Organisatiestructuren en samenwerkingsvormen in de muziek en beeldende kunstensector

In 2010 startten Muziekcentrum Vlaanderen en Cera met het onderzoeksproject Organisatiestructuren en samenwerkingsvormen in de muziek en beeldende kunstensector.

Het onderzoek is een samenwerking tussen het Instituut voor Beeldende, Audiovisuele en Beeldende kunstensector (BAM), Muziekcentrum Vlaanderen, de Vlaamse overheid en Cera en loopt van oktober 2010 tot maart 2012.

In de artistieke sector is er nood aan het in kaart brengen van het organisatievraagstuk: ‘hoe wil ik me organiseren?’. Hiervoor is het noodzakelijk de bestaande organisatievormen te vergelijken en te toetsen aan de actuele en sectorspecifieke behoeften. Het centrale uitgangspunt van het project is dat de dominante organisatievorm, namelijk de vzw, een aantal structurele nadelen vertoont. Van hieruit gaan we op zoek naar een aantal alternatieven voor de mogelijkheden tot samenwerking en maatschappelijke betrokkenheid in de artistieke sector. Hierbij zal extra aandacht geschonken worden aan de coöperatieve organisatievorm.
Vervolgens brengen we de belangrijkste noden van de artiest in kaart en analyseren we aan de hand van cases -en indien wenselijk enquêtes- hoe bepaalde samenwerkingsvormen hierop inspelen. Hierbij denken we zowel aan samenwerking tussen kunstenaars onderling als de samenwerking met het bredere maatschappelijk kader, de maatschappelijke betrokkenheid.

Het onderzoek zal samen met en ten dienste van de sector (in de eerste plaats muziek en beeldende kunst) en het beleid gevoerd worden. De resultaten zullen aan de hand van een publicatie van het onderzoek ter beschikking gesteld worden aan de sector.

www.muziekcentrum.be/organisatievormen

Muziekcentrum Vlaanderen (logo) BAM

CERA Met de steun van de Vlaamse overheid (logo)


Trefwoorden: ,