Schubert Franz - Die Winterreise

Type:album
Formaat:CD
Componist(en):Franz Schubert
Uitvoerder(s):Thomas E. Bauer, Jos van Immerseel
Label(s):Zig-Zag Territoires
Label code:ZZT101102
Releasedatum:12.2010
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:002269
Genre(s):romantiek

Track-info

Winterreise D. 911

Perscommentaren

****
Er is niet bepaald gebrek aan excellente opnames van Schuberts meest indringende liederencyclus, Winterreise. Toch is er plaats voor een cd zoals deze, al was het maar door de bijzondere keuze van het instrument waarop Jos van Immerseel speelt: een prachtige kopie van een Weense pianoforte, origineel gebouwd door Anton Walter.
De Walter-pianoforte klinkt opvallend kleurrijk, transparant, en vooral kwetsbaar. De klank van het instrument alleen al verleent aan Schuberts liederen een nog indringender karakter dan gewoonlijk, waarbij Jos van Immerseel met veel zin voor detail op meesterlijke wijze alles uit het instrument haalt wat erin zit.
Met zoveel kleuren en schakeringen in de 'begeleiding' kan Thomas Bauer zich volledig concentreren op de expressie van de tekst, wat hij aangrijpend en overtuigend doet.
Terwijl de eerste liederen nog ietwat licht wegen, graven deze uitvoerders in de loop van de cyclus steeds dieper in de betekenis van tekst en muziek, met een ijzingwekkend effectief resultaat.
(Diederik Verstraete, De Standaard, 20.12.2010)

****
Ce Winterreise risque de passer un peu inaperçu. C'est pourtant à un très intéressant itinéraire que nous convient Thomas Bauer et Jos van Immerseel.
Très à part, mais vaut incontestablement le détour.
(Sylvain Fort, Classica 02.2011, p. 102)

5 stemvorkjes
Si cet enregistrement avec pianoforte ne détrône pas celui de Christoph Prégardien et Andreas Staier chez Teldec, il est l'une des plus intéressants de ces dernières années.
(Hélène Cao nr. 588, Diapason 02.2011, p. 92)

Zijn interpretatie is bijtend en hard zoals het bij deze cyclus past. [] Deze cd heeft nog een andere grote troef: de begeleiding van Jos van Immerseel. Deze allround muzikant speelt gewoon adembenemend mooi en zijn pianoforte heeft een benijdenswaardige klank. Net als de zanger is de pianist doordrongen van de inhoud van elk lied.
(Lucrèce Maeckelbergh, Staalkaart 9 maart/april 2011, p. 92)

A Winterreise that charts an unflattering course through a resonant acoustic.
This is an intermittenly touching journey across Schubert's snowbound landscape, but not one that left me moved, let alone chilled or disturbed. Partnered by Jos van Immerseel's attractively "woody" fortepiano (a modern copy of an early-19th-century Walter instrument), Thomas Bauer is a thoughtful, personable singer who uses his words expressively.
(Richard Wigmore, Gramophone nr. 1072 juli 2011, p. 83)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Schubert - Winterreise (07.2011)