij afhankelijk van het project violen, cornetten of andere zangers worden toegevoegd.

Selectieve discografie

Henry Du Mont - Loüez par des chansons nouvelles...Henry Du Mont - Loüez par des chansons nouvelles... (2010)
barok
Musica Favola, Anne Cambier, Marnix De Cat, Stephan Van Dyck, Dirk Snellings, Ryo Terakado, Myriam Gevers, Wim Maeseele (...)