Staten Generaal van de Klassieke Muziek 2009

Staten Generaal 2009 banner

PROGRAMMA


9u30: Onthaal en koffie

10u00: WELKOM door Jeroen Vanacker & Katrien Van Eeckhoutte - Concertgebouw & Stef Coninx - Muziekcentrum
KEYNOTE
door Koen Vandyck

=> Download de Keynote van Koen Vandyck.


10u30 - 13u00: PARALLELLE SESSIES & SHOWCASES
  • Brainstorm rond CJP-project jongerenreporters voor klassieke muziek (10u30)

CJP heeft een reportersgroep van jongeren (16-26) die cultuurreportages maken. Voor de minder evidenten cultuurvormen bij jongeren zoals klassieke muziek wil CJP extra inspanningen doen. Maar CJP wilt doen in overleg en in samenwerking met de sector. Momenteel is CJP al in gesprek met een aantal huizen. Tijdens deze gedachtenwissel zullen we het hebben over wat CJP kan doen en wat de huizen of ensembles kunnen doen om samen te werken, hoe we de juiste jongeren kunnen vinden en wat hun profiel zou moeten zijn, hoe we ze best begeleiden, hoe we ze zouden kunnen vergoeden, ... Met Joris Rossi, directeur CJP

=> Download de Presentatie van CJP.
=> Lees het verslag van de CJP-reporters op de CJP-Website.

  • Workshop voor musici & managers: Hoe benader je een concertprogrammator op een efficiënte manier?

Als muzikant door het leven gaan is meer dan een instrument bespelen alleen. Concerten zoeken, jezelf bekend maken, je netwerk uitbreiden vraagt veel energie en we vinden niet altijd iemand om ons daarbij te helpen. Daarom vroegen we onze gastheer Concertgebouw om de musici en managers eens inkijk te geven in de werking van zo'n grote concertzaal, en of zij tips kunnen geven over wat een efficiënte manier kan zijn om met de programmatoren contact leggen. Met Jan Vandenhouwe en Katerina Lindekens van Concertgebouw Brugge.

=> Download de handout van deze workshop.

  • Gluren bij de buren: een kijk op Frankrijk (11u45)

Vlaanderen een zakdoekje? Frankrijk een groot deken! Samen met Karin Laenen (Buro Lano) en Georges Zeisel (ProQuartet) gooien we een blik op de klassieke muziek in Frankrijk. Hoe wordt de muziekscene georganiseerd? Ondersteund? Wat zijn de belangrijkste speelplekken? Media? Waar hechten Franse organisatoren belang aan? Tijdens deze sessie proberen we antwoorden te formuleren voor musici die plannen Frankrijk te veroveren...

=> Download het dossier "Gluren bij de buren in Frankrijk" dat Karin Laenen in opdracht van MCV heeft samengesteld.
=> Lees ook andere zeer nuttige documenten van onze Nederlandse collega's van MCN.

  • Vlaanderen in de wereld: netwerken (ww) of netwerken (zn) in Europa (10u30)

EMC, IMC, EFA, ISCM, IAMIC, ECPNM, REMA, IAML … Kan jij nog volgen? Het zijn maar enkele letterwoorden die staan voor de namen van internationale netwerkorganisaties in de wereld van de klassieke muziek. Wie zijn ze? Wat doen ze? En vooral...wat kunnen ze voor jou betekenen ? In deze sessie laten we een aantal van deze organisaties zichzelf kort voorstellen en kan je rechtstreeks vragen stellen... Met Kathrin Deventer (EFA), Henk Heuvelmans (EPCM), Frans de Ruiter (IMC/EMC) Frank Stahmer (ECF), Peter Swinnen (ISCM) Johan Eeckeloo (IAML), Maria Kljajnic (IAMIC)

=> Download de powerpoint presentaties van: EFA, EPCM, ISCM, IAML, IAMIC, ISCM-World Music Days.

  • Presentatie van het "Muziekoverleg" of het sectoroverleg van de muziek (12u15)

Langzaam maar zeker groeit de volledige muzieksector naar een samenwerkingsverband ondermeer om samen met de overheid te werken aan een actieplan voor de muziek. Wie zit er allemaal mee aan tafel? Wat zijn de voornaamste thema’s, waar staan we vandaag en op welke manier is de klassieke muzieksector hierin vertegenwoordigd? Een aantal leden van dit overleg als Koor & Stem, oKo, ComAV, Vlamo komen het u vertellen.

=> Bekijk de eerste publicatie van het Muziekoverleg: "Music is life! - Manifest van de Muzieksector"

  • Showcases (11u30-13u)

Nog een gaatje in de kalender voor het komende seizoen? Onlangs riepen wij musici op om hun plannen bekend te maken. Ondertussen werken we voor u een menu uit. Kom proeven!
Pianoduo Mephisto, Kalès Guitar Quartet, Revue Blanche

=> Belijk Kalès Gitaar Quartet en Revue Blanche op Youtube.



13u00 - 14u00 LUNCH & INFOMARKT

Maak tijdens de lunch ook eens een wandeling op de 'infomarkt' ! Je weet nooit waar het allemaal goed voor kan zijn...
Wie een 'kraampje' (=tafeltje) wil boeken kan dat aanduiden op het inschrijvingsformulier en ontvangt later meer specifieke info.



