Open brief aan minister Schauvliege

Type:opiniestuk
BronDe Morgen
Bron:De Morgen
Publicatiedatum:14.05.2010
Taal:Nederlands
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)

Artikel

Mevrouw de minister,

"Door de budgettaire context heeft de Vlaamse Regering beslist een deel van de beschikbare budgetten te blokkeren. Dat betekent dat deze middelen op dit ogenblik niet kunnen worden aangewend om initiatieven te subsidiëren." Met deze droge mededeling moest de cultuursector het gisteren doen. Voor meer informatie konden we uw administratie contacteren, lazen we nog.

De structureel gesubsidieerde organisaties en gezelschappen krijgen, na de niet geringe inlevering op de eerder toegekende middelen, dit jaar geen bijkomende besparingen meer te verwerken. De lopende procedure voor de al ingediende projectsubsidies en de opnameprojecten zou ook gewoon doorgaan al zal de beslissing hoe dan ook binnen de 'beschikbare kredieten' moeten passen.

Maar voor de aanvragers van nog niet ingediende internationale projecten, compositie-opdrachten, internationale werkverblijven en transportsubsidies voor het lopende jaar is er helaas minder goed nieuws. Zij kunnen zich de moeite van het indienen van een dossier besparen. Plande je als artiest nog een Europese tournee of werd je onlangs uitgenodigd op een buitenlands festival, pech! België krijgt binnenkort dan wel het culturele voorzitterschap van Europa, heel wat Vlaamse artiesten zullen niet langer kunnen toeren in Europa! Beleid kan ironisch zijn!

De blokkering van de overheidsmiddelen betekent normaal alleen dat de storting van de subsidie wordt vertraagd en is dus alsnog geen besparing. Maar als er geen dossiers meer mogen worden ingediend, en dus ook geen budgetten vastgelegd, dan blijft het niet besteedde geld op de cultuurbegroting gewoon in de staatskas en is er alsnog bespaard. Ook zij die rekenen op geld van het FOCI krijgen vandaag alleen maar onzekerheid. Bovendien is de vrees niet onterecht dat bij de begrotingsopmaak voor 2011 het effectief uitgegeven bedrag voor de diverse posten op de cultuurbegroting plots de norm zal zijn voor het bepalen van het nieuwe cultuurbudget, en niet het eerder voorziene en beleidmatig onderbouwde bedrag. De besparingsfetisj van deze Vlaamse regering dreigt er toe te leiden dat de financiële inhaalbeweging die men het afgelopen decennium in het beleidsdomein cultuur realiseerde, in amper twee jaar tijd van tafel wordt geveegd.

Artiesten betalen de rekening

De huidige blokkering kent dus haar grootste impact op die artistieke projecten en individuele kunstenaars die op projectmatige wijze ondersteund zouden moeten worden. U sust de sector met de medeling dat aan de tewerkstelling niet wordt geraakt. Maar voor artiesten geldt dat niet. Ook bij de besparingen voor de structureel gesubsidieerde organisaties bleken de artiesten noodgedwongen de eerste slachtoffers. De tewerkstelling en podiumkansen van de artiesten en hun entourage staan blijkbaar op het laatste trapje van het kunstenbeleid.

U zegt ook dat u het betreurt dat uw beslissing het bereiken van een meer evenwichtige verhouding tussen structurele en projectmatige subsidies - nochtans een van de doelstellingen in uw beleidsplan - bemoeilijkt. We kunnen ons bij deze treurnis enkel volmondig aansluiten.

In het manifest 'Music is Life: de schaduw van de kerktoren' dat de muzieksector in maart 2010 presenteerde in het Vlaams Parlement kon het niet genoeg benadrukt worden: het versterken van de internationaliseringskansen van de muzieksector zorgt voor extra dynamiek en zuurstof in het lokale muziekveld. Het leek alsof de sector met die vraag bij u ook aan het juiste adres was. Het 'internationale cultuurbeleid versterken' is zelfs een van uw strategische doelstellingen. Door de kraan voor alle projectmatige steun voor internationale projecten en de tussenkomsten in reis-, verblijf- en transportkosten boudweg dicht te draaien, ondergraaft u de budgettaire hefbomen voor uw eigen beleid. Uw actuele budgettaire beleidskeuzes stroken helaas geenszins met wat u in uw korte periode als Vlaams minister al poneerde.

De tering moet, zeker in tijden van crisis, naar de nering gezet worden. Daarvan moet de muzieksector niet worden overtuigd. Maar de beleidskeuzes mogen er niet toe leiden dat, na voortdurende besparingsoperaties, het artistiek landschap zal gelijken op een kaalgevreten veld, waar seizoenenlang niets is kunnen ontkiemen.

Mevrouw de minister,

Het muziekoverleg nodigt u uit om een open dialoog te voeren over een muziekbeleid waarin subsidies kaderen in een breder financieringsbeleid dat aanzet tot ondernemingszin. We hopen dat u deze uitnodiging aanvaardt. Het is voor onze sector heel belangrijk dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de precieze gevolgen van deze blokkering om een bloeiende sector te blijven garanderen.

Het muziekoverleg

(Dit artikel wordt gepubliceerd met toestemming van de auteur en de uitgever)

Verwante items in de databank

Nieuws:Muziekoverleg reageert op besparingen minister Schauvliege (14.05.2010)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Brief aan Joke Schauvliege (15.05.2010)
Cultuurminister Schauvliege noemt kritiek van muzieksector onterecht (15.05.2010)
Besparingen op cultuur scheppen onzekerheid (14.05.2010)
Extra besparing op cultuur (12.05.2010)
Organisaties:MuziekOverleg (ondersteunende organisatie)

Trefwoorden: , ,