Sessies objectieve meting gehoorschade

Dit is een gearchiveerd bericht

13.12.2011

Meer dan ooit staat het probleem van gehoorschade op de agenda. Er wordt voor het eerst werk gemaakt van geluidsnormen voor elektronisch versterkte muziek en concertbezoekers worden gesensibiliseerd over de kwetsbaarheid van ons gehoor. Ook de manier waarop gehoorschade wordt vastgesteld evolueert nog. Relatief nieuw zijn OAE (Oto Akoustische-Emissie) gehoormetingen.

Ons oor is niet alleen in staat geluiden te ontvangen, maar blijkt ook geluidjes te produceren. In de jaren zeventig ontdekte de Britse professor David Kemp dat wanneer het oor gestimuleerd wordt door een korte stimulus (een klikgeluid) er zo'n 5 tot 10 ms later een signaal terug kwam uit het oor. Een dergelijke Kemp-echo, genoemd naar de ontdekker, duurt zo'n 15 ms.
Het verschijnsel waarbij het oor geluid voortbrengt, wordt Oto-akoestische emissies (OAE) genoemd. Het produceren van een dergelijk geluid blijkt een eigenschap te zijn van oren die beschikken over gezonde haarcellen. Op deze manier kan ook het aantal trilhaartjes bepaald worden en kan er dus op een objectieve manier gehoorschade vastgesteld worden. Niet zoals bij de 'watertrappeltest', waar je je vinger moet opsteken wanneer je iets hoort. Hier komen concentratie, achtergrondgeluid, voorkennis van zaken de meetresultaten beïnvloeden.
(meer over Oto-akoestische emmissies op Wikipedia)

Om deze meting bereikbaar te maken voor muzikanten, techniekers, DJ's, concertgangers etc.. organiseert de firma Beo CheckOneTwo tweemaandelijks een OAE dag in een andere stad. Zo kan je reeds opgelopen schade worden opgemeten of opgevolgd.
Eerstvolgende dagen zijn:
Om je in te schrijven of op de hoogte te blijven over nieuwe data: beo@beosite.be.

De resultaten zijn meteen beschikbaar na de meting en worden geduid door de aanwezige audiologe. Een digitaal rapport van de testresultaten ontvang je achteraf, samen met de factuur.
De meting kost 54 Euro (excl BTW).

Trefwoorden: ,

Terug Meer nieuws