Stephan De Jonghe Compositiewedstrijd 2014

Dit is een gearchiveerd bericht

28.05.2014

De Aalsterse Muziekarchipel (AMA vzw) schrijft een compositiewedstrijd voor piano uit. Deze wedstrijd wordt georganiseerd in samenwerking met de Stephan De Jonghestichting. 

De compositie van de winnaar zal gebruikt worden als verplicht werk voor de Pianowedstrijd Stephan De Jonghe 2015 en zal uitgegeven worden door Metropolis Music Publishers.

Wie kan deelnemen aan de wedstrijd?
Alle personen, geboren na 31/12/1979. Door deelname aan de wedstrijd verklaart men zich akkoord met het wedstrijdreglement.

Wat wordt van de kandidaten verwacht?
Een originele compositie voor piano tweehandig met een duur van minimum 5 minuten en maximum 7 minuten. De moeilijkheidsgraad van de uitvoering mag beantwoorden aan het niveau van een Masteropleiding Piano in de Kunsthogescholen. Werken voor prepared piano worden uitgesloten.
Door deelname aan de wedstrijd garandeert de componist dat het ingezonden werk volledig oorspronkelijk is en in geen enkele vorm openbaar werd gemaakt. Een kandidaat mag meerdere werken inzenden.

De ingezonden compositie moet gezet zijn met een digitaal muzieknotatieprogramma. De kandidaat verklaart zich akkoord met het feit dat de winnende compositie wordt uitgegeven door Metropolis Music Publishers, die daarvoor een overeenkomst met de laureaat opmaakt volgens de algemeen geldende voorwaarden in de sector.

Hoe de compositie inzenden?
De inzendingen worden aangetekend verzonden op uiterlijk 1 oktober 2014 (poststempel is geldig) naar:
Peter Thomas
Vrijheidstraat 65
9300 Aalst

In de briefomslag bevinden zich:

  • twee geprinte exemplaren van de compositie, zonder enige aanduiding waaruit de identiteit van de inzender kan blijken,
  • alsook een blanco briefomslag met hierin: één geprint exemplaar van de compositie waarop de identiteit van de componist aangeduid is;
  • een CD-rom met daarop de digitale versie van de compositie in een muzieknotatieprogramma en een pdf van deze partituur;
  • curriculum vitae;
  • persoonlijke gegevens: adres, e-mailadres en gsm- of telefoonnummer;
  • kopie van de identiteitskaart;
  • schriftelijke bevestiging dat het werk niet eerder uitgevoerd werd in een openbaar concert of gepubliceerd werd.


Wat wint de eerste laureaat?
De winnaar ontvangt de Stephan De Jonghe Compositieprijs 2014 ten bedrage van 2.000,- euro, geschonken door de Stephan De Jonghestichting. Daarnaast wordt een uitgave van zijn/haar werk verzorgd door Metropolis Music Publishers.

Hoe is de jury samengesteld?
De jury bestaat uit een bestuurslid van de Aalsterse Muziekarchipel, een bestuurslid van de Stephan De Jonghestiching en externe experts. De jury bekroont één werk, tenzij geen enkel werk voldoet aan de criteria. Tegen de uitspraak van de jury is geen verhaal mogelijk.

Hoe wordt de prijs bekendgemaakt?
De kandidaten worden in de tweede helft van oktober op de hoogte gebracht of aan hun werk de prijs werd toegekend of niet. De prijs wordt uitgereikt aan de laureaat op 21 november 2014 om 20 uur in de Feestzaal van het Stadhuis te Aalst tijdens het Stephan De Jonghe Laureatenconcert 2014. Ook de uitgave van het winnende werk wordt dan voorgesteld. Kandidaten voor de Pianowedstrijd Stephan De Jonghe 2015 kunnen vanaf dan het plichtwerk afhalen.

Winnaars vorige edities:
2008: Mathias Coppens - “5 Vreugdevisioenen”
2011: Frederik Neyrinck – Aphorismes I-VIII

Stephan De Jonghe (Kruishoutem, 21 oktober 1902 - Brussel, 30 december 1933)
Hij was een Vlaams pianist, musicoloog, pedagoog en concertorganisator. Als programmamaker bij de NIR was hij een van de pioniers van de Belgische radio.
In zijn geboorteplaats Kruishoutem volgde hij lager onderwijs en zette zijn eerste stappen in wat een levenslange passie zou worden: de muziek. In 1920 ging hij in Aalst wonen en een jaar later behaalde hij aan de Vrije Normaalschool in Sint-Niklaas het diploma van onderwijzer-organist.
Hij ontwikkelde zich verder als pianist en studeerde in 1931 aan de Rijksuniversiteit Gent af als kunsthistoricus en oudheidkundige. In 1932 werd hij studiemeester aan het Atheneum van Aalst en tegelijk ook leraar harmonie en muziekgeschiedenis aan de Stedelijke Muziekschool. Hij overleed in Brussel op 30 december 1933, amper 31 jaar oud.
Met bevlogen enthousiasme probeerde hij oude en nieuwe muziek op alle mogelijke manieren dichter bij het publiek te brengen. Als pianist gaf hij heel wat recitals met originele programma's, vaak samen met zijn vriend Marcel Boereboom, die later een gerespecteerd recensent en eminent musicoloog zou worden.
De muzikale belangstelling van Stephan De Jonghe was erg ruim. Zo probeerde hij met zijn radioprogramma's en lezingen de werken van moderne componisten ingang te doen vinden bij een breed publiek; hij schreef muziekbijdragen voor dag- en weekbladen en verrichtte belangrijk musicologisch werk over de Nederlandse barokcomponist Willem De Fesch.
In 1929 stichtte Stephan De Jonghe in Aalst een concertorganisatie die later de naam “Nieuwe Concerten” zou krijgen. De "Nieuwe Concerten" werden een begrip in het Aalsterse muziekleven en vonden door hun hoge
niveau wijde weerklank. De Stephan De Jonghestichting Aalst tracht vandaag het levenswerk van deze inspirerende persoonlijkheid voort te zetten.

alle info: www.mazzic.be

Partners:
Aalsterse Muziekarchipel vzw
www.mazzic.be
Metropolis Music Publishers
www.metropolis-music.com

Terug Meer nieuws