Brief aan Joke Schauvliege

Type:opiniestuk
BronDe Morgen
Bron:De Morgen
Publicatiedatum:15.05.2010
Pagina(s):16
Taal:Nederlands
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)

Artikel

Geachte mevrouw de minister,

naar aanleiding van de berichten in De Morgen en De Standaard willen de Adviescommissie Kunsten en de Beoordelingscommissies Kunsten hun uiterste bezorgdheid uitdrukken over uw beslissing om het voorziene budget voor de najaarsronde voor projecten in kunsten en erfgoed en ook de middelen voor internationale werking te blokkeren. Uw beslissing betekent de facto dat de volgende ronde projectsubsidies gedeeltelijk wordt geschrapt.

Vooreerst betreuren de leden dat de commissies deze beslissing via de pers dienen te vernemen. Deze manier van communiceren druist in tegen het door u expliciet uitgesproken engagement om het werk van de commissies ernstig te nemen en open te communiceren.

Vervolgens verzetten we er ons ten stelligste tegen dat uitgerekend de meest kwetsbare kunstenaars, namelijk zij die beginnend zijn en/of vooralsnog niet kunnen rekenen op structurele ondersteuning, getroffen worden door deze beslissing.

De beslissing brengt ten tweede de dynamiek binnen het kunstenveld tussen vernieuwing, instroom en gevestigde organisaties in het gedrang. Een dynamische kunstensector heeft vernieuwing en instroom broodnodig. Evenzeer is internationale positionering noodzakelijk als toetssteen voor Vlaanderen. Zeker omdat ons land vanaf 1 juli Europees voorzitter wordt, staat het schrappen van internationale subsidies in schril contrast tot de Europese voortrekkersrol die ons land wil opnemen en waarin de kunsten een belangrijke rol spelen.

Bovendien wensen we erop te wijzen dat deze beslissing haaks staat op de doelstelling die u zichzelf voorop hebt gesteld, namelijk het opnemen van cultuur in het project 'Vlaanderen in Actie'. Wanneer u op 7 juni de aanbevelingen wilt presenteren van het Cultuurforum - waar alvast in het atelier 'kunst en economie' de link tussen kunsten en innovatie centraal staat - zal deze beslissing uw betoog alvast aan geloofwaardigheid doen inboeten.

Wij rekenen ten zeerste op verdere toelichting bij uw beslissing.

Katia Segers

Alle ondertekenende leden van de Adviescommissie Kunsten en de Beoordelingscommissies Kunsten

(Dit artikel wordt gepubliceerd met toestemming van de auteur en de uitgever)

Verwante items in de databank

Nieuws:Muziekoverleg reageert op besparingen minister Schauvliege (14.05.2010)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Open brief muzieksector aan Schauvliege over besparingen (14.05.2010)
Open brief aan minister Schauvliege (14.05.2010)

Trefwoorden: ,