Muziek opnemen en uitgeven

Cd opnemen

Poppunt heeft een handig tipboekje uitgebracht rond het opnemen van een cd in eigen beheer. De brochure geeft een overzicht van alle zaken waarmee je rekening moet houden bij het opnemen en uitbrengen van een CD in eigen beheer. Te beginnen bij de voorbereiding: het opstellen van een plan en budget en het creƫren van een rechtspersoonlijkheid voor de groep. Verder wordt het productieproces van opname tot verpakking van de CD toegelicht en wordt beschreven hoe je omgaat met auteursrechten en naburige rechten. Tenslotte behandelt de brochure ook de verkoop en promotie van een CD. De brochure kost 6 euro en is bestelbaar bij Poppunt. Je kan ze hieronder ook digitaal inkijken:

Goed om weten is dat je binnen het Kunstendecreet ook een subsidie kan aanvragen voor een opnameproject. Meer info hierover vind je op de website van het Agentschap Kunsten en Erfgoed.

Een platenmaatschappij zoeken

Op de www.ifpi.be van IFPI Belgium, de Belgische federatie van platenmaatschappijen, vind je de contactgegevens terug van alle aangesloten leden. In de Muziekcentrum-databank verzamelen we eveneens de contactgegevens van Vlaamse platenfirma's. Je kan de lijst hier raadplegen.

Een platencontract afsluiten

Poppunt heeft een handig tipboekje uitgebracht over platencontracten. Het boekje wil je op weg zetten om enkele basismechanismen uit een platencontract onder de knie te krijgen. Ook kan ze helpen om met kennis van zaken te kunnen onderhandelen. De brochure kost 6 euro en is bestelbaar bij Poppunt.

Unesco publiceerde in 2009 "10 Music Contracts", een informatieve brochure  rond artiestencontracten, met de bedoeling goede praktijkvoorbeelden te verspreiden. De brochure bevat tien verschillende voorbeeldmodellen van contracten.

Subsidiƫring van Opnameprojecten

De Vlaamse overheid voorziet via het kunstendecreet een subsidie voor de registratie op een drager van artistieke uitvoeringen.

Trefwoorden: , , ,