Vlaamse Opera wint Internationale Opera Award 2014 voor Parsifal

Dit is een gearchiveerd bericht

11.04.2014

De productie Parsifal in een regie van Tatjana Gürbaca die de Vlaamse Opera vorig seizoen creëerde, heeft gisteren in London een International Opera Award 2014 gewonnen. Het is de tweede keer dat deze productie in de prijzen valt.

Ook bij de andere prijswinnaars zitten er een aantal artistieke medewerkers van de Vlaamse Opera. ‘Dit is een enorme erkenning voor de artistieke ambitie van de Vlaamse Opera,’ reageert intendant Aviel Cahn.

De productie Parsifal won in de categorie Best Anniversary Wagner Production, een speciale categorie rond producties die vorig seizoen tijdens het Wagner jaar gebracht werden. De Parsifal-productie van de Vlaamse Opera won in deze categorie onder andere van de Parsifal-productie van Metropolitan Opera New York.
Tatjana Gürbaca regisseerde Parsifal als een wereld waarin de harmonie tussen man en vrouw verstoord is en bekeek het verhaal vanuit het standpunt van Kundri. Gürbaca regisseerde eerder al de opgemerkte Tsjaikovski-cyclus bij de Vlaamse Opera. De productie Parsifal werd eind vorig jaar ook al Productie van het Jaar in het prestigieuze jaarboek van Opernwelt.

Tatjana Gürbaca draagt de prijs op aan iedereen die meewerkte aan de productie. ‘De Vlaamse Opera is een beetje mijn familie geworden,’ reageerde ze. ‘Zonder het enorme talent in Antwerpen en Gent zouden we hier niet staan.’
‘Twee keer een prestigieuze prijs winnen voor één productie is wel heel uitzonderlijk,’ reageert intendant Aviel Cahn. ‘Het is een enorme erkening voor de artistieke ambitie en durf van de Vlaamse Opera.’

De prijs voor Best Opera Company, waarvoor de Vlaamse Opera eveneens genomineerd was samen met Metropolitan Opera New York, Royal Opera House Covent Garden, Bayerische Staatsoper, Komische Oper Berlin en Oper Zürich kon niet verzilverd worden. Die prijs ging naar Oper Zürich.

‘Met de nominatie in deze categorie hadden we al gewonnen,’ aldus Aviel Cahn. ‘Om bij dit lijstje te horen van de beste operahuizen ter wereld is al een mooie prijs. En verliezen van Zürich is voor Vlaanderen zeker geen schande gezien het verschil in de budgetten waarmee zij werken.’

Ook voor andere Belgen werd de avond bijzonder. De betreurde Gerard Mortier, grondlegger van de Vlaamse Opera, kreeg postuum een Life Time Achievement Award en Bernard Foccroulle mocht een prijs in ontvangst nemen voor zijn festival Aix-en-Provence.

Nog andere artistieke medewerkers die regelmatig te gast zijn bij de Vlaamse Opera vielen in de prijzen. David Alden, regisseur van onder andere Peter Grimes, won met zijn Verdi trilogie voor de Hamburg Staatsoper, de Best Anniversary Verdi Production Award. Het regisseursduo Moshe Leiser en Patrice Caurier, die recent nog een bejubelde Otello van Rossini regisseerde bij de Vlaamse Opera, wonnen in de categorie Best New Production voor hun Norma op de Salzburger Festspiele. Ann Hallenberg die vorig seizoen de titelrol zong in Händel’s Agrippina won voor haar cd opname Hidden Handel.

De International Opera Awards 2014 zijn een initiatief van het prestigieuze Britse tijdschrift Opera. De prijzen werden gisteren tijdens een gala uitgereikt in het Grosvernor House Hotel in London, waar de internationale operawereld aanwezig was. De opbrengst van de avond gaat naar het ontwikkelen van jong opera talent.

Terug Meer nieuws