Ministers Lieten en Schauvliege lanceren innovatief platform voor vrijetijdstips op maat

Dit is een gearchiveerd bericht

15.06.2010

Vlaams minister van Media en Innovatie, Ingrid Lieten, en Vlaams minister van Cultuur, Joke Schauvliege, hebben op een studiedag van CultuurNet Vlaanderen het project ICIS voorgesteld. ICIS moet de belangrijkste informatiebronnen over cultuur en vrije tijd in Vlaanderen met elkaar verbinden en koppelen aan persoonlijke smaakvoorkeuren.

ICIS staat voor ‘Infrastructuur & Cultuur Informatie Systeem’ en wordt ontwikkeld vanuit het nieuwe beleidsinstrument ‘Innovatief Aanbesteden’ waarmee de Vlaamse Regering het innovatiegedrag bij zowel bedrijven als overheidsinitiatieven wil stimuleren.

Potentiële cultuurconsumenten dreigen vandaag af te haken door een overvloed aan ongefilterde vrijetijdsinformatie. Schaarser wordende vrije tijd maakt de behoefte aan efficiënte planning en maatwerk bovendien groter. De publieke informatiedienst ICIS wil hierop inspelen door de beschikbare data over cultuur, erfgoed en vrije tijd te bundelen en te koppelen aan persoonlijke profielen en locatiegebonden toepassingen.

Het ICIS project is erop gericht om de UiTdatabank van CultuurNet Vlaanderen (agenda-informatie over 100.000 evenementen per jaar) te koppelen aan erfgoed- en infrastructuurdata uit diverse gegevensbanken. Het geaggregeerde informatiesysteem stelt zich ook open voor user generated content: van duiding door experts tot persoonlijke reacties van individuele bezoekers en tips door spelers uit het sociaal-culturele verenigingsleven. Actoren uit het brede middenveld kunnen evenementen en bezienswaardigheden markeren die aansluiten op de leefwereld en interessesferen van hun doelgroepen.

Het project ICIS is ontstaan in het verlengde van het onderzoekstraject CUPID gericht op innovatieve oplossingen om culturele content te aggregeren, categoriseren, personaliseren en distribueren. Met als uiteindelijke doel: het aanreiken van aanbevelingen via verschillende distributieplatforms op maat van het profiel van de eindgebruiker. Dit traject van IBBT liep in samenwerking met het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media, iKnow, Kunstencentrum Vooruit, VRT, CultuurNet Vlaanderen, Bibnet en Toerisme Vlaanderen.

Voor ICIS zijn middelen aangevraagd bij het Vlaams agentschap voor Innovatie door Wetenschap (IWT) dat onder de bevoegdheid valt van Vlaams minister van Media en Innovatie Ingrid Lieten. Na ‘e-book’ en ‘oogscreener’ is ICIS hiermee het 3e project dat gebruik maakt van het nieuwe beleidsinstrument ‘Innovatief Aanbesteden’ waarmee de Vlaamse Regering het innovatiegedrag bij overheidsinitiatieven en bedrijven wil stimuleren. De realisatie zal aangestuurd worden door het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media in samenwerking met CultuurNet Vlaanderen en het Kenniscentrum Innovatief Aanbesteden.          

Meer info

Verwante items in de databank

Organisaties:CultuurNet Vlaanderen (ondersteunende organisatie, website)

Trefwoorden: , ,

Terug Meer nieuws