Stef Coninx nieuwe voorzitter European Music Council

Dit is een gearchiveerd bericht

07.05.2012

Tijdens de jaarlijkse meeting van de European Music Council (EMC) van 19 tot 22 april in Istanbul, werd Stef Coninx, directeur van Muziekcentrum Vlaanderen, verkozen tot nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur. Coninx, sinds 2008 penningmeester van dezelfde Raad van Bestuur, neemt het voorzitterschap op voor maximum twee jaar.

De European Music Council (EMC) is de Europese afdeling van de International Music Council die in 1949 op vraag van Unesco werd opgericht.  Het is een non-profit organisatie die zich toelegt op de ontwikkeling en de promotie van alle muziekgenres in Europa en een netwerk van nationale en Europese muziekorganisaties die actief zijn op het gebied van onderwijs,  muziekbeoefening , creatie, presentatie en muzikaal erfgoed.
EMC stelt dat muziek en cultuur een belangrijke rol spelen in de politieke en maatschappelijke ontwikkeling van een vreedzaam en geïntegreerd Europa. Daarom pleit EMC op zowel lokaal, nationaal als Europees vlak voor een aangepast kader waarin gelijke rechten en kansen worden gewaarborgd voor muzikanten en muziekprofessionals en voor toegang tot muziek.

Europese hefboom voor muziek in Vlaanderen
Als steunpunt voor de professionele Vlaamse muzieksector, schaart Muziekcentrum Vlaanderen (MCV) zich reeds jaren achter de doelstellingen van EMC. Muziekeducatie, diversiteit, muzikaal erfgoed,… zijn stuk voor stuk thema’s die ook in de werking van MCV het nodige gewicht krijgen. Het lidmaatschap van een dergelijk Europees platform biedt bovendien heel wat toegevoegde waarde op vlak van kennisvergaring, netwerking, ondersteuning en promotie van initiatieven voor een betere publiekparticipatie in het muziek- en cultuurleven.
De EMC-conferentie in Istanbul had als thema ‘Building Bridges – Transcending Boundaries’. Een aantal projecten en organisaties uit Vlaanderen maakten deel uit van het programma:  ‘Let's Go Urban’ (winnaar Cultuurprijs 2012), Vi.be (Poppunt) en MusMa (Music Masters on Air – Festival van Vlaanderen) zijn maar enkele van de Vlaamse projecten die een platform kregen tijdens de  vierdaagse conferentie in Istanbul.

Trefwoorden: , ,

Terug Meer nieuws