Internationale organisaties & netwerken

Vlaanderen/België heeft een relatief klein muzikaal afzetgebied.
Hoe ziet de muziekmarkt eruit in het buitenland?
Er zijn heel wat internationale initiatieven en organisaties die je op weg kunnen helpen.
Dit lijstje is een eerste aanzet.

INTERNATIONAAL

International Association of Music Information Centres (IAMIC)

IAMIC verenigt een veertigtal muziekinformatiecentra van over de hele wereld. Elk centrum geeft informatie over de lokale muziekscene. Op de website van IAMIC vind je alvast de adressen en links terug naar alle aangesloten centra. Ook het Muziekcentrum Vlaanderen is lid van deze organisatie. IAMIC wordt mede-ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap en heeft zijn secretariaat bij Muziekcentrum Vlaanderen.

Meer info: www.iamic.net

International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centres (IAML)

IAML heeft circa 2.000 indiduele en institutionele leden in zo'n 45 landen. De organisatie is opgericht in 1951 om internationale samenwerking te bevorderen en de belangen van de leden te ondersteunen.

Meer info: www.iaml.info

International Federation of Arts Councils and Culture Agencies (IFACCA)

IFACCA is het eerste globale netwerk van nationale steunpuntorganisaties voor de kunsten. Sinds de oprichting in december 2000, is het hun missie om een internationaal informatie- en ontmoetingsplatform te zijn voor al degenen die de openbare verantwoordelijkheid hebben om uitmuntendheid en diversiteit op vlak van artistiek streven te ondersteunen.

Meer info: www.ifacca.org

International Network for Contemporary Performing Arts (IETM)

Het International Network for Contemporary Performing Arts is een ledenorganisatie die de kwaliteit en de ontwikkeling van podiumkunsten wil bevorderen.

Meer info: www.ifacca.org

International Music Council (IMC)

De Internationale Muziekraad (International Music Council – IMC) werd opgericht in 1949 op vraag van UNESCO als een niet-gouvernementele adviserende instantie inzake muzikale kwesties. De IMC omvat nationale muziekcomités in ongeveer zeventig landen over de hele wereld, meer dan dertig internationale organisaties en aangesloten leden uit alle domeinen van het muzikale veld en tenslotte ook individuele leden en ereleden geselecteerd uit de meest voortreffelijke musici van de wereld.

Meer info: International Music Council

International Society of Contemporary Music (ISCM)

De International Society of Contemporary Music (ISCM) is een internationaal netwerk van leden van ongeveer vijftig landen, die zich bezighouden met de promotie en presentatie van hedendaagse muziek. Vanaf het ontstaan in Salzburg in 1922, wordt de organisatie gekenmerkt door een openheid tegenover esthetische en stilistische verscheidenheid. Het ISCM organiseert elk jaar het World Music Days Festival.

Meer info: International Society of Contemporary Music

International Society for the Performing Arts (ISPA)

ISPA is een internationale non-profit organisatie (opgericht in 1949) met meer dan 600 leidinggevenden en directeurs van concertzalen, kunstencentra, festivals, toneelverenigingen, en kunstwedstrijden. Daarnaast ook culturele afgevaardigden van overheden, managers, en andere geïnteresseerden uit meer dan 50 landen uit de hele wereld die zich professioneel bezighouden met podiumkunsten en elke kunstdiscipline vertegenwoordigen.

Meer info: www.ispa.org

On The Move

On-the-move is een website met informatie over internationale activiteiten, projecten en hun financiering, op het gebied van theater, dans, muziek en andere podiumkunsten. De website richt zich naar kunstenaars en professionelen uit de podiumkunsten van de Europese Unie en de omringende landen.

Meer info: www.on-the-move.org

International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts (CIOFF)

Een NGO die opereert onder UNESCO met als missie het promoten en verspreiden van folklore.

Meer info: www.cioff.org


EUROPEES

Association Européenne des Conservatoires

De Europese Vereniging van Conservatoria is een Europees cultureel en educatief netwerk dat werd opgericht in 1953. De AEC behartigt de belangen van die instanties die zich bezighouden met muziekopleidingen. Vandaag omvat de AEC vertegenwoordigers van 166 instituten in 45 landen.

Meer info: www.aecinfo.org

Cultural Policies in Europe

Meer info: Dit compendium van basisfeiten en trends is een transnationaal project opgestart door de Raad van Europa, en bestaat sinds 1998 als een samenwerkingsverband met het European Research Institute for Comparative Cultural Policy and the Arts (ERICarts). Het is een uniek (on- en offline) informatiesysteem dat een eenvoudige toegang biedt tot gegevens, feiten, trends en samenvattingen van actuele discussies over nationale ontwikkelingen in het cultuurbeleid van Europese landen.

Meer info: www.culturalpolicies.net

ECHO European Concert Hall Organisation

Een netwerk dat de belangrijkste concerthuizen in Europa samenbrengt om uitwisseling en samenwerking te stimuleren.

