Beslissingen structurele subsidies periode 2008 - 2009 bekend

Dit is een gearchiveerd bericht

29.06.2007

Het Kunstendecreet voorziet de mogelijkheid om organisaties te subsidiëren voor een periode van 2 jaar, afgezien van de ook in het Muziekdecreet voorziene, termijn van 4 jaar. Voor de periode 2008 - 2009 heeft de minister nu zijn beslissingen bekend gemaakt. Voor de muzieksector was dit sowieso "een rustige ronde" daar de meeste muziekorganisaties juist 1 jaar geleden hun intrede in het Kunstendecreet hebben gedaan.. De minister wijkt desalnietemin een aantal keren af van het oordeel van de beoordelingscommissie.

Voor de categorie muziekensembles adviseerde de beoordelingscommissie positief voor in totaal een bedrag van 285.000 euro. De minister kende maar 25.000 toe. Wel volgde hij een aantal malen het positief advies van de commissie, maar werd er doorverwezen naar de projectsubsidies of naar de werkbeurzen. Voor een groep als Zita Swoon wordt ook Cultuurinvest als een alternatief voorgesteld.

Er worden geen bedragen toegekend aan concertorganisaties of muziekclubs, maar t.a.v. deze categorieën had de beoordelingscommissie ook maar positief geadviseerd voor een bedrag van in totaal 45.000 euro. In de categorie festivals werden in het genre muziek subsidies toegekend aan Festival Ten Vrede en Alden Biesen Zomeropera.

De minister verantwoordt zijn keuzes op basis van 4 krachtlijnen die cruciaal zijn in zijn benadering:
- Hij wil waken over de instroom van nieuwe initiatieven
- Een grote groep van vaste waarden en kernspelers wordt verder ondersteund en gesubsidieerd
- De diversiteit in het kunstenlandschap
- Door de noodzakelijke instroom en de leefbaarheid van de reeds voorziene structurele voorzieningen worden een aantal organisaties niet langer structureel meegenomen

Voor het persbericht van de beslissing, klik hier.
Voor een uitgebreid overzicht van de beslissing, klik hier.

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws