Oprichting Folkforum vzw

Dit is een gearchiveerd bericht

09.11.2015

Op 9 december aanstaande wordt vzw FolkForum Vlaanderen officieel voorgesteld. Deze nieuwe organisatie wil de Vlaamse folksector verenigen en professionele steun bieden aan het genre, muzikanten en betrokkenen.

Folk in Vlaanderen lijkt vandaag een haast onzichtbaar genre geworden. Na het gigantische succes van dansevenementen als Boombal is luisterfolk bijvoorbeeld min of meer van de affiche verdwenen. Ook op de openbare omroep komt het genre weinig aan bod. Toch blijft het nog steeds een levendige scene met een enthousiaste community. Workshops, stages, jams, ... wie zich in folk wil verdiepen heeft heel wat mogelijkheden. Folk vond intussen ook toegang tot het DKO waardoor niet alleen het musiceerniveau stijgt, ook stromen steeds vaker jongeren met een folkbagage door naar de conservatoria. Het genre leeft en de muzikanten hebben ambitie. Om die ambitie waar te maken hebben enkele grotere spelers hun schouders achter dit nieuwe initiatief gezet. 

FolkForum Vlaanderen wordt opgestart onder impuls van MuziekMozaïek, Festival Dranouter, Muziekclub ’t Ey en Muziekcentrum Dranouter en stelt zich open voor alle betrokkenen uit de folksector in Vlaanderen.  Bij opstart stelt de organisatie zich tot doel grotere zichtbaarheid te geven aan het genre bij pers, publiek en politiek. Folkforum wil sector ondersteunend zijn door vorming en productiebegeleiding en door het genre (en z’n muzikanten) te promoten in binnen- en buitenland.  

De nieuwe vzw viert haar oprichting op woensdag 9 december 2015 in de Centrale met een lezing door Philippe Krümm van Trad Magazine Frankrijk en een netwerkmoment. 

Het Folkorum gaat meeteen van start met een ambitieus project: spotlight Flanders op de English Folk Expo in oktober 2016. Deze unieke kans om Vlaamse groepen te showcases op de internationale muziekmarkt werd mogelijk dankzij een een krachtenbundeling tussen spelers uit het veld (het Folkforum) en Kunstenpunt met steun van de Vlaamse overheid en de Vlaamse vertegenwoordiging in London. Dergelijk samenwerking is een unicum en toont dat de gezamenlijke ambitie van alle betrokkenen om folk in Vlaanderen te professionaliseren. De spotlight Flanders is een eerste stap in het uitbouwen van internationale interesse in Vlaamse Folk,  met ambitie om op termijn Vlaanderen naast andere Europese regio’s te kunnen plaatsen als een regio met een levende en sterke muziektraditie. 

Meer info: www.folkforum.be

Verwante items in de databank

Nieuws:Oproep aan folkmuzikanten (09.11.2015)

Terug Meer nieuws