Florian Heyerick laureaat van de “Professor Eric Suyprijs 2010”

Dit is een gearchiveerd bericht

19.02.2010

Florian Heyerick is laureaat van de “Professor Eric Suyprijs 2010” in het kader van het Graupner-project in samenwerking  met Muziekcentrum De Bijloke Gent.

De "Professor Eric Suyprijs 2010" wordt toegekend aan Florian Heyerick, musicus en musicoloog. De Oorkonde en de Prijs ten bedrage van €6.000 worden hem toegekend omwille van zijn jarenlange en baanbrekende inzet voor de ontwikkeling van een methode voor de ontsluiting van het muzikaal erfgoed, in het bijzonder toegepast op het werk van de 18e-eeuwse barokcomponist Christoph Graupner. Deze ontsluiting gebeurt door lezingen, publicaties, internet, concerten, opnames en bijhorende mediatisering.
De plechtige overhandiging van de Oorkonde zal plaatsvinden tijdens het Graupnerconcert in het Muziekcentrum Muziekcentrum De Bijloke Gent op zondag 14 maart 2010, om 11u. De laureaat zal de Oorkonde ontvangen uit de handen van Professor Em. dr. Eric Suy, voorzitter van het Fonds Professor Eric Suy vzw. De aan de Prijs verbonden geldsom gaat naar het Graupnerproject dat Florian Heyerick realiseert in 2010, in samenwerking met het Muziekcentrum De Bijloke Gent, Hogeschool Gent Conservatorium en Universiteit Gent.

Het "Fonds Professor Eric Suy vzw" werd opgericht in 2003. De benaming verwijst naar Prof. Em. dr. Eric Suy, internationaal expert volkenrecht, ere-algemeen voorzitter van de VTB-VAB groep, voormalig adjunct-secretaris-generaal van de Verenigde Naties te New York, directeur-generaal van de UNO te Genève en huidige voorzitter van het Fonds. Mede-oprichters waren onder meer huidig ondervoorzitter Fons Wouters (voormalig directeur-generaal en gedelegeerd bestuurder bij ABB / KBC), penningmeester Frans Heyvaert (huidig ondervoorzitter van vtb Kultuur vzw) en secretaris Herman Soetaert (voormalig voorzitter van het bestuurscomité van VTB-VAB nv).

Het Fonds heeft tot doel de maatschappelijke en culturele ontwikkeling van Vlaanderen te bevorderen en te dien einde op regelmatige tijdstippen een prijs toe te kennen aan natuurlijke of rechtspersonen die wegens hun verdienstelijke activiteiten in de ruimste zin van het woord bijdragen tot deze ontwikkeling, in het bijzonder op het gebied van het cultuurtoerisme en van de heemkunde met inbegrip van het behoud van erfgoed, monumenten en natuur.

Sedert 2004 wordt daartoe jaarlijks de "Professor Eric Suyprijs" uitgereikt aan een persoon of een instelling die een prominente rol speelt op dit gebied. In 2004 werd de Prijs uitgereikt te Watou aan Gwy Mandelinck voor zijn jaarlijkse organisatie van de Poëziezomers te Watou. In 2005 was het Stadhuis van Oudenaarde getuige van de uitreiking van de Prijs aan Hugo Reinhard voor zijn levenslange inzet voor het Vlaams erfgoed in Brussel. Het jaar daarop werden Oorkonde en Prijs overhandigd in het Fort Napoleon te Oostende aan het Vlaams Vestingbouwkundig Centrum Simon Stevin. Laureaat van de Professor Eric Suyprijs 2007, uitgereikt in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel, was dr. Paul De Ridder, voorzitter van de Vereniging voor Brusselse Geschiedenis, voor zijn bijdrage aan de verspreiding in Vlaanderen en in het buitenland van de ware geschiedenis van Brussel als een Vlaams-Brabantse stad. In 2008 was het in het gemeentehuis van Sint-Amands aan de Schelde de beurt aan dr. Karel van den Bossche, oprichter van het Molenmuseum te Sint-Amands, voor zijn unieke studies over de rol van de molen in de sociale, industriële en economische ontwikkeling in de wereld en voor zijn inzet voor het behoud van het erfgoed terzake in Vlaanderen. In 2009 ging de Prijs naar Wim Van Lishout, voorzitter van de vzw Herkenrode, voor zijn beslissende rol bij de restauratie en herbestemming van de indrukwekkende voormalige cisterciënzerinnenabdij van Herkenrode bij Hasselt.

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Florian Heyerick (muzikant, dirigent, koorleider, docent)
Organisaties:Muziekcentrum De Bijloke (muziekorganisaties, concertzaal / organisatie, oude muziek, hedendaagse muziek)

Terug Meer nieuws