Idee + Bridee = Startup

Open oproep voor ideeën tot 07/11/2013

Dit is een gearchiveerd bericht

31.10.2013

Bridee is een project dat staat voor Bridging Design, Entrepreneurship in Education. Dit co-creatieplatform verenigt creatieve bedenkers met talentrijke designstudenten, talentrijke ontwerpers en ondernemende business studenten in multidisciplinaire teams. Samen zetten ze de meest innovatieve ideeën om in concrete concepten en levensvatbare businessplannen en business cases.

Elk team wordt doorheen het project gecoacht door ervaren business coaches, startup experten en toonaangevende designers. Bridee wil zo vernieuwende concepten helpen ontwikkelen ren vermarkten door opstartende bedrijven. Terzelfdertijd wenst het de kruisbestuiving tussen design en business studenten te bevorderen en de ondernemersspirit aan te wakkeren. Deelname is gratis voor alle partijen en bovendien blijven alle rechten bij de bedenker. Alle teamleden tekenen hiervoor een confidentialiteitsovereenkomst.

Concreet
Nog tot 07/11/2013 kan iedereen met een innovatief idee en de ambitie om dat idee te realiseren en vermarkten (bedrijven, individuen, designers, studenten, …) een voorstel indienen via bridee.org. Een team van experten zal alle inzendingen evalueren op basis van originaliteit, creativiteit en commerciële haalbaarheid. De geselecteerde ideeën worden door hun bedenkers gepresenteerd op de IDEAfair op 13 november 2013 aan business en design studenten - de eerste in een reeks van business & design dates. 

Vanaf dat moment kunnen de multidisciplinaire teams gevormd worden. Deze teams worden bijgestaan door experten die het unieke proces van co-creatie tussen business en design studenten begeleiden en de starter ondersteunen om zijn ambities te realiseren.

Het eindresultaat van deze samenwerking is een uitgewerkt en volledig ontwikkeld idee en een solide businessplan dat klaar is om uitgevoerd te worden. Om de slaagkansen van deze starters te optimaliseren worden de kennis en de vaardigheden uit de verschillende disciplines maximaal ingezet: van markt- en gebruikersstudies tot product- en merkontwikkeling en van concurrentieanalyses en financieel plan tot business cases, niets mag ontbreken om het idee succesvol te lanceren. 

Een groot event sluit het project af in mei 2014. De teams die de meest overtuigende, inspirerende en veelbelovende concepten en business cases ontwikkelen hebben de mogelijkheid om hun resultaat te presenteren aan pers, investeerders en dienstverlenende instellingen die ondernemerschap en design stimuleren. Dit moet de kersverse starter een vliegende start garanderen; De beste projecten worden tijdens dit finale evenement beloond.

Over Bridee
Bridee is een initiatief van de opleidingen Productontwikkeling en Toegepaste Economische Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen, het Centrum voor Ondernemen van HoGent en VOKA. Bridee streeft er naar verschillende disciplines te laten samenwerken in een innovatieve omgeving en studenten de kans te geven om hun creativiteit in te zetten in een realistische context en met de ambitie starters bij te staan om hun ideeën daadwerkelijk op de markt te brengen. Daarbij worden de principes van Design Thinking, business plan development en ondernemerschap aangewend om de sterktes van de verschillende partners te bundelen en zo de kloof tussen idee en succesvolle starter te overbruggen. 

Bridee creëert op die manier een combinatie van een unieke en realistische leerervaring waarbij creatief ondernemerschap en starters centraal staan. De organisatie geniet hierbij de steun van het Agentschap Ondernemen en toonaangevende Belgische instellingen en organisaties die de ondernemersspirit en innovatie een warm hart toedragen, onder meer Vlerick business School, Howest, Flanders DC, UGent, Arteveldehogeschool Gent en vele anderen.

www.bridee.org

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws