Studiedag manifestaties en evenementen

Dit is een gearchiveerd bericht

14.01.2009

Deze studiedag biedt de deelnemers een inzicht in twee actuele thema’s (evacuatie en camerabewaking) bij de organisatie van evenementen en manifestaties. De theoretische context getoetst wordt er getoetst aan concrete praktijkcases.
Meestal verlopen evenementen en manifestaties behoorlijk vredig. Hier en daar een klein incident, iemand die onwel wordt, een groepje jongeren dat amok maakt,… Maar al bij al valt de schade en /of hinder best wel mee. Maar wat indien er zich een gevaar aandient waardoor de veiligheid van de burgers mogelijks in het gedrang komt? Een vuurtje kan in een aantal minuten ontaarden in een vuurzee, bomalarm, een uit de hand lopende zware fysieke ruzie met wapengeweld, een deel van de infrastructuur dat dreigt in te storten,…. Evacueren behoort dan tot de mogelijke opties. Maar wat is evacueren ? Wat zijn de criteria en wie beslist ? Welke procedure moet gevolgd worden en hoe verloopt de interne en externe communicatie ? Welke rol speelt de burger hierbij en hoe zorgt men ervoor dat de veiligheid en de opvang van alle burgers kan verzekerd worden? Evacueren doet men niet onvoorbereid, het vergt een degelijke multidisciplinaire aanpak. Het gebruik van de beveiligings - of bewakingscamera is niet meer weg te denken bij in – en outdoor manifestaties en evenementen . Ze worden vaak ingezet om mogelijke incidenten en calamiteiten vroegtijdig op te sporen en in de kiem te smoren, teneinde de veiligheid van de burgers te garanderen. Maar het aanwenden en het gebruik van camera’s op publieke toegankelijke inrichtingen is wel degelijk aan een wettelijke reglementering gebonden. Ook het gebruik van de beelden is aan wetgeving onderhevig. Niettemin, het gebruik ervan bij manifestaties en evenementen heeft al vaak zijn nut bewezen.
Voor wie?
- Organisatoren van concerten, festivals, evenementen e.a. in- en outdoormanifestaties
- Politie, brandweer en civiele bescherming
- Medische diensten
- Burgemeesters en schepenen van jeugd, cultuur, feestelijkheden en sport -Jeugdconsulenten, preventie-ambtenaren, provinciebesturen en sportambtenaren
- Marketingmanagers en beveiligingsfirma’s

Dinsdag 17 maart 2009 van 9u15 tot 16u30. Flanders Expo, Maaltekouter 1 - 9051 Gent. Kostprijs ? 95 euro per persoon (excl. BTW) In de deelnameprijs zijn inbegrepen: studiedag, syllabus, dranken, lunch en receptie  Inschrijven kan tot 16/03/2009. Alle info hieromtrent: Katleen Haentjens, 0472 97 88 48 - info@khis.be.

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws