JAZZPASS.BE.FR

Uitwisselingsproject voor jazz BE-FR

Dit is een gearchiveerd bericht

30.03.2009

Dit project voor jazz en improvisatie wil de spreiding van Franse en Belgische muziek in beide landen bevorderen. 


SITUERING

AFIJMA = association des festivals innovants en jazz et musiques actuelles, is een netwerk van 28 festivals verspreid over heel Frankrijk. Sinds een aantal jaren onderhoudt dit netwerk goede contacten met de Belgische collega’s, ondermeer via bezoeken aan festivals, aanwezigheid tijdens de Flemish Jazz Meeting en de ontmoetingen via het Europe Jazz Network (waar WBM, MCV, Vooruit en Motives Festival lid van zijn).

In 2008 deed AFIJMA haar Belgische partners en collega's een uniek voorstel tot samenwerking. Het betreft de valorisatie van de Franse scène jazz in België en de Belgische jazz in Frankrijk.

JAZZPASS.BE.FR wordt een vrij uitwisselingsprogramma dat bestaande banden wil versterken en nieuwe bruggen tussen twee jazzscènes wil creëren. JAZZPAS.BE.FR gaat dus verder dan het alleen uitwisselen van artistieke programma’s – het project is gebaseerd op een engagement – een afspiegeling Europese relaties tussen beide landen.

Aan de Franse kant sluiten alle leden van AFIJMA zich bij dit project aan. Aan de Belgische kant hebben een twintigtal structuren hun belangstelling geuit, van kunstencentra tot kleine en grote festivals: Motives Festival, Follow The Sound, Jazz Middelheim, Vooruit, Gent Jazz Festival, De Werf, Jazz Brugge, Flagey, Travers / Théâtre Marni, Gaume Jazz, ... Muziekcentrum Vlaanderen en Wallonie-Bruxelles Musiques hebben zich geëngageerd om dit project te coördineren.

Het project wordt gerealiseerd met steun van SABAM, SACEM, de Vlaamse en de Waalse gemeenschap.



WERKWIJZE

De uitwisseling bestaat eruit dat de Franse festivalorganisatoren zich engageren om in de periode mei 2009 - eind 2010 in hun programmatie extra aandacht te besteden aan Belgische groepen. Andersom engageren ook de Belgische organisatoren zich om op dezelfde manier aandacht besteden aan Franse groepen.

Wat de keuze van de groep betreft is de programmator geheel vrij. Deze staat los van elke esthetiek, jazz of improvisatie maar men geeft voorrang aan de nieuwe generatie – eerder dan gevestigde waarden. Een ander aandachtspunt zijn creatieprojecten tussen Belgische en Franse muzikanten – welke geschikt kunnen zijn om in beide landen te toeren.

Groepen die binnen dit project worden uitgenodigd kunnen dan via de partners reissubsidies bekomen.



CONCREET

Zoals in de werkwijze wordt beschreven is de programmator geheel vrij - de programmatie gebeurt via de gebruikelijke weg. Er wordt dus geen voorselectie gemaakt. Groepen kunnen zich ook niet kandidaat stellen. Opdat de Franse festivals goed op de hoogte zouden zijn van de Belgische jazzscène is het wel belangrijk dat groepen extra aandacht besteden aan hun promotie in Frankrijk. [bekijk hier de leden van AFIJMA]

Ook Muziekcentrum Vlaanderen & WBM zullen daartoe bijdragen door het organiseren van gelegenheden waardoor de Franse organisatoren in België kunnen komen prospecteren.

Groepen die door één van deze festivals worden aangesproken kunnen voor hun reis naar Frankrijk een reisvergoeding aanvragen (*). Alle andere afspraken ivm gages, verblijf e.d. worden tussen de organisator en de groep zelf besproken.

Voor de Vlaamse groepen wordt de reisvergoeding geregeld via een bijzondere ondersteuning van SABAM Cultuur en een aanvullende punctuele tussenkomst van de Vlaamse Overheid. (via een aanvraag voor punctuele tussenkomsten) Groepen en festivals moeten daarvoor eerst contact opnemen met Muziekcentrum Vlaanderen om te bespreken voor welk soort ondersteuning ze in aanmerking komen.
Voor de Waalse groepen gebeurt dit via Culture Sabam en Wallonie-Bruxelles Musiques.
De geboden ondersteuning zal zich verhouden tot het beschikbare budget.




INFO & CONTACT

Muziekcentrum Vlaanderen contactpersoon: Katrien van Remortel - tel 02 504 90 90 - mail

AFIJMA: Antoine Bos - tel 0031 1 42 36 00 12 - mail www.afijma.asso.fr

WBM contactpersoon voor Waalse jazzgroepen en festivals: Liliane Graziani - mail - tel: 02 229 51 31



PARTNERS VOOR VLAANDEREN

sabam Vlaamse Gemeenschap Muziekcentrum Vlaanderen (logo)

Gent Jazz Jazz Brugge Follow The Sound

De Werf Jazz Middelheim 2008 Vooruit Mitoves Parkjazz


OVERZICHT PARTNERS

Coördinatie

AFIJMA - Muziekcentrum Vlaanderen -Wallonie-Bruxelles Musiques

Ondersteuning

SABAM Cultuur

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap

Ministerie van de Franstalige Gemeenschap

Wallonie-Bruxelles International

Organisaties die hun engagement hebben geuit om mee in dit project te stappen

Brosella Folk & Jazz Festival

Brussels Jazz Marathon

De Werf

Dinant Jazz Festival

Festival International de Jazz à Liège

Festival Marni Jazz

Flagey

Follow The Sound

Gaume Jazz Festival

Gent Jazz

Gouvy Jazz-Blues Festival

Jazz à Verviers

Jazz Brugge

Jazz Middelheim

Motives Festival

Skoda Jazz Festival

Vooruit

ASSPROPRO (Association des Programmateurs Professionnels)

JazzLab Series


Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Collaborations Franco-belges (08.2009)

Terug Meer nieuws