Belgische muziekverkoop blijft dalen

Dit is een gearchiveerd bericht

05.02.2013

BEA (Belgian Entertainment Association) en Ultratop hebben de cijfers van de Belgische muziekmarkt in 2012 gepubliceerd. Die ogen opnieuw weinig rooskleurig. Hooverphonic was in 2012 de uitschieter wat betreft digitale verkoop, en mocht dit jaar de Ultratop Download Award in ontvangst nemen.

Vandaag organiseren BEA Music en Ultratop de zevende editie van de Ultratop Download Award. Deze Award beloont de Belgische artiest of groep, waarvan het repertoire het meest werd gedownload in 2012. Hooverphonic ontvangt dit jaar de prijs uit handen van Johan Vande Lanotte, Vice-Eerste Minister en Minister van Economie, Consumenten en Noordzee. "Ik ben blij dat ik deze prijs vandaag mag uitreiken aan Hooverphonic. Het toont de groeiende interesse van de consument voor het online muziekaanbod. Internet is een belangrijk verkoopkanaal geworden waarop de regels en wetten ter bescherming van de consument, maar ook van de verkopers gelden. Op die manier kan deze online economie blijven groeien." verklaart Vice Premier, Johan Vande Lanotte.

"Hooverphonic haalt het dit jaar, nadat ze vorig jaar ook al derde werden.", zegt Sam Jaspers, directeur van Ultratop. " Als we alleen naar de apart verkochte tracks zouden kijken, zou de prijs naar Triggerfinger gaan, die het nipt zouden halen van Gotye en Netsky. Maar bij de verkochte downloadalbums triomfeerde Hooverphonic, voor dEUS en met Netsky op een behoorlijke afstand als derde. In het totale plaatje was het albumsucces van Hooverphonic genoeg om hen de Ultratop Download Award op te leveren. Ze laten Netsky maar net achter zich, terwijl dEUS, Selah Sue en Triggerfinger de top 5 compleet maken."

9 miljoen albums en 9,26 miljoen liedjes
In 2012 worden in België meer dan 18,5 miljoen muziekalbums, -singles, -dvd/blu-ray’s en vinyls verkocht, goed voor een omzet van meer dan 126 miljoen euro. De albummarkt blijft hoofdzakelijk uit fysieke verkopen bestaan, 95% van de albums worden verkocht op CD. In tegenstelling tot individuele liedjes die bijna uitsluitend worden gedownload via online muziekplatforms. De inkomsten van de totale muziekverkoop daalt met 12%. De singlemarkt is gestegen met  12.6%, de albummarkt daalt met 13.3% op twee uitzonderingen na : zowel het downloaden van muziekalbums (+ 6.2 %) als de vinylmarkt (+ 38.3 %) kennen een groei.

Streaming heeft zijn plaats gevonden
In 2011 zagen we de eerste streamingdiensten verschijnen op de Belgische online markt. Deze diensten bieden toegang tot meer dan 20 miljoen liedjes en videoclips die consumenten zowel gratis als tegen betaling van een maandelijks forfait kunnen beluisteren of bekijken via hun PC, tablet of smartphone. Uit de resultaten van 2012 blijkt dat het streamen van muziek haar plaats gevonden  heeft want ze is vandaag in België goed voor  meer dan 3% van de omzet van de totale muziekmarkt.

"Producenten, zowel grote als kleine ondernemingen, doen voortdurend inspanningen om hun muziekcatalogus zowel in fysieke als digitale vorm op zoveel mogelijk manieren beschikbaar te stellen voor de consument. Die inspanningen worden nog altijd ondermijnd door de oneerlijke concurrentie van het illegale online aanbod. Muziek aanbieden zodat je er waar en wanneer je maar wil van kan genieten blijft een prioriteit voor de muzieksector, maar het blijft belangrijk dat de overheid het legale muziekaanbod, zowel fysiek als online, beschermt door op te treden via snelle en efficiënte procedures tegen de oneerlijke concurrentie van het illegaal online aanbod." concludeert Olivier Maeterlinck, Directeur de BEA Music.  

"We zijn blij deze prijs te winnen want het is een goeie manier om het uitgebreide muziekaanbod op legale downloadplatforms te promoten. De muzieksector vraagt al een paar jaar aan de overheid om op te treden tegen het illegale aanbod en dit is een nieuwe gelegenheid voor ons om het weer aan te kaarten. Legale downloads bestaan en het aanbod is eindeloos en daarom is het belangrijk is om het te beschermen", verklaart Alex Callier, auteur en bassist van Hooverphonic.

De online muziekdiensten die in België beschikbaar zijn vindt u op:
www.pro-music.org
www.belgianentertainment.be

Top 10 bestverkochte albums Vlaanderen

1. Adele 21 V2
2. OST The Broken Circle Breakdown Universal
3. Lana Del Rey Born to die Universal
4. Birdy Birdy Warner Music Benelux
5. Leonard Cohen Old ideas Sony
6. dEUS Following sea PIAS
7. Mumford & Sons Babel V2
8. Netsky Netsky 2 N.E.W.S.
9. Hooverphonic Hooverphonic with Orchestra Sony
10. Emeli Sande Our version of events EMI

www.ultratop.be
www.belgianentertainment.be

Verwante items in de databank

Organisaties:Belgian Entertainment Association (ondersteunende organisatie)

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws