Overheid stelt nieuw beleidsinstrumentarium cultuurindustrieën voor

Dit is een gearchiveerd bericht

31.03.2006

Vandaag (31/03) heeft de Vlaamse Regering een nieuw beleidsinstrumentarium voor ondernemingen in de sector van de cultuurindustrieën goedgekeurd: CultuurInvest. Initiatiefnemers zijn Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux, Vlaams minister van Economie en Innovatie Fientje Moerman en Vlaams minister van Financiën en Begroting Dirk van Mechelen. De drie ministers willen met CultuurInvest een nieuwe doelgroep met een nieuw instrumentarium ondersteunen, aanvullend op en complementair met het instrumentarium van het kunstendecreet.

Ondernemingen binnen de sector van de cultuurindustrieën kenmerken zich doordat ze culturele producten of diensten voortbrengen en verdelen, en doordat ze die output commercieel willen vermarkten. Daarmee streven ze economische zelfstandigheid en het realiseren van rendement op de ingezette middelen na. Met die product-markt-combinatie bevinden die ondernemingen zich op het snijpunt tussen het culturele en economische domein.

Concreet gaat het om ondernemingen binnen volgende sectoren: nieuwe media en computergames, de audiovisuele sector en digitale vormgeving, de muziekindustrie en het concertwezen, design en designermode, de gedrukte media en grafische vormgeving, de uitgeverijen en de boekhandel, de musical en podiumkunsten en de distributie binnen de beeldende kunsten.

 

Een nieuw en complementair instrumentarium

De doelstellingen van het nieuwe beleidsinstrumentarium zijn om op een vernieuwende wijze bij te dragen tot de ontwikkeling, ondersteuning en groei van de cultuurindustrieën en om de toegang tot risicokapitaal voor ondernemingen in de doelsector te openen en te verbeteren.

De Vlaamse overheid heeft de voorbije decennia naar de kunstensector vooral een subsidiebeleid gevoerd. Daardoor heeft zich een sterk artistiek veld gevormd, in grote mate gericht op vernieuwing en ontwikkeling. Dat subsidiebeleid dekt echter niet alle noden binnen het culturele domein, maar sluit een groot aantal culturele producten uit die gecreëerd en verspreid worden binnen de markt.

Steeds meer blijkt dat de sector van de cultuurindustrieën een nieuwe economische groeisector is - ook in een internationaal perspectief - die een hoge toegevoegde waarde biedt, die belangrijk is op het vlak van tewerkstelling en een sterke impact heeft op de regionale ontwikkeling. De ontwikkeling van de cultuurindustrieën is dus uitermate belangrijk voor Vlaanderen. Bovendien biedt de kruisbestuiving van cultuur en economie significante voordelen: door een betere benutting van cultuur en creativiteit kan het Vlaamse bedrijfsleven zich onderscheiden in sterk competitieve markten; meer ondernemerschap in de culturele sector kan voor een bijkomende dynamiek en een extra dimensie zorgen. De Vlaamse overheid wil beloftevolle cultuurondernemers daarom alle kansen geven.

1) CultuurInvest wil investeren.
CultuurInvest investeert rechtstreeks met 3 'producten':
§ Projectfinanciering: korte termijn en overbruggingsfinanciering voor concrete projecten
§ Groeikapitaal: kapitaalparticipaties in meer mature groeiondernemingen
§ Achtergestelde leningen: quasi-kapitaal dat op lange termijn geïnvesteerd wordt in ondernemingen in de doelsector

Daarnaast zal CultuurInvest de financiering van cultuurondernemers verder faciliteren via samenwerking met Vinnof (Vlaams Innovatiefonds dat risicokapitaalinvesteringen neemt in innovatieve, startende ondernemingen), de vernieuwde waarborgregeling (een waarborgfaciliteit die erkende kredietverstrekkers toelaat door hen toegekende kredieten aan ondernemingen met een overheidsborg af te dekken) en andere instrumenten zoals de cofinancieringsproducten van het federale Participatiefonds.

2) CultuurInvest wil ondersteunen.
Managementondersteuning en coaching verhogen de kansen op succes en leiden tot verdere professionalisering. De sector moet in de eerste plaats gestimuleerd worden om gebruik te maken van het bestaande dienstenaanbod:
- de ondernemerschapsportefeuille, waarmee de overheid deelneemt in de kosten van o.m. opleiding en advies;
- VLAO, dat het uniek aanspreekpunt voor ondernemingen in Vlaanderen is
- Flanders Investment and Trade (FIT), dat exportondersteuning biedt aan Vlaamse ondernemingen.

CultuurInvest als rollend fonds

CultuurInvest zal van start gaan met een kapitaalbasis van 20 miljoen euro. Er is een evaluatiemoment voorzien, waarna bijkomende private middelen opgehaald kunnen worden tot 32,5 miljoen euro.

De eerste 20 miljoen euro wordt ingevuld door de overheid (50%) en door private partijen: momenteel worden gesprekken gevoerd met meerdere geïnteresseerde spelers binnen de bank- en verzekeringssector.

CultuurInvest streeft een positief rendement na op de investeringsactiviteiten. Door de opbrengsten te herinvesteren in de sector wil CultuurInvest een continu rollend fonds initiëren. Dat herinvesteringsbeleid maakt het bovendien mogelijk om met de 'beperkte' kapitaalbasis toch een significante impuls te geven aan de sector over een lange tijd. Tenslotte zal CultuurInvest bovenal kapitaalparticipaties nemen, wat aan de geselecteerde ondernemingen ook de mogelijkheid biedt om bijkomend bankleningen aan te gaan. De door CultuurInvest ingezette producten creëren samen met de inzet van de bestaande financieringsproducten een multiplicator-effect, zodat de totale impuls kan oplopen tot jaarlijks meer dan 100 miljoen EUR.

Operationalisering CultuurInvest

CultuurInvest zal ondergebracht worden in de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV). Daardoor kunnen synergieën gerealiseerd worden met de andere financieringsinstrumenten die door PMV beheerd worden. PMV zal instaan voor het management van CultuurInvest en daartoe een gespecialiseerd team uitbouwen en nauw samenwerken met sectordeskundigen onder het toezicht van een stuurgroep. PMV zal instaan voor een doorgedreven investeringsanalyse en de dossiers beoordelen middels een geheel van economisch-financiële en culturele selectiecriteria.

Na de beslissing van de Vlaamse regering van vandaag zal PMV met de operationalisering van CultuurInvest aanvangen. In eerste instantie vraagt dat nog het nodige werk achter de schermen (aanmelding Europa, advies Instituut voor de Nationale Rekeningen mbt ESR-impact, uitbouw managementteam, afronden financieringsafspraken, opmaak communicatietools: website, ..., opmaak procedures en contractdocumentatie, ...). PMV wil die werkzaamheden voor de zomer afronden zodat de eerste investeringen nog dit jaar kunnen gerealiseerd worden.

Het nieuwe beleidsinstrumentarium voor de cultuurindustrieën is een nieuw en baanbrekend initiatief in Vlaanderen. Ook in de andere Europese regio's en landen worden momenteel nog slechts de eerste stappen gezet. Het is een cultureel project dat een kruisbestuiving beoogt tussen de beleidsdomeinen cultuur, financiën en economie.

De betrokken ministers en PMV willen, samen met een aantal strategische partners, het voortouw nemen om met dit baanbrekend initiatief nieuwe mogelijkheden te creëren voor cultuurondernemers en de aanzet te geven tot de ontwikkeling en groei van een nieuwe economische sector.

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws