Cultuur 2007-2013 programma Europese Commissie

Dit is een gearchiveerd bericht

27.06.2008

Op dinsdag 24 juni vond in Brussel een internationale informatiedag plaats over het lopende subsidiëringsprogramma van de Europese Commissie voor culturele actoren. Muziekcentrum Vlaanderen was aanwezig: een kort verslag!

Het subsidieprogramma is toegankelijk voor alle spelers uit het culturele veld die een juridische structuur hebben en voor zover er geen winst uit de projecten nagestreefd wordt.
Het programma heeft drie belangrijke doelstellingen:
- het bevorderen van de transnationale mobiliteit van werknemers uit de cultuursector;
- het aanmoedigen van het transnationale verkeer van kunstwerken en van artistieke en culturele producten;
- het bevorderen van de interculturele dialoog

Er zijn verschillende types van internationale samenwerking mogelijk die ondersteund worden:
- artistieke projecten van max. 2 jaar (partners uit minimum 3 EU landen)
- meerjarige artistieke projecten met een duurtijd van 3 tot 5 jaar (partners uit minimum 5 EU landen)
- literaire vertalingen
- artistieke projecten met derde landen van max. 2 jaar (partners uit min. 3 EU landen + min. 1 buiten EU)
- Ondersteuning van cultuurorganisaties op Europees niveau (ambassadeurs, netwerken/belangenbehartigers, festivals & beleidsondersteunende structuren voor de culturele agenda)
Subsidiëring kan naargelang het projecttype variëren tot max. 50% of max. 80% van het totale budget.

Voor wie reeds ervaring had met het huidige of vorige cultuurprogramma zijn er een paar interessante nieuwigheden te melden: vaste deadlines voor indiening tot en met 2013 (oktober/november), een ingekorte aanvraag, een vereenvoudigd budgetformulier en een kortere selectie termijn (resultaten tegen 31 maart daarop volgend).

Sinds de lancering van de eerste Europese projectsubsidies op vlak van cultuur in 2000 is er toch ook het één en ander veranderd: de subsidiepot is gegroeid, de administratieve werklast werd grondig geëvalueerd, de informatiekanalen, zowel inzake het opmaken van een subsidieaanvraag als begeleiding tijdens een project, zijn uitgebreid en gedegen. Zo is voor Vlaanderen het cultuurcontactpunt hét aanspreekpunt. Zij geven zeer goede infonamiddagen waarbij organisatoren aan het woord komen die al Europese projecten hadden of er middenin zitten.

Als coördinator van zo'n project mag je de administratieve last en tijdsinvestering niet onderschatten, maar de rijkdom en expertise aan internationale samenwerking die je ervaart en opbouwt via zo'n project is enorm. Voor kleinere organisaties is het soms gezonder om te starten als partner in een Europees project eerder dan zelf een concept uit te werken en het coördinatorschap te willen dragen. Er bestaan verschillende databases met organisaties uit het buitenland die nog partners zoeken. De intentie bestaat om nu één grote database te maken vanuit de EU.
Meer info bij het Cultuurcontactpunt Vlaanderen.

Wens je toch je kans te wagen - het blijft namelijk een afvalkoers - bereid je dan grondig voor door de tijd te nemen om je concept uit te werken, partners te zoeken en bij het uitschrijven nauwkeurig te beantwoorden aan alle voorwaarden die het subsidieprogramma oplegt. Opnieuw kan het Cultuurcontactpunt Vlaanderen bij interpretatievragen en voor concrete tips & tricks een hulp zijn.

Naast het cultuurprogramma bestaan ook andere programma's waar organisaties uit de cultuursector in terecht kunnen. Meer info daarover is ook te vinden op de site van het cultuurcontactpunt.

Deze infodag was niet echt geschikt voor beginners en bouwde echt wel voort op een bestaande kennis van en ervaring met het programma, maar had wel een belangrijke boodschap voor de hele cultuursector: het huidige cultuurprogramma en subsidiëringsbudget is er slechts gekomen door cultuur hoger op de politieke agenda van de EU te krijgen. Sluit je aan bij netwerken die doorwegen op de Europese cultuurpolitiek, reageer op oproepen vanuit de Europese Commissie om je stem te laten horen in het cultuurdebat. In 2009 wordt in Brussel ondermeer een Cultureel Forum georganiseerd. Investeer nu om binnen 5 à 7 jaar van de resultaten te genieten in het volgende subsidieprogramma.

Interessante links:
- Cultuurcontactpunt Vlaanderen
- Presentaties van de voorbije infodagen
- EACEA: Education, Audiovisual & Culture Executive Agency
- Directorate General Education & Culture > Culture

Verwante items in de databank

Pagina's:Subsidies & fondsen
Organisaties:Cultuurcontactpunt Vlaanderen (overheid)

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws