Internationaal communicatieplatform Arts Flanders in een hogere versnelling

Dit is een gearchiveerd bericht

16.06.2014

Arts Flanders, dat in 2007 door de kunstensteunpunten werd opgericht als gezamenlijk internationaal communicatieplatform, onderging in de loop van 2013-2014 een grondige evaluatie.  Het resultaat is een nieuw en ambitieus instrument dat via een bredere betrokkenheid, een redactionele focus en een nieuwe wegwijzerfunctie de Vlaamse culturele aanwezigheid in het buitenland op een coherente en kwaliteitsvolle manier op de kaart zet. 

Arts Flanders richt zich vooral tot de buitenlandse intermediairen, media en professionals die er gegevens en markerende content kunnen vinden over de belangrijkste evenementen in binnen- en buitenland om ze te verwerken en te integreren in de eigen media en publicaties.

De kunstensteunpunten namen de coördinatie op en zorgden voor een breder draagvlak bij de hele sector door ook de fondsen en de steunpunten voor cultureel erfgoed en sociaal-cultureel werk te betrekken.

Arts Flanders bestaat concreet uit een website en een maandelijkse nieuwsbrief met:
  • een online agenda met gegevens over events (online agenda) in het buitenland. Bands, ensembles, artiesten die hun buitenlandse concerten/tournee willen toevoegen aan de Arts Flanders-agenda kunnen deze doorgeven aan petra@muziekcentrum.be
  • artikels die via thema's een redactioneel kader geven aan deze events (vb. een landenthema, focus op een discipline, evenementen uit verschillende disciplines)
  • een verwijsportaal dat buitenlanders en Belgen in het buitenland – wegwijs maakt binnen de overheid en de diverse informatieplatforms die er bestaan omtrent kunsten, erfgoed, amateurkunsten, sociaal cultureel werk voor volwassenen en jeugd, lokaal cultuurbeleid en socio-artistieke initiatieven.

Doelstellingen:
  • Arts Flanders informeert over Vlaamse kunst en erfgoed in Europa en de wereld met betrekking tot de podiumkunsten, architectuur, muziek, (kunsten)erfgoed, literatuur, beeldende kunst en film.
  • Arts Flanders wil de uitbouw van duurzame internationale relaties in kunsten en erfgoed mee ondersteunen en zichtbaar maken.
  • Arts Flanders promoot de regio als een must -follow regio op het gebied van kunsten en erfgoed.
  • Arts Flanders is een strategisch plan-instrument om op korte en lange termijn krachten te bundelen rond internationale communicatie in kunsten en erfgoed, en treedt waar mogelijk in synergie met de internationale acties van toerisme, diplomatie en economie.


Voor wie?
Alle informatie is in eerste instantie gericht op de brede culturele en economische vertegenwoordiging,  de  algemene (inter)nationale media en de professionals in binnen -en buitenland.  Arts Flanders dient een verwijsportaal te zijn dat buitenlanders en Belgen in het buitenland – wegwijs maakt binnen de overheid en de diverse informatieplatforms die er bestaan omtrent kunsten, erfgoed, amateurkunsten, sociaal cultureel werk voor volwassenen en jeugd, lokaal cultuurbeleid en socio-artistieke initiatieven.

Partners
De Vlaamse Gemeenschap, Departement CJSM, Agentschap Kunsten en erfgoed
Arts Flanders werkt samen met het Internationaal Lab, georganiseerd door DAR, met Flanders Investment & Trade, Visit Flanders en Internationaal Vlaanderen

Initiatiefnemers
De steunpunten Bam, Faro, MCV, Vai, Vti; de fondsen VAF en VFL; de museumkoepels VKC en CAHF ( Amateurkunsten sluiten aan vanaf 2014) en CultuurNet als ondersteunende partner voor de databank.

www.artsflanders.be

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws