Colloquium rond cultuurfinanciering

Dit is een gearchiveerd bericht

27.08.2009

Op maandag 12 oktober vindt in Antwerpen een colloquium plaats over financiering van de Vlaamse en Nederlandse cultuursector. Op het programma staan keynotes van Luc Van den Bossche, Quirine van der Hoeven en Pascal Gielen.

In de Westerse wereld staat de traditionele financiering van cultuur door de overheid in toenemende mate onder druk. Het subsidiesysteem lijkt haar grenzen te hebben bereikt. Het traditionele subsidiesysteem gaat terug op waarden als internationalisering, pluriformiteit en instrumentalisatie van kunst. Tegelijk speelt de Bildungsgedachte een belangrijke rol: kunst kan de maatschappij ten positieve beïnvloeden en is bevorderlijk voor de ontwikkeling van de burgers van een land. De vraag is nu, in hoeverre deze waarden overeind blijven in een veranderende samenleving en mentaliteit. En in welke is mate de overheid, die steeds meer een economic driven beleid voert, bereid om het huidige systeem in stand te houden?

Dit spanningsveld tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ waarden, tussen een welzijns- en een economisch gestuurd (cultuur-)beleid, en de gevolgen hiervan voor praktijk en beleid vormen het onderwerp van deze Vlaams-Nederlandse studiedag. Centraal staat de vraag hoe zowel de overheid als het veld op een kritische en innovatieve manier kunnen omgaan met vraagstukken over:
1.       Beleidsinstrumentarium voor de cultuurindustrie / creatieve industrie;
2.       Fondsvorming en cultuurbeleid;
3.       Relatie tussen subsidies, alternatieve beleidsinstrumenten, marktwerking en culturele innovatie;
4.       Cultural governance: bedrijfseconomische benadering van gesubsidieerde culturele organisaties
In verschillende sessies gaan deskundigen en publiek nader in op deze onderwerpen vanuit het perspectief van de bedrijfskunde, economie, financiën, beleid, sociologie en wet- en regelgeving. De dag staat in het teken van nieuwe inspiratie en ideeënvorming rondom belangwekkende thema’s in tijden van nieuwe politieke verhoudingen (Vlaanderen) en economisch wankele tijden.

Voor wie?
Deelnemers zijn werkzaam binnen de cultuursector, het bedrijfsleven, de wetenschap, journalistiek en de politiek in Vlaanderen en Nederland. Deelname geschiedt op persoonlijke uitnodiging. Toekenning gaat op volgorde van aanmelding.

Wanneer, waar en kosten
Datum  : maandag 12 oktober 2009
Tijd        : 09.00 – 18.00 uur
Plaats : Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen
Kosten : € 75 (inclusief lunch en borrel)

Meer info en aanmeldingen

Trefwoorden: , , ,

Terug Meer nieuws