De tactloze top 30

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Kamagurka
Label(s):KassaNova Records
Label code:KNcd1
Releasedatum:1999
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):humor

Track-info

1.Diep in jou
2.Nee, mijn lief, je bent niet te dik
3.De dakloze architect
4.Er hangt altijd iets aan je gezicht
5.Steeds hoger
6.Brandend maagzuur
7.Zo zou het altijd moeten zijn
8.O, Sabrina (wat heb je met mijn snor gedaan?)
9.Kus met teder
10.Ik heb gehoord van jou
11.De onbaatzuchtige buffel
12.De onzichtbare man
13.Knetterend miltvuur
14.O, lustobject
15.Gedane zaken
16.De man met de grasparkiet
17.Stank voor dank
18.Butterfly
19.De hygiënische gigolo

Perscommentaren

Uit het Belgische pop- & rockarchief:
Het heeft lang, heel lang geduurd, maar Kama heeft eindelijk nog eens een muziekcd afgeleverd om duimen en tenen van af te likken. De twee hersenhelften worden immers gemasseerd met de emotionele aanpak van de nummers en de weldoende absurditeiten van de teksten, als het al niet omgekeerd is.
Uit de "tactloze top 30" van de Studio Kafka uitzendingen werden gelukkig/helaas (schrap maar wat in uw geval van humor niet past) de inzendingen van de heer E. Wally uit Ertvelde niet weerhouden (Ma-thil-de, Ma-thil-de). Wel levert de genaamde mede-presentator een gesmaakte engelstalige bijdrage in het nummer Butterfly, en is daarbij zoals steeds geheel onnavolgbaar. Ook de andere mede-presentator Herr Seele is op één nummer te horen, het met een enigzins eigenaardig gevoel voor ritme ge-rap-te "De hygiënische gigolo".
De overblijvende 17 nummers zijn geheel en al solo van en door Kama himself, die daarbij zoals steeds muzikaal efficiënt en polyvalent ondersteund wordt door zijn compagnon de route Johan de Smet. Kama's muzikale aanpak balanceert op de rand van het cliché, de persiflage, de valse noot en de parodie op dingen die op zich ook al niet echt de moeite waard waren. Het resultaat is een soort verlept levenslied, blues op LSD, een charmezanger met een gebit dat maar niet wil flonkeren, en de meerwaarde moet dan ook uit de wetenschap komen dat het allemaal maar om te lachen is.
Omdat het echter meestal wreed grappig is, hoort u ons daarover niet klagen. Ten voorbeeld enkele fijne tekstsneden : "Neen mijn lief, jij bent niet te dik. Maar één ding moet je beloven, voortaan mag ik weer vanboven", of "Oooo Sabrina, wat heb je met mijn snor gedaan? OK, dat met die hamster in de fruitpers had ik niet mogen doen, maar ik kon het niet helpen: Ik had te veel gedronken, van je hond. Maar nu drink ik niet meer, van je hond. Want hij is leeg!" of nog "Ik ben een dakloos architect, en al mijn cheques zijn ongedekt. En ik woon in een doos, een doos die lekt". En "en passant" maakt Kama tussen al zijn absurditeiten nog steeds "de pijn van het zijn" schrijnend duidelijk.
In de pers :

- Geert Stadeus in Het Nieuwsblad : "De Tactloze Top 30 is een opvallende cd. Al was het maar omdat Kamagurka tussen alle onzin door zichzelf hier en daar lijkt bloot te geven. Deze keer mocht het ergens over gaan".
- Bart van Dormael in Café Belge : "Meteen onze excuses aan Johan De Smet, die instaat voor de muzikale omkadering, maar we hebben hem nauwelijks gehoord. ... 'De Tactloze Top 30' staat immers vooral in het teken staat van Kama's verrukkelijke absurditeiten en bij momenten – zo gaat dat bij goede humor – opvallend scherpe observaties van De Mens En Zijn Omgeving. ... Hilarisch."

(Auteur: Dirk Houbrechts)