Creatie Sebastian Bradt op Angelica festival (Bologna)

Dit is een gearchiveerd bericht

23.05.2011

Op 18 mei 2011 ging een creatie van de Gentse componist Sebastian Bradt in première tijdens het Angelica festival voor Hedendaagse muziek in Bologna (it).

De compositie heet 't Ien vroagtieken es t ander nie en is geschreven voor een bijzondere bezetting: twee ocarina’s, een strijktrio en een piano. De Stad Gent en Kunstencentrum Vooruit hadden de opdracht voor de creatie gegeven in het kader van Gent – UNESCO Creative City of Music. 

Ook de stad Bologna en de regio Emilia Romagna ondersteunden het project. Bologna maakt net als Gent deel uit van het selecte netwerk van UNESCO Creative Cities of Music; dit jaar zullen Bologna en Gent nog heel wat samenwerkingen opzetten. In de zomer in Bologna, in het najaar in Gent. 

De première van ‘t Ien vroagtieken es t ander nie vormde een onderdeel van ‘Terra’, een avond gewijd aan de ocarina. Dat is een terracotta fluit (die sinds de 19de eeuw in Budrio – IT wordt vervaardigd) die je in de handpalm houdt en met tien vingers bespeelt. Niettegenstaande gerenommeerde componisten (zoals Penderecki) voor het instrument hebben geschreven, wordt het vooral gebruikt in de volksmuziek. Met verschillende stukken van hedendaagse Italiaanse componisten en de creatie van Bradt (enige buitenlandse componist) wilde het uitvoerend ensemble Gruppo Ocarinistico Budriese (7 ocarina spelers aangevuld met gastmuzikanten) aantonen dat de ocarina ook voor hedendaagse componisten een waardevol instrument is.

Het werk van Bradt werd door het publiek zeer goed onthaald. Het stuk heeft een repetitieve structuur en een filmisch karakter. Het maakt voluit gebruik van de verschillende klankkleuren die in het ensemble aanwezig zijn. Zijn werk werd samen met dat van de Italiaanse componisten op cd uitgegeven en toegevoegd aan een naslagwerk over de ocarina en het ensemble. Voor het concert werden de cd en het boek aan de Italiaanse pers voorgesteld.

De steden Bologna en Gent plannen een nieuwe uitvoering van ‘t Ien vroagtieken es t ander nie door het ensemble Gruppo Ocarinistico Budriese in Gent (Vooruit) tijdens OdeGand (Festival van Vlaanderen – Gent). 


Verwante items in de databank

Personen/groepen:Sebastian Bradt (componist, hedendaagse componist)
Organisaties:VIERNULVIER (kunstencentrum, muziekorganisaties)

Terug Meer nieuws