Urbain Boodts

Categorie:muzikant
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):piano

Biografie

Urbain Boodts heeft zijn muziekstudies aangevat aan de Muziekacademie te Berchem waar hij piano studeerde bij Leo De Backer. Na zijn klassieke humaniorastudies studeerde hij aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen waar hij eerste prijzen behaalde voor piano, kamermuziek, en het Hoger Diploma kamermuziek met als leraars E.Traey, J.Alpaerts en A.Van de Velde.

Daarna studeerde hij verder te Brussel waar hij in het Conservatorium(Nederlandstalige afdeling) het Hoger Diploma piano en eerste prijzen harmonie en praktische harmonie behaalde met als leraars R.Steyaert, H.Roelstraete en F.Gijselinck.

Verder volgde hij vervolmakingcursussen bij R.Silvestri aan het Mozarteum te Salzburg, en bij de befaamde pedagoog J.De Tiège, die van grote betekenis is geweest in zijn muzikale en pianistieke evolutie. Om zich te informeren op gebied van hedendaagse muziek heeft hij seminaries gevolgd bij C. Coppens en K. Goeyvaerts. Hij werkte mee aan verschillende cd-opnames, waaronder een opname met pianomuziek van L. Janacek, en een kamermuziekopname met Belgische muziek voor cello en piano. Hij speelde als solist met orkest in concerti van Bach, Mozart, Grieg, Menotti, Benoit met o.a. de Antwerpse Filharmonie, Jeugd -en Muziekorkest, Vlaams symfonisch orkest, o.l.v. A.Vandernoot, S.Candael, M.Scheck, F.Cuypers. Hij werkte mee aan opnamen voor B.R.T.2, B.R.T.3, R.T.B. en Radio France. Zijn interesse voor vocale muziek heeft hem tevens in de koorwereld gebracht. Hij werkte mee als begeleider aan verschillende cd-opnames, seminaries en internationale concerten met koormuziek.

Hij verzorgt regelmatig optredens als solist, in kamermuziekverband en als zangbegeleider. Hij vormt al ruim 30 jaar een vast duo met klarinnettist Nestor Janssens, solist van de Antwerpse Filharmonie. De liefde voor het zangrepertoire heeft hij overgeërfd van zijn eerste pianoleraar Leo De Backer, die destijds begeleider was in de zangklassen aan het Conservatorium. Een mijlpaal op dit gebied was zijn samenwerking met de grote tenor Peter Pears tijdens een Masterclass in het Conservatorium te Antwerpen. Op pedagogisch gebied was hij voordrachthouder praktische harmonie en improvisatie in de pedagogische afdeling van het Conservatorium te Brussel en assistent piano van J. De Tiège aan het Conservatorium te Antwerpen. Tot zijn pensioen was hij leraar piano aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Mortsel en pianist-begeleider in de zangklassen aan het Conservatorium te Antwerpen.

Selectieve discografie als medewerker

PianomaniaPianomania (1994)
20ste eeuw
Roland De Munck, Roland De Munck