Verslag Creativity World Forum

Dit is een gearchiveerd bericht

09.12.2009

Van 1 tot 3 december 2009 vond in Ludwigsburg/Stuttgart (Baden-Württemberg) de 6e editie plaats van het Creatitvity World Forum. Een honderdtal prominenten uit de bedrijfswereld, de politiek, wetenschap, film, architectuur, muziekindustrie en design debatteerden er over mogelijke ontwikkelingen en uitdagingen voor de toekomst en over wat de bijdrage van creativiteit en innovatie hierin kan zijn.

Pascal Cools (General Manager Flanders DC) en Koen Allaert (CEO – Flanders Investment & Trade) leidden de Vlaamse Delegatie waar ook Muziekcentrum Vlaanderen deel van uitmaakte. FDC en FIT fungeerden met een eigen stand als gastheer voor Vlaamse bedrijven en organisaties op de beurs. De stand was ontworpen door Chris De Backer van Young Designers United (www.ydu.org); de bijhorende muziek werd aangeleverd door Muziekcentrum Vlaanderen. Door onverwachte wijzigingen in de agenda van de Vlaamse Regering kon minister Ingrid Lieten de Vlaamse Delegatie helaas niet vervoegen.

Bijzonder interessant was de stand van het Federal Ministry of Economics and Technology (www.bmwi.de). Dit instituut doet permanent onderzoek, organiseert ontmoetingen met de resp. sectoren en publiceert deelrapporten over de verschillende sectoren uit de creatieve industrie (o.a. muziek, games, film, architectuur, design enz.).

Muziek en de muziekindustrie stonden meer dan eens in de spotlights; zo was er o.a. een keynote van Karlheinz Brandenburg, de Directeur van het Frauenhofer Institute for Digital Media Technologies (‘A journey from MP3 to the 21st century online music market ‘) en een debat over de impact van digitalisering op de muziek- en creatieve industrie. Daarnaast waren er panels over de problematiek van het auteursrecht in een nieuwe digitale omgeving en over de perspectieven van de convergentie tussen film en games.

Op de derde dag volgden thematische rondleidingen in de regio; o.m. naar Mannheim met een bezoek aan de Popakademie en aan MusikPark, een specifiek bedrijvencentrum voor jonge startende ondernemingen in de muziek en aanverwante sectoren. Een volledig overzicht van het programma met verslagen, impressies, streamings en downloads van presentaties enz. kan je vinden op www.creativityworldforum.de.

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws