Oproep aan folkmuzikanten

Stel je nu kandidaat voor een showcase op EFEX 2016

Dit is een gearchiveerd bericht

09.11.2015

English Folk Expo (EFEX) is een driedaags showcase- en netwerk evenement voor Engelse folk-, roots- en akoestische muziek. De volgende editie vindt plaats van 13 tot 16 oktober 2016 tijdens het Homegrown Folkfestival in Bury nabij Manchester. Ieder jaar kiest EFEX 1 internationale partner om diens tradities en muziekgroepen in de spotlight te zetten.

Dankzij de unieke samenwerking tussen Kunstenpunt en Folkforum heeft EFEX voor 2016 Vlaanderen verkozen tot focusregio. Dit houdt ondermeer in dat er tijdens het EFEX/Homegrown festival 3 showcase concerten voor Vlaamse folkgroepen worden voorbehouden.

Homegrown is een publiek festival maar voor het professionele luik nodigt EFEX 150 (inter)nationale collega's uit: programmatoren, journalisten, booking agencies,... Dit biedt Vlaamse groepen die klaar zijn voor een internationale carrière een unieke kans om zich te presenteren op de internationale muziekmarkt, een investering met een grote kans op return in de vorm van buitenlandse concerttournees en langdurige internationale samenwerkingen.

Hoe kan je deelnemen?

Om geselecteerd te worden voor één van de 3 showcases kunnen muzikanten en groepen die minstens 1 professioneel full album hebben uitgebracht zichzelf kandidaat stellen. Een klein programmacomité van folkspecialisten zal een selectie maken van 10 groepen. Deze selectie wordt doorgestuurd naar de programmator van EFEX, die de definitieve keuze van drie groepen zal maken.

Voor de selectie zullen verschillende criteria een rol spelen:

  • repertoire met een basis in de Vlaamse muziektradities;
  • artistieke originaliteit;
  • speelervaring of podiumrijpheid van de musici;
  • het internationale potentieel van de groep of het project: de ‘verkoopbaarheid’ maar ook de duurzaamheid van het project of de band op internationaal vlak
  • de ‘ondernemingszin’ van de muzikanten of hun entourage; de professionele omkadering en langetermijnvisie.

EFEX betaalt een kleine concertfee en voorziet je hotelovernachting en de maaltijden op de dag van het concert. Folkforum en Kunstenpunt zetten zich samen in voor professionele ondersteuning op vlak van communicatie en netwerking, en bekijken aanvullende activiteiten bij je deelname (vb. extra showcase tijdens Belgian drink, een workshop, jam sessies, ... ) Je groep staat zelf in voor de professionele voorbereiding van de presentatie en draagt financieel zelf bij indien er aanvullende kosten voor de reis en de accommodatie zijn. 

Wil je graag een voorstel voor een groep of project indienen? Dat kan via dit online inschrijvingsformulier.

De uiterste indiendatum is 25 december 2015!


Voor meer vragen kan je terecht bij:

  • Kunstenpunt: Katrien van Remortel katrien@kunsten.be
  • Folkforum: Melanie Scheys folkforumvlaanderen@gmail.com

Meer info over het samenwerkingsproject lees je op de Folkforumwebsite.
Info over EFEX/Homegrown: www.englishfolkexpo.com

Partners: Kunstenpunt / Folkforum / EFEX
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap & de Vlaamse Vertegenwoordiging in het Verenigd Koninkrijk

banner

Verwante items in de databank

Nieuws:Oprichting Folkforum vzw (09.11.2015)

Terug Meer nieuws