14u00 - 17u00 PARALLELLE SESSIES & SHOWCASES
  • Showcases en presentaties (doorlopend)

Quatuor Voce, het kwartet in residentie bij onze partner ProQuartet/Centre Européen de Musique de Chambre (Parijs/Fontainebleau), Deli-Quartet, Andrea Voets. Verneem ook de nieuwe plannen van Aranis en Koor & Stem.

=> Download presentatie Koor & Stem: "Over Art: Coss over-project voor koren" en bekijk het filmpje van componiste Hanne Deneire en tekststrijver Dimitry Leue voor het project met koor en andersvalidenkoor.

  • "The Virtual Haydn" van Tom Beghin ism Universiteit McGill Montreal: de eerste blue-ray audio+video release bij NAXOS (14u45-15u45)

De Vlaming Tom Beghin is een specialist van het historisch klavier(spel) en doceert al enkele jaren aan de befaamde McGill University in Montreal. Dezelfde universiteit heeft een akoestische afdeling waarin op wereldniveau baanbrekend werk wordt verricht. Een belangrijke techniek die hier ontwikkeld werd is het elektronisch “mappen” van de akoestiek van een bestaande (historische) ruimtes, en deze akoestiek dan opnieuw getrouw te creëren in een opname-studio. Zo kreeg Tom Beghin de kans om het volledige werk voor klavier solo van Joseph Haydn op te nemen volgens een hyperHIPpe methode: verbluffend en spectaculair!  Tom komt zelf zijn project aan u voorstellen.

  • Sessie over de recente hervormingen in het onderwijs (14u15)

Is er nog leven na het rapport Bamford? Hoe staat het met de vernieuwing van het deeltijds kunstonderwijs? Welke veranderingen m.b.t. kunst- en cultuureducatie zijn er sinds het Bamford-rapport ingevoerd in het leerplichtonderwijs ? Ine Vos (CANON Cultuurcel) en Jos Thys (DKO) brengen een stand van zaken inzake het beleid, het traject na Bamford, en de plannen voor de toekomst.

=> Download de presentatie van CANON.

  • Sessie over wijzigingen/mogelijkheden binnen het kunstendecreet met een rondetafelgesprek over managementkantoren (14u30)

Wij nodigen het Agentschap Kunsten en Erfgoed uit om enkele nieuwigheden, wijzigingen en jawel! 'onderbenutte' mogelijkheden binnen het kunstendecreet toe te lichten. daarna leiden we het gesprek naar alternatieve management kantoren en wat dat voor de klassiek zou kunnen betekenen. Met Maarten Quaghebeur (Rock O' Co), Greet Swinnen (Spectra Ensemble & Spiegel Strijkkwartet), Klaartje Heiremans (Zefiro Torna). Gespreksleider is Bart Van der Herten (coördinator cel cultuurbeleid).

=> Download de powerpoint van het Agentschap Kunsten en Erfgoed ivm vernieuwingen mbt. subsidiëring van kunsten sinds recente wijzigingen in het kunstendecreet.
=> Lees het verslag van het rondetafelgesprek over alternatieve managementkantoren.

  • PRESENTATIE LANDSCHAPSANALYSE naar de muziekorganisaties die in 2007 structureel of projectmatig ondersteund werden binnen het kunstendecreet (16u)

Graag presenteren wij u de resultaten van de landschapsanalyse zoals uitgevoerd door Steven Marx van Muziekcentrum Vlaanderen met steun van Cera en oKo. Hoewel de nadruk op ensembles, concertorganisatoren, muziekclubs, festivals, alternatieve managementbureaus en organisaties voor muziekeducatie ligt, is het onderzoek deels ook uitgebreid naar de grote instellingen, werkplaatsen en kunstencentra. Onderwerpen die aan bod komen zijn activiteiten en bezoekers, tewerkstelling en inkomsten en uitgaven. In het kader van de kwantitatieve analyses werden ook enkele rondetafelgesprekken georganiseerd waarop de eerste resultaten werden besproken met vertegenwoordigers uit de sector. De resultaten van deze gesprekken zijn ook in het dossier opgenomen. Na de presentatie volgt een gesprek met Jos Van Rillaer (Agentschap Kunsten), Dirk Coutigny (Symfonieorkest van Vlaanderen/Muziekcommissie), Serge Platel (Feferatie Muziekfestivals), Klaartje Heiremans (oKo). Gespreksleidster is Riet Jaeken.

=> Download de Presentatie Landschapsanalyse van Steven Marx.
=> Lees het verslag van de presentatie & debat  n.a.v. de cijfers.
=> Lees de volledige publicatie "Er zit Muziek in de Subsidies!"


17u00 - 18u30 AFSLUITENDE RECEPTIE


WANNEER? maandag 30 november 2009
WAAR?
Concertgebouw Brugge
MEER INFO?
Contacteer ons
INSCHRIJVINGEN?
De inschrijvingen zijn afgesloten.


Muziekcentrum Vlaanderen (logo) Concertgebouw Brugge



Verwante items in de databank

Nieuws:Gezocht: kandidaten voor presentatiepodium Staten Generaal van de Klassieke Muziek (29.09.2010)
Verslag Staten Generaal van de Klassieke Muziek 2009 (04.12.2009)
De virtuele Haydn van Tom Beghin (16.11.2009)