Nieuwe master muziekprogrammering

Dit is een gearchiveerd bericht

27.03.2009

Wie concerten programmeert en realiseert, weet hoe boeiend én moeilijk dat vak is. Het komt erop aan dat je je artistieke visie op hoog niveau verbindt met specifieke organisatorische en communicatieve vaardigheden. Het Nederlandse ArtEZ Conservatorium biedt musici die de rol van artistiek leider of muziekprogrammeur (willen) vervullen nu de mogelijkheid zich op masterniveau te ontwikkelen in deze richting.

In het nieuwe studiejaar gaat het conservatorium van start met de masteropleiding Muziekprogrammering. In december 2008 is de nieuwe opleiding Muziekprogrammering erkend als master door een panel van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) onder voorzitterschap van Hans Waege, destijds intendant van deFilharmonie Antwerpen, nu algemeen directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.   De  deeltijdopleiding is tot stand gekomen in nauwe samenspraak met het internationale muziekveld en richt zich vooral op muziekprogrammeurs en musici die al een aantal jaren werkzaam zijn in de praktijk.

De master staat onder leiding van Neil Wallace, hoofd programmering bij De Doelen in Rotterdam en artistiek leider van de Internationale Koorbiënnale in Haarlem.
Aanvang:               september 2009
Inschrijving:           1 mei 2009
Duur en omvang:    2-jarige deeltijdopleiding
Collegegeld:           € 1950,-- (2009/2010)
Contacttijd:            gemiddeld 10 uur / 2 weken 
Benodigde tijd:       gemiddeld 20 uur / week incl. contacttijd en deels overlappend met eigen werk in de praktijk
Informatie:             zie www.artez-conservatorium.nl. Kies menu > opleidingen > master muziekprogrammering
Contact:                Mirjam Zegers, coördinator afdeling Muziekprogrammering
                            m.zegers@artez.nl
                            tel.: 06-43088114

Neil Wallace: “De laatste decennia is het vak van de muziekprogrammeur complexer geworden: de toenadering tussen uiteenlopende genres, nieuwe publieksgroepen, interdisciplinariteit, nieuwe media, en de groeiende diversiteit in de ambities van musici en ensembles bieden spannende uitdagingen en mogelijkheden voor muziekprogrammeurs. Door deze ontwikkelingen is er steeds meer vraag naar nieuwsgierige, hooggekwalificeerde muziekprogrammeurs die breder denken dan uitsluitend repertoire en aanbod. Het zijn creatieve initiatiefnemers met een eigen visie op de rol van muziek in de maatschappij: niet alleen wát er gespeeld wordt, maar ook wáár, met en voor wie, waarom. De opleiding leidt programmeurs op om de nieuwe dimensies van het programmeren niet alleen te zien, maar vervolgens ook te ontwikkelen en daadwerkelijk te realiseren.”
 
Midden in de praktijk
De nieuwe master is een tweejarige deeltijdopleiding. "De nauwe verbinding met de praktijk en andere disciplines binnen ArtEZ is in de opleiding zeer belangrijk" zegt Neil Wallace. “Studenten zullen spannende en baanbrekende experimenten aangaan als onderdeel van hun studie. Ik ben bijzonder trots op ons docententeam, met onder anderen Elmer Schönberger (auteur, componist en adviseur van Asko | Schönberg), Frank Veenstra (Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven) en Roland Spekle (o.a. MAE, Night of the Unexpected). Daarnaast zullen internationale gastdocenten uitgenodigd worden als Jan Zekveld, Graham MacKenzie (Huddersfield Festival) en Jane Moss (Lincoln Center New York). Naast colleges en workshops over programmering zijn er ook modules op het gebied van communicatie, fondsenwerving, team- en groepsgerichte werkwijzen en financiële planning en beheer. Studenten sluiten de opleiding af met een masteronderzoek, in directe aansluiting bij de praktijk.”

Toelating
De masteropleiding Muziekprogrammering heeft een beperkt aantal plaatsen. Om toegelaten te worden tot de master moeten studenten functioneren op het niveau bachelor Muziek of Muziekwetenschap. De selectie vindt plaats met een toelatingsexamen. De opleiding wordt gegeven in Arnhem.   Meer informatie over de toelating en de opleiding is te vinden op de website: www.artez-conservatorium.nl > opleidingen > master Muziekprogrammering
 
ArtEZ hogeschool voor de kunsten
Het ArtEZ Conservatorium maakt deel uit van ArtEZ hogeschool voor de kunsten. ArtEZ behoort tot de grote kunsthogescholen in Nederland en verzorgt bachelor- en masteropleidingen op het gebied van beeldende kunst, mode, vormgeving, bouwkunst, muziek, dans en theater. De hogeschool heeft circa 3000 studenten en verzorgt onderwijs in Arnhem, Enschede en Zwolle.  

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws