Europese Festivallabels in de maak - UPDATE

Dit is een gearchiveerd bericht

18.11.2014

De deadline om je als festivalorganisator kandidaat te stellen voor het EFFE Festival Label 2015-2016 werd verlengd tot 15 december.

Europe for Festivals, Festivals for Europe, kortweg EFFE, is een nieuw internationaal platform dat bruggen wil bouwen tussen festivals die de kunsten en hun publiek hoog in het vaandel dragen. Met de European Festivals Association (EFA) als gangmaker, lanceert dit nieuwe pilootproject van de Europese Commissie nu een wereldwijde oproep tot geïnteresseerde festivals. De meest innovatieve festivals worden geselecteerd voor het EFFE festivallabel en -award. Een internationale festivaljury en experten uit de kunsten, cultuur, economie en politiek zullen het selectieproces in goede banen leiden. 'Festivalhubs' uit de 28 lidstaten van de EU zorgen mee voor de oprichting, ontwikkeling en promotie van het EFFE platform in hun land. In de herfst van 2015 worden de labels en awards voorgesteld tijdens een gala op een van Europa’s grootste festivals. Festivals kunnen zich kandidaat stellen tot 15 december 2014 (= verlenging van de deadline met 1 maand).

Het EFFE festivallabel wil als kwaliteitslabel de internationale waardering uitdrukken voor het werk van festivals en tegelijk de toegankelijkheid tot de informatie voor publiek en geïnteresseerden verhogen. Het festivallabel en -award zijn een vorm van 'branding' die de interesse voor en deelname aan festivals stimuleert. 

Kandidaturen zullen door experts beoordeeld worden volgens drie criteria: artistiek engagement, lokale verwevenheid, en de Europese en globale uitstraling. Alle festivals van de 28 EU-lidstaten kunnen zich kandidaat stellen voor het label en worden uitgenodigd om aan te tonen waarom zij voldoen aan de bovengenoemde criteria. Naast de toekenning van het label, zal een internationale jury ook awards uitreiken aan de meest trendsettende  festivals.

Zowel de ontvangers van het label als de award winnaars zullen genieten van een verhoogde visibiliteit, nieuwe netwerkopportuniteiten, versterkt engagement van festivals in de artistieke gemeenschap, en erkenning voor hun uitzonderlijke kwaliteiten. De festivalgids, zowel in print als digitaal, bevat festivaldetails, artikels, 'facts en figures' en zal voorgesteld worden tijdens het festivalgala in de herfst van 2015. 

EFFE gelooft dat het een belangrijk voordeel kan zijn voor de Europese festivals om door hun sectorgenoten en de Europese Unie erkend te worden voor hun uitzonderlijke artistieke kwaliteiten en hun maatschappelijk engagement. Het platform nodigt artiesten, directeurs, managers en publiek uit om de beste en meest creatieve festivals uit Europa te ontdekken door een 'feestelijke' reis langsheen Europa's diversiteit.
Voor België fungeren VTi, Conseil de la Musique en Muziekcentrum Vlaanderen als ‘Festivalhub’.

Meer informatie over EFFE en hoe je je kandidaat kunt stellen, vind je op www.effe.eu
De deelnamekost is 50€. 
Contact: katrien@muziekcentrum.be

Terug Meer nieuws