Informatiesessie project BOM-Vl

Dit is een gearchiveerd bericht

04.12.2008

Muziekcentrum Vlaanderen, BAM, VTi, Boekentoren en FARO organiseren op vrijdag 16 januari een informatiesessie rond het project "Bewaring en Ontsluiting van Multimediala Data" (BOM-VL). Verschillende partners uit de media, de kunsten en het erfgoed onderzoeken hierin de gebruikersnoden, methodes van archivalisering en selectie, metadatastandaarden en beheer van rechten.

UNESCO schat dat de komende twintig jaar zo’n 20 miljoen uur audio, 20 miljoen uur video en 10 miljoen uur film bedreigd worden. Onder andere door hun complexe chemische samenstelling behoren audio- en videobanden tot de meest kwetsbare soorten materieel erfgoed. De snelle technische evolutie heeft de beheerders van dit erfgoed bovendien opgezadeld met een veelheid aan types dragers, die elk hun eisen stellen wat betreft conservatietechniek en –strategie.

Ook in Vlaanderen is een schat aan audiovisuele data aanwezig. We staan voor de uitdaging om langetermijnoplossingen uit te werken voor het beheer van dit audiovisuele erfgoed. Daarom werd in 2008 van start gegaan met het BOM-Vl-project, wat staat voor Bewaring en ontsluiting van multimediale data in Vlaanderen. Partners uit de media, de kunsten en het erfgoed onderzoeken hierin de gebruikersnoden, archivalisering en selectie, metadatastandaarden en beheer van rechten.

Om de huidige status van het project toe te lichten nodigen BAM, VTi, Muziekcentrum Vlaanderen, Boekentoren en FARO u uit op een informatiesessie over het project BOM-vl op vrijdag 16 januari van 9.30 tot 12.30 uur in FARO Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, Priemstraat 51, 1000 Brussel. (Wegbeschrijving op http://www.faronet.be/organisatie/contact.)

Op deze sessie zullen een aantal tussentijdse resultaten van het project voorgesteld worden en is ook een demonstratie voorzien van het prototype. Nadien wordt een hapje en een drankje aangeboden tot ca. 13.30 uur. Deelname is gratis, maar inschrijving vooraf is nodig.

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws