MMAF kritisch voor Uradex

Dit is een gearchiveerd bericht

05.12.2006

MMAF, de federatie van muziekmanagers, stak haar licht op bij Soundexchange, de Amerikaanse maatschappij voor inning van naburige rechten. Die vereniging blijkt naarstig op zoek te zijn naar artiesten voor wie geld uit naburige rechten klaar staat uit de periode februari 1996 - maart 2000. MMAF uit zich hierover bijzonder kritisch t.o.v. Uradex, de Belgische inningsmaatschappij voor naburige rechten.

Onderstaande artiesten komen voor op de lijsten van Soundexchange, met het aantal nummers waarover het gaat. Deze lijst is echter niet volledig.

2 Fabiola (8)
Axelle Red (28)
Bart Peeters (3)
Beverly Scott
Channel Zero (5)
Clouseau (28)
Danna Winner
De Kreuners (17)
De Nieuwe Snaar (9)
Frank Dingenen (10)
Gorki (2)
Gunther Neefs (21)
Guy Swinnen (1)
Helmut Lotti (22)
Isabelle A (7)
Ivan Heylen (1)
Jo Lemaire (22)
Jo Vally (13)
Noordkaap (18)
Peter Van Laet (5)
Raymond v/h Groenenwoud (11)
Two Man Sound (12)
Vaya con Dios (13)
Walter Grootaers (8)
Wendy Van Wanten (7)
Will Tura (32)
Willy Sommers (19)
Wim Mertens (6)

Soundexchange publiceerde op haar website een lijst met artiesten die nog aanspraak kunnen maken op achterstallige naburige rechten. Deze lijst telt opvallend veel Belgische artiesten: Helmut Lotti, Axelle Red, Moondog Jr., Gorki, Raymond van het Groenewoud,...

De meeste muzikanten en belangenbehartigers vertrouwden wellicht de opdracht om deze gelden te innen toe aan Uradex. Dit is nog maar eens een bewijs van het feit dat URADEX er niet in slaagt om de gelden die onze uitvoerders verdienen te innen. Het blijkt dus niet enkel een probleem te zijn om de gelden die geïnd zijn te verdelen onder de rechthebbenden, URADEX zit ook onvoldoende achter de centen van onze uitvoerder in het buitenland.

Soundexchange heeft namelijk in zijn statuten voorzien dat uitvoerders drie jaar de tijd hebben om de rechten te innen. De deadline is al een paar keer uitgesteld maar wie voor 15 december de rechten niet claimt, kan er later ook geen aanspraak meer op maken. De niet uitgekeerde rechten gaan dan in een gemeenschappelijke pot en worden uitgekeerd aan de leden die wel zijn aangesloten.

MMAF raadt dan ook iedereen aan om een kijkje te nemen op de website www.soundexchange.com en rechtstreeks contact op te nemen met Soundexchange. Je kan je immers ook als uitvoerder of vertegenwoordiger van een artiest lid maken van de Amerikaans beheersmaatschappij.

Verwante items in de databank

Organisaties:Music Managers Federation (ondersteunende organisatie)

Terug Meer nieuws