Meer info: http://concerthallorganisation.eu 

European Festivals Association (EFA)

De European Festivals Association (EFA) bestaat sinds 1952 en is sinds april 2004 gevestigd in het hart van Europa: België (Gent/Brussel). EFA is een dienstverlenend bedrijf onder de vorm van een cultureel netwerk voor muziek-, dans-, theater- en kunstenfestivals in Europa. Met haar 105 leden (89 festivals, 12 nationale festivalverenigingen en 4 internationale culturele netwerken) uit 37 landen in Europa en daarbuiten, staat de EFA garant voor een sterke representativiteit. De belangrijkste taak van de EFA is het belang van festivals en hun rol in de internationale culturele samenwerking promoten. Bovendien houdt zij zich bezig met informatie en communicatie betreffende kunst en cultuur in het algemeen, activiteiten van de leden, gezamenlijke publicaties en website, ... Jaarlijks worden thema-bijeenkomsten georganiseerd rond samenwerking rond nieuwe muziek (Ars Nova), rond training van jonge festivalmanagers, etc. Sommige bijeenkomsten staan ook open voor niet-leden.

Meer info: www.efa-aef.org


European Broadcasting Union (EBU)

De European Broadcasting Union (EBU) is de grootste professionele vereniging van nationale uitzendmaatschappijen in de wereld. De Unie heeft 74 actieve leden in 54 landen in Europa, Noord-Afrika, en het Midden-Oosten en daarbuiten nog 48 aangesloten leden in 28 landen. EBU werd opgericht in 1950 door West-Europese radio- en televisiezenders. In 1993 volgde een samensmelting met de OIRT – de Oost-Europese tegenhanger. Namens de Europese leden onderhandelt de EBU over uitzendrechten voor grote sportevenementen, stuurt de Eurovisie en Euroradio netwerken, organiseert programma-uitwisselingen, stimuleert en coördineert co-producties en levert daarbuiten een brede waaier aan operationale, commerciële, technische, juridische en strategische diensten.

Meer info: The European Broadcasting Union

European Conference of Promoters of New Music (ENCPM)

De European Conference of Promoters of New Music voert promotie voor hedendaagse muziek en heeft meer dan tachtig leden, waaronder festivals, concertorganisatoren ensembles.

Meer info: www.ecpnm.com

European Early Music Network (REMA)

Het European Early Music Network verenigt ongeveer zestig organisaties actief in de oude muziek.

Meer info: www.rema-eemn.net

Culture Action Europe (CAE)

CAE is een overkoepelende organisatie voor kunst- en erfgoedorganisaties, verenigingen, en professionele en culturele netwerken in Europa.

Meer info: www.cultureactioneurope.org

European Music Council (EMC)

De Europese Muziekraad is een platform voor vertegenwoordigers van de nationale Muziekraden en alle organisaties van Europese landen die zich engageren op het gebied van muziekeducatie, creatie, performance, erfgoed, etc. In overeenstemming met UNESCO’s objectieven, dragen de IMC en de EMC bij tot een betere onderlinge verstandhouding tussen volkeren en hun verschillende culturen en tot het recht van alle muziekculturen om naast elkaar te bestaan.

Meer info: www.emc-imc.org

Europese portaalsite cultuur

Deze portaalsite bevat uitgebreide informatie aangaande de activiteiten en het beleid van de Europese Unie op cultureel vlak.

Meer info: http://europa.eu/pol/cult/index_nl.htm

European Cultural Foundation

Zowel actief op vlak van kunst en cultuur als op vlak van media, en met een indrukwekkende staat van dienst inzake opleiding, is het ECF de enige onafhankelijke en pan-Europese culturele organisatie in Europa. Door het samenstellen van een eigen programma en het toekennen van beurzen blijft de organisatie nauw betrokken bij de basis van de culturele sector, en is ze een geloofwaardige pleitbezorger van een sterk cultureel beleid in Europa.

Meer info: European Cultural Foundation

The European Forum of Worldwide Music Festivals (EFWMF)

The European Forum of Worldwide Music Festivals (EFWMF) is een netwerk van festivals die de visie delen dat de wereld een mengelmoes van lokale tradities en muziekstijlen is, die elk verschillen wat betreft inhoud en expressie maar toch gelijkwaardig zijn. Het EFWMF werd opgericht in 1991, en buigt zich in de eerste plaats over artistieke en aanverwante zaken. Het lidmaatschap wordt aangemoedigd voor alle organisatoren met een wereldwijde, of op zijn minst een duidelijk grensoverschrijdende benadering, die actief zijn in het domein van wereldmuziek, etnische, traditionele, folk of rootsmuziek.

Meer info: www.efwmf.org

Yourope

Europese festivalvereniging met focus op pop/rock. Grote festivals als Roskilde, Pinkpop en Rock Werchter zijn lid.

Meer info:Yourope


Europe Jazz Netwerk (EJN)

Europees netwerk voor hedendaagse jazz & impro. Onder de leden bevinden zich zowel festivals, podia als clubs, nationale organisaties of jazz federaties uit 24 landen. In de marge vormt zich ook een netwerk aan jazzjournalisten. De missie van EJN is het promoten van creatieve improvisatiemuziek uit de Europese scene en het creëren van nieuwe kansen voor artiesten, organisatoren en publiek. Daarvoor krijgt EJN ondersteuning van de Europese Unie. Belgische leden zijn: Muziekcentrum Vlaanderen, WBM, Vooruit, Gent Jazz, Gaume Jazz Festival.

Meer info: www.europejazz.org

Trefwoorden: ,