Patries Wichers

Categorie:muzikant
25.04.1945
Genre(s):free & experimental jazz
Instrument(en):zang
Huidig/voormalig lid van:Bateau Lavoir, Ici Anvers

Korte beschrijving

Patries Wichers is een multidisciplinaire sociaal geëngageerde artieste met wortels in de beeldende kunst, mode en muziek. Improvisatie en samenwerking vormen de basis ingrediënten van haar werk.

Biografie

Patries Wichers studeerde schilderkunst en pedagogie aan de Koninklijke Kunst Academie van Den Bosch (NL) en is sinds internationaal actief. Ze geeft tentoonstellingen, voorstellingen, concerten en werkt mee aan educatieve, politieke en culturele programma’s.

Gedurende haar vele trips naar Indonesië raakte Wichers gefascineerd door de Dalang - de poppenmaker, verhaalverteller en aanvoerder van het Gamelan orkest van het Wayang Kulit schaduwpoppentheater. Zoals de Dalang, gebruikt ze een zo breed mogelijk gamma aan vocale tonen voor haar geïmproviseerde muziek.

Samen met Christophe Albertijn, Thomas Campaert, Giles Thomas en Olivier Debaecker richtte ze een collectief voor impro, Bateau Lavoir, en een organisatie voor experimentele muziek, Huyswerk, op. In het kader van Bateau Lavoir, gaven Wichters en Campaert vele concerten in Europa en Noord-Amerika en deelde ze het podium met Archie Shepp, Tri-Factor, Marcus Hansen, Anne Bean en Sureau.

Daarnaast vormde ze ook het pop trio Icianvers, waarmee ze Indonesische en Maleisise pop-keroncong liedjes brengt.

Selectieve discografie

Piek & FlapPiek & Flap (2006)
Jazz
Patries Wichers, Giles Thomas