Clubcircuit reageert op pre-adviezen subsidies

Dit is een gearchiveerd bericht

07.04.2006

Clubcircuit vzw, een organisatie die negen Vlaamse muziekclubs en concertorganisatoren vertegenwoordigt, reageert via een persbericht op de pre-adviezen voor subsidiëring van de muziekclubs. Hun aanvraag werd positief beoordeeld door de commissie Muziek, maar negatief door de Administratie Cultuur. Een dubbelzinnig signaal, vindt Clubcircuit.

De reactie van Clubcircuit:

De negen clubs van het Clubcircuit dienden allemaal opnieuw een dossier in voor structurele subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet. Tien dagen terug vielen de pre-adviezen van de commissie muziek en de administratie cultuur bij de muziekclubs in de bus. De muziekclubs stellen zich vragen bij het dubbelzinnige signaal: positief vanuit de commissie muziek, maar toch een negatief advies van de administratie binnen de huidige budgettaire context. De muziekclubs hopen dat de inhaalbeweging, die mee onder impuls van minister Anciaux is ingezet ten opzichte van de andere kunstensectoren, kan worden voortgezet om zo de nog steeds bestaande achterstand definitief weg te werken.

“Sinds de jaren negentig is er zeker al een lange weg afgelegd”, geeft Marc Steens, coördinator van de vzw Clubcircuit, toe. “De clubs bewezen hun waarde en zowel de adviescommissie Muziek als de minister reageerden positief op de gedane inspanningen. Mede dankzij het bloeiende clublandschap komen heel wat muziekgroepen ook makkelijker aan de bak. Toch is een volgehouden inspanning nodig om de achterstand ten opzichte van andere kunstensectoren weg te werken en om het voortbestaan van een niet-commercieel pop- en rockcircuit te vrijwaren.”

De muziekclubs keken dan ook reikhalzend uit naar de pre-adviezen. Die vielen tien dagen geleden in de bus. De beoordeling door de commissie muziek was bij alle clubs van het Clubcircuit positief. Voor hen betekent dit een bevestiging dat ze hun rol op een geslaagde manier invullen. De administratie cultuur gaf echter een ander signaal. Ze gaat in principe akkoord met de voortzetting van de meerjarige subsidiëring, maar geeft toch een negatief advies binnen de huidige budgettaire context. “We vinden dit een dubbelzinnig signaal, dat aanleiding geeft tot verwarring”, zegt Marc Steens. “Enerzijds krijgen de muziekclubs te horen dat ze goed bezig zijn en dat ze nog moeten kunnen groeien, maar anderzijds lezen ze dat er voor hun inspanningen geen geld is, wat finaal aanleiding geeft tot een negatief advies op de ingediende beleidsplannen. Ze kunnen echter hun beleidsplan slechts aanpassen na de toekenning van de concrete subsidiebedragen. We hopen dat bij de toekenning hiervan wordt uitgegaan van een realistische inschatting van de huidige financiële en organisatorische situatie van de clubs.”

Alleen al het in stand houden van de huidige werking zal voor de meeste muziekclubs enkel kunnen via een gevoelige verhoging van de middelen. Gestegen kosten (gages, organisatiekosten, indexering, ...) liggen aan de basis hiervan. Daarenboven dringt zich bij de meeste clubs op korte termijn een verdere professionalisering op om de kwaliteit van de werking te verzekeren. “We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat de muziekclubs in dit verband het slachtoffer dreigen te worden van hun eigen pioniersdynamiek- en inzet uit het verleden”, vindt Marc Steens. “Men is het als normaal gaan beschouwen dat ze met beperkte middelen een kwaliteitsvolle, verscheiden werking met vaak hoge frequentie aan activiteiten realiseren. Iedereen gaat er nog altijd enthousiast tegenaan, maar er heerst toch een algemeen aanvoelen dat de nood aan een verdere professionalisering zich op korte termijn opdringt. We willen dat onze vernieuwende en gevarieerde werking een lage drempel blijft houden, zodat cultuurparticipatie binnen ieders mogelijkheden ligt We hopen dan ook op een subsidiebedrag dat toelaat de doorgroei te realiseren.”

De muziekclubs zijn de inspanningen, die minister Anciaux in het verleden geleverd hebt om binnen de totale begroting van de Vlaamse Regering meer aandacht te vragen voor cultuur en de stijging van het budget als gevolg daarvan, zeker niet vergeten. “De budgettaire ruimte die minister Anciaux binnen de begroting cultuur zelf vrijmaakte voor de sector van hedendaagse niet-klassieke muziek, getuigt volgens ons ook van een geloof in het belang ervan. Zo konden de Vlaamse muziekclubs zich op een professionele manier en met artistieke creativiteit aan het publiek presenteren. En dat willen ze ook in de toekomst blijven doen”, aldus Marc Steens.

Meer info: www.clubcircuit.be

Verwante items in de databank

Organisaties:Clubcircuit (ondersteunende organisatie)

Trefwoorden: ,

Terug Meer nieuws