Nico Couck

Categorie:muzikant, hedendaagse muziek, solist, docent
1988
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Instrument(en):elektrische gitaar, gitaar
Contact van:Discord Workshop
Huidig/voormalig lid van:Discord Workshop, Nadar Ensemble, ChampdAction

Biografie

De door de New York Times omschreven behendige, meeslepende en onweerstaanbare gitarist Nico Couck (Antwerpen °1988) begon te spelen op 15-jarige leeftijd. In 2013 haalde hij zijn masterdiploma gitaar met grootste onderscheiding bij prof. Roland Broux aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Sinds 2010 won hij verschillende prijzen, oa van Klara Festival, ChampdActionLAbO (Laboratorium III) en de Internationale Lions Music wedstrijd. In 2014 kreeg hij de Kranichsteiner Stipendienpreise als beste vertolker van het Internationaal Muziekinstituut in Darmstadt.

Zijn repertoire varieert van barok tot hedendaagse muziek met een toegewijde focus op de laatste ontwikkelingen in de muziek.
Hij concerteerde intussen op vele plekken in Europa en in de VS, zoals oa op de Wittener Tage für Neue Kammermusik (D), Acht Brücken Festival (D), Wien Modern (Au), ISCM World Music Days (B), Transit festival (B), Ars Musica (B), Musica Sacra (Ndl) en vele andere plekken. Voorbije concerten werden gecapteerd door oa WDR3, DLF en KLARA. Hij werkt intensief samen met componisten Clemens Gadenstätter, Phil Niblock, Stefan Prins, Simon Steen-Anderse, Serge Verstockt ea.

Naast zijn soloactiviteiten treedt hij vaak op als gast bij ensembles en productiehuizen zoals ChampdAction (waar hij artist in residence is), Nadarenseble, HERMESensemble, NADARensemble, Ictus en Talea ensemble.

In 2016 resulteerde een samenwerking met Matrix (Centrum voor nieuwe muziek) in de publicatie No(w) Guitar, specifiek gericht op beginnende gitaristen met muziek door Johannes Kreidler, Ida Lundén, Julien Malaussena, Simon Steen-Andersen en Dan Tramte.

Tenslotte is Nico Couck assistent professor gitaar en hedendaagse muziek aan het Koninklijk Concervatorium Antwerpen waar hij tevens werkt aan een doctoraat in de kunsten.

Selectieve discografie

ReciprocityReciprocity (2013)
21ste eeuw / hedendaags
Nico Couck, Simon Steen-Andersen, Marc Applebaum, Johannes Kreidler, Clemens Gadenstaetter, Ann Eysermans, Stefan Beyer, Marko Ciciliani (...)

Verwante items in de databank

Externe links:Facebook van Nico Couck
Instagram van Nico Couck