Componist André Laporte wordt 80!

Dit is een gearchiveerd bericht

12.07.2011

Wie de hedendaagse muziekgeschiedenis van België bestudeert merkt al gauw dat André Laporte daarin een grote rol heeft gespeeld en dat bovendien nog steeds doet.

André Laporte werd geboren in Oplinter op 12 juli 1931.Op muzikaal vlak was hij aanvankelijk autodidact en maakte hij zich snel het piano-, klarinet- en orgelspel eigen, terwijl hij gretig kennis nam van de nieuwe muziek via de radioprogramma's van Paul Collaer, Louis De Meester, Vic Legley en David Van de Woestijne, net als zijn generatiegenoot Karel Goeyvaerts.

Later studeerde hij muziek aan het Lemmensinstituut te Mechelen, wijsbegeerte en musicologie aan de K.U.Leuven.

In de jaren 1960 nam André Laporte jaarlijks deel aan de Internationale Ferienkurse in Darmstadt en aan de Kurse für Neue Musik te Keulen. Bij die gelegenheden leerde hij de toonaangevende figuren van de Nieuwe Muziek kennen (Boulez, Maderna, Berio, Ligeti, Stockhausen, Kagel, Gielen). Zoals zovele Belgische componisten komt ook hij (in 1963) terecht bij de BRT (nu VRT), eerst als producer, later als programmacoördinator, tenslotte als productieleider van het BRT Filharmonisch Orkest ('89), en uiteindelijk als directeur Artistieke Ensembles ('93 tot '96), functies waarbij hij omringd werd door mensen als Vic Legley, Karel Goeyvaerts, Louis De Meester, Boudewijn Buckinx, Wilfried Westerlinck en Luc Brewaeys. Een functie ook waarin hij "hoogtepunten in de hedendaagse muziek" en "jonge Belgische vertolkers" in de ether kon laten gaan. Samen met de mensen van het (dankzij de BRT pas opgerichte) IPEM - Instituut voor Psycho-akoestische en electronische muziek) stichtte hij in 1963 de werkgroep SPECTRA die tot '67 bestaan heeft.

Laporte gaf ook les aan het conservatorium van Brussel en de Muziekkapel van Koningin Elisabeth. Onder zijn leerlingen vinden we ondermeer Luc Brewaeys, Jan Van Landeghem, Daniël Capelletti en Peter Swinnen.

In 1972 bracht hij, samen met musicoloog Herman Sabbe, terug nieuw leven in de Belgische afdeling van ISCM - International Society of Contemporary Music, waarvan hij nu erelid is. Hij stond in 2005 dan ook mee aan de wieg van ISCM-Vlaanderen vzw en steunde het idee om in 2012 de ISCM World Music Days opnieuw naar België te halen.

Met zijn werk won André Laporte verschillende prijzen. Meest bekend zijn de opera "Das Schloss" (1985), De ekster op de galg (1989), Icarus' flight (Ascension II) (1977), Seven visions from the apocalypse of Saint John, with an introduction and seven trumpet-calls (1993), Sequenza I (1964), ...

Lees meer op de websites van Matrix en www.cebedem.be. en de webpagina op de MCV website:
André Laporte

Verwante items in de databank

Personen/groepen:André Laporte (componist, hedendaagse componist, koor, hedendaagse muziek)

Terug Meer nieuws