Reflectie- en Actiedag rond cultuur & ecologie

'Cultuur als motor voor transitie naar een rechtvaardige duurzaamheid'

Dit is een gearchiveerd bericht

20.09.2011

Discussieer op maandag 21 november in Leuven mee over hoe de Vlaamse kunstensector kan bijdragen tot een duurzame samenleving.
Wereldwijd beseffen alsmaar meer mensen dat we ons eigen voortbestaan ondermijnen met onze levenswijze, onze waarden en normen. We worden overspoeld door alarmerende berichten maar blijven onze habitat onder zware druk zetten en kiezen nog steeds voor destructieve systemen en structuren. We beseffen dat we onze keuzes en ons gedrag moeten wijzigen, maar een gevoel vanmachteloosheid overheerst. En toch is de mens de enige die zich kán verzetten, niet als individu maar als gemeenschap.

Verschillende organisaties en transitieplatformen, lokaal en internationaal, bezinnen zich over die kwesties en werken volop aan alternatieven. Om een trendbreuk te bewerkstelligen, heeft ook cultuur een rol te spelen. De kracht van cultuur ligt in verbeelding, emancipatie en solidariteit, in het delen van kennis en het maken van tegendraadse analyses. Cultuur kan wel degelijk een motor zijn voor de transitie naar een rechtvaardige duurzaamheid.

Op maandag 21 november onderzoeken we in een reflectie- en actiedag hoe cultuur deze rol kan opnemen of verder uitwerken, vanuit onze eigenheid maar ook in samenwerking met andere disciplines én met de bestaande transitiebewegingen in Vlaanderen.

Op basis van inspirerende visies en enkele sterke praktijkvoorbeelden uit de culturele sector willen we die dag verbindingen leggen tussen culturele deelsectoren, samenwerkingen aangaan met andere maatschappelijke bewegingen en bovenal bepalen wat we samen kunnen ondernemen, welke concrete acties we nodig hebben om de transitie naar duurzaamheid te helpen realiseren.

Programma
9u00 Ontvangst met koffie
9u30 Verwelkoming en toelichting bij de dag
9u40 Peter Tom Jones (K.U.Leuven) over transitie naar rechtvaardige duurzaamheid
10u15 Guy Gypens (Kaaitheater) over de rol van cultuur in het transitieproces
10u45 Plenaire feedbackronde
11u15 Koffiepauze
11u35 Voorstelling van goede praktijken
13u00 Lunch
14u00 Eerste workshopsessie
15u05 Tweede workshopsessie
15u50 Resultaten workshops en receptie
16u30 Einde

Inschrijven kost €10 (lunch + koffie) en kan via ticket@stuk.be. Het aantal plaatsen is beperkt.

Inschrijvingsgeld kan gestort worden op rekeningnummer van:
Natuurpunt Educatie
Graatakker 11
2300 Turnhout

rekeningnummer: 293-0009986-50 met vermelding "Eco-cultuur"

Nog vragen? Contacteer Eva Peeters (eva@bamart.be of 09 267 90 45).

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws