Cultuurdebat: de onverzoenbaarheid van kunst en beleid

Dit is een gearchiveerd bericht

13.05.2009

Op 18 mei 2009 organiseert Cultuurlab (IBBT-SMIT, Vrije Universiteit Brussel) een debatavond over de rol van kunst in de samenleving. Kunstenaars en politici reflecteren en discussiëren over de stelling dat kunst en beleid in wezen onverzoenbaar zijn.

Dat kunst en beleid tot verschillende werelden behoren, is geen nieuwe analyse, maar ze is verre van achterhaald. In de Vlaamse beleidscontext en op de vooravond van een nieuw cultuur- en kunstenbeleid is ze zelfs heel actueel. Vanuit liberale hoek wordt het huidige subsidiesysteem in vraag gesteld terwijl vanuit sociaaldemocratisch perspectief het gevoerde subsidiebeleid van de afgelopen 10 jaar wordt verdedigd. Kunstenaars en belangenorganisaties roeren zich en klagen het gebrek aan subsidies aan. Het probleem is dat de discussie vaak verengd wordt tot een kwestie van geld. Politici noch kunstenaars slagen erin inhoudelijk sterke argumenten te formuleren over de (vermeende) waarde van kunst in de samenleving. Hoewel het beleid graag pocht met ‘zijn’ kunstenaars, ondertekende het mee het doodvonnis van de autonome kunst: een verbreed cultuurbegrip vormde de voorbije 10 jaar de spil van het Vlaamse cultuurbeleid. Kunstenaars zijn het noorden kwijt en plooien naar de eisen van broodheren. Het vertoog van critici overtuigt niet. Tijd voor een discussie over begrippen als (autonome) kunst, beleid en waarom niet, ‘beschaving’ en over de vraag hoe beleidsmakers én kunstenaars hiermee moeten omgaan.

Programma

19.00 u
onthaal met panini’s

20.00u
introductie Olga Van Oost (IBBT-SMIT)

20.15 u
Oscar van den Boogaard (schrijver/journalist)
Stefaan Perceval (theatermaker)
Peter Decupere (geurkunstenaar)
Willem Oorebeek (beeldend kunstenaar)
Katia Segers (sp.a)
Sven Gatz (Open VLD)
Paul Delva (CD&V)

21.15 u
Debat gemodereerd door Nicky Aerts (Radio 1)

22.30 u
Receptie


Praktisch

Maandag 18 mei 2009 vanaf 19.00u - Vrije Universiteit Brussel, GalerY’, boven KK (Kultuurkaffee)
Gratis, maar inschrijven noodzakelijk via website of door een e-mail te sturen naar lien.mostmans@vub.ac.be om te kunnen parkeren op het VUB-domein
Inschrijven: via www.amiando.com/cultuurdebat

